Business

Partier kritiserer lange ventetider for udenlandske læger: - Det er helt syret

Skal udenlandske læger hurtigere ud i sundhedsvæsenet, bør der afsættes mere personale til at behandle deres ansøgninger, vurderer professor.

Mens sundhedsvæsenet lider af akut personalemangel, sidder hundredvis af udenlandske læger klar til at træde til.

Men deres ansøgninger samler lige nu støv i op mod tre år, før de overhovedet bliver behandlet.

Og ifølge sundhedsordfører for Venstre Martin Geertsen er det ”et kæmpe paradoks”.

- Det er helt syret. Vi har en masse patienter, som står på ventelister i øjeblikket, og så har vi saftsuseme også ventelister for dygtige udenlandske læger, som gerne vil til Danmark og hjælpe, siger han til TV 2.

Jeg forstår ikke rigtig, hvad der politisk ligger til hinder for at øge kapaciteten

Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet

På et åbent samråd 23. november oplyste sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at regeringen blandt andet vil afsætte 1,5 millioner kroner på næste års finanslov til at afhjælpe problemet.

Men Martin Geertsen efterspørger en mere konkret plan.

- Det undrer mig virkelig, at man ikke vil gå en lille smule mere forlæns ind i det her, siger han.

Det er et spørgsmål om hænder og hoveder

Det er Styrelsen for Patientsikkerhed, der står for at behandle de udenlandske lægers ansøgning om en dansk autorisation.

Her er antallet af ansøgninger fra læger, der kommer fra lande udenfor EU og EØS, mere end firdoblet fra 2016 til 2020.

Og ifølge enhedschef for autorisation og EU-sygesikring, Mikkel Friberg, skyldes de lange behandlingstider først og fremmest mangel på ressourcer.

- I udgangspunktet er det et spørgsmål om hænder og hoveder til at sagsbehandle. Området er dækket af gebyrer, så når en ansøger opnår en autorisation, får vi en indtægt, siger han til TV 2.

Ifølge Mikkel Friberg betaler ansøgerne dog først gebyret, når de modtager deres autorisation. Og derfor er det en udgift, når en udenlandsk læge ikke kommer hele vejen igennem ansøgningsprocessen.

Under samrådet åbnede Magnus Heunicke for at løse det problem ved eksempelvis at lade de udenlandske læger betale ved ansøgningsprocessens start.

Men derudover prioriterer Styrelsen for Patientsikkerhed at behandle ansøgninger fra danske og europæiske først.

- I udgangspunktet prioriterer vi de ansøgere, som må formodes at være tættest på det danske arbejdsmarked, siger Mikkel Friberg.

Radikale vil afsætte det tidobbelte

Hos de radikale frygter beskæftigelsesordfører Samira Nawa, at de lange behandlingstider for udenlandske læger i sidste ende kan gå ud over danske patienter.

- Det er slet ikke holdbart, at en læge arbejder i ufaglært job, når nu han har en lægeuddannelse og kunne afhjælpe det akutte problem, vi har i sundhedssystemet, siger hun til TV 2.

Derfor mener Samira Nawa heller ikke, at regeringens forslag om at tilføre 1,5 millioner kroner til området er ambitiøst nok.

I stedet vil Radikale Venstre afsætte det tidobbelte – 15 millioner kroner – på finansloven til at få ”høvlet” ventetiderne ned.

- Det, man kan se, er, at kvalifikationerne er i orden. Problemet er at sagsbehandlingstiden trækker så meget ud, siger hun

Sundhedsøkonom: Der skal ansættes mere personale

Ifølge Jes Søgaard, der er professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet kan det være en god ide at afsætte flere penge til af få udenlandske læger hurtigere ud i det danske sundhedsvæsen.

Det er nemlig godt for både sundhedsvæsenet og samfundsøkonomien.

- Der er mangel på læger både blandt praktiserende læger og i en lang række sygehusspecialer. Og generelt er det godt for samfundet at tiltrække højtuddannet arbejdskraft, forklarer han.

Ifølge Jes Søgaard skal det dog ikke ske ved at slække på kravene til de udenlandske læger.

I stedet kan man øge kapaciteten, så endnu flere ansøgninger kan behandles samtidig, ved at ansætte mere personale til opgaven.

- Jeg forstår ikke rigtig, hvad der politisk ligger til hinder for at øge kapaciteten i Styrelsen for Patientsikkerhed, siger han.