Business

Vismænd anbefaler afgift for hver kilometer kørt i bil

Udover et nyt afgiftssystem anbefaler vismændene også en højere afgift på benzin og diesel.

Det skal koste en afgift for hver kilometer, danskerne kører i personbil.

I hvert fald hvis det står til Det Miljøøkonomiske Råd, som tirsdag præsenterede sin seneste rapport på området.

En bil, der står hjemme i garagen, gør jo ingen skade på miljøet

Harry Lahrmann, trafikforsker og lektor på Aalborg Universitet

Konkret anbefaler rådet at sænke registreringsafgifter og ejerafgifter ”betydeligt”, men til gengæld lade bilisterne betale for de kilometer, de kører i bilerne.

Afgifterne skal være høje i byerne i myldretiden, hvor generne ved kørsel er størst, og lave uden for myldretiden og på landet, hvor generne er mindre.

Og ifølge trafikforsker og lektor på Aalborg Universitet Harry Lahrmann kan det få flere danskere til at rykke ud af trafikpropperne og over i mere miljøvenlige former for transport.

- Det er nogle af fordelene ved at omlægge afgifterne fra det at have og eje en bil til at køre i den, siger han til TV 2.

- En bil i garagen gør ingen skade

Danske privatbilister betaler cirka 30 milliarder kroner om året i afgifter – først og fremmest gennem registreringsafgiften, ejerafgiften og brændstofafgifterne.

Størstedelen af afgifterne betales for at købe og eje en bil, mens der ikke findes nogen målrettet beskatning af rent faktisk at køre i bilen.

Men ifølge vismændene er der god grund til at lave det om.

Der er nemlig et ”uudnyttet potentiale” for at få danskerne til at begrænse deres kørsel der, hvor eksempelvis trængslen, luftforureningen og risikoen for ulykker er størst.

Ifølge vismændenes beregninger kan forslaget nemlig give en samfundsøkonomisk gevinst på cirka 20 milliarder kroner årligt i 2030.

Det anbefaler vismændene

  • At indføre kørselsafgifter, der afspejler trængsel, ulykker, støj, slid af vejnettet og luftforurening. 
  • At sænke registrerings- og ejerafgifter betydeligt
  • At målrette brændstofafgifterne mod CO2-udledningen

Kilde: De Økonomiske Råd

Spørger man Harry Lahrmann, giver det god mening.

- En bil, der står hjemme i garagen, gør jo ingen skade på miljøet. Så hvorfor skal vi betale særlig skat for at købe en bil i forhold til en faldskærm?, siger han.

Og hos FDM er man grundlæggende åbne for forslaget.

Ifølge chefkonsulent Ilyas Dogru er det dog vigtigt, at kørselsafgifter ikke lægges oveni de eksisterende afgifter – men i stedet erstatter dem.

- Hos FDM er vi grundlæggende helt enige i de her idéer og tanker om kørselsafgifter. Det er i hvert fald noget, der er brug for at kigge på, siger han til TV 2.

GPS-sendere eller selvangivelser

Vismændenes forslag tager udgangspunkt i at placere en GPS-sender i alle biler. Men der findes endnu ikke erfaringer med en sådan løsning andre steder.

Ifølge trafikforskeren er det mest realistiske derfor at indføre en slags ”selvangivelse”, hvor danskerne selv indberetter, hvor meget de kører.

- Man bliver jo nødt til at kombinere sådan et selvangivelsessystem med et kontrolsystem. Men der kunne man bare bruge det kontrolapparat, man har i forvejen, siger Harry Lahrmann.

Han peger på, at de danske miljøzoner allerede kontrolleres, mens politiet flere steder har opstillet nummerpladescannere.

Og regningen kan ifølge Harry Lahrmann betales af dem, der træder ved siden af.

- Hvis omfanget af kontrolsystemet svarer til de kontrolafgifter, man får ind, er det sådan set snyderne, der betaler for kontrollen, siger han.

Bilister i byerne ”taber” på reform

Ifølge rapporten vil bilister i byerne og dem med højere indkomster ”tabe” på reformen, mens bilister udenfor byerne og dem med de laveste indkomster ”vinder”.

De nuværende regler gør det nemlig ifølge vismændene dyrere end nødvendigt at eje en bil udenfor byerne. Og derfor kører mange danskere i mindre og dyrere biler, end de ellers ville have gjort.

Som et plaster på såret kan bilister i byerne glæde sig over, at de vil få billigere biler og mindre trængsel på vejene, forudsat at beregningerne holder stik.

Samtidig vil en højere afgift i de store byer og i myldretiden kunne få danskerne til at vælge mere miljøvenlige alternativer, vurderer Harry Lahrmann:

- Vi kan få folk til at rykke deres transport en lille smule mere over i den kollektive trafik, få lidt flere til at arbejde hjemme og få lidt flere til at køre med hinanden.

Anbefaler højere afgift på benzin og diesel

Sammen med et nyt afgiftssystem foreslår vismændene også en højere afgift på benzin og diesel.

Sidste år blev regeringen, de radikale, SF og Enhedslisten enige om en aftale, der sigter efter en million grønne biler på de danske veje i 2030.

Og ifølge vismændene er den bedste og billigste måde at nå det mål - udover en kørselsafgift - at skrue på priserne på tankstationerne.

Modsat den nuværende afgiftsrabat på elbiler er det nemlig direkte målrettet CO2-udledningen.

Ifølge rapporten vil et reduktionsmål svarende til én million elbiler på vejene kunne nås ved at indføre både en kørselsafgift og en CO2-afgift på 1800 kroner per ton CO2.

Kørselsafgiver afvist flere gange

Kommissionen for grøn omstilling af personbiler foreslog i februar også at gennemføre et projekt med trængselsafgifter på Frederiksberg og i København.

Det forslag blev dog skudt ned af transportminister Benny Engelbrecht (S).

Han mente ikke, at en trængselsafgift ville kunne få mange til at fravælge bilen til fordel for den kollektive trafik. Der mangler alternativer, som er gode nok, lød det:

- Vi ønsker ikke at bekæmpe mobiliteten, sagde han blandt andet.

Socialdemokratiet havde for en del år siden planer om at indføre betaling for kørsel omkring København.

Men efter massiv modstand måtte den daværende S-R-SF-regering imidlertid skrinlægge planerne om at indføre en såkaldt betalingsring.