Økonomisk hjælp til virksomheder med corona-syge medarbejdere
Horesta kalder aftalen "et plaster på såret", men understreger, at der stadig er et stort produktionstab for virksomhederne lige nu.
En ny trepartsaftale betyder, at virksomheder igen kan få sygedagpenge fra dag ét, når deres medarbejdere melder sig syge på grund af coronavirus.
Det oplyser formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard, og administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA) Jacob Holbraad på et pressemøde tirsdag morgen.
- Folketinget har besluttet, at corona igen er en samfundskritisk sygdom, og derfor er det rigtig godt, at arbejdsgiverne kan få refusion fra dag ét, siger Lizette Risgaard.
Aftalen skal hastebehandles i Folketinget, men vil fungere med tilbagevirkende kraft, og derfor lyder meldingen fra parterne, at ordningen træder i kraft fra i dag.
- Vi er glade for, at regeringen har lyttet, og vi er enige om det, siger Jacob Holbraad.
Hjemmearbejde, hvis muligt
Som en del af den nye aftale bliver det også muligt for forældre at få sygedagpenge i op til ti dage, hvis de er nødsaget til at blive hjemme med deres børn på grund af corona.
Det glæder FH-formanden sig over.
- De forældre, som er i den situation, at deres børn bliver sendt hjem, fordi de har været udsat for smitte, de skal have ro på, siger Lizette Risgaard til TV 2.
Hun understreger samtidig, at der i aftalen ligger, at kan man arbejde hjemme, så skal man gøre det.
- Aftalen er for dem, der simpelthen ikke kan arbejde hjemme. Chaufførerne, der skal køre, og sundhedspersonalet, der skal passe min mor, siger hun.
Har efterlyst hjælp længe
Flere virksomheder har i en længere periode efterlyst politisk handling, fordi det koster dem dyrt, når medarbejdere melder sig syge med coronavirus.
Da Mette Frederiksen (S) lukkede landet ned sidste år, kunne virksomhederne få dækket deres udgifter til sygedagpenge, fra første dag en medarbejder meldte sig syg.
Den hjælp blev dog afskaffet 1. juli, og siden har virksomhederne først kunnet få hjælp fra dag 31.
I Horesta, brancheorganisationen for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, er man glad for, at hjælpen nu er tilbage.
- Vi er glade for, at der er blevet lyttet til vores ønsker. Vores medlemmer bliver virkelig hårdt ramt, når corona rammer, fordi det er meget svært at arbejde hjemme, siger Kristian Nørgaard, som er politisk direktør i Horesta, til TV 2.
Han understreger dog, at det kun er en del af regningen, som bliver dækket af staten.
- Det er et plaster på såret, fordi der er stadig udgifter og et stort produktionstab for virksomhederne, siger han.