Business

Coronafrygt giver største fald i C25-indekset i år

Tirsdagens fald kommer efter mere end en uge, der har været hård ved det danske aktiemarked.

Der er tirsdag blodrøde tal på det danske aktiemarked, hvor frygten for coronavirus igen har fået fat.

Det ledende danske aktieindeks, C25-indekset, ender dagen med et fald på 3,2 procent. Det er det største indeksfald siden 23. marts sidste år og en af de dyreste dage i et halvt årti.

De seneste fem år er det således kun sket 28 gange, at C25-indekset er sluttet dagen mere end to procent lavere, end da handlen startede.

Coronanervøsitet

Ifølge aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank skyldes faldet, at der er kommet usikkerhed i markedet.

- Nyhedsstrømmen omkring corona er blevet negativ, og det markant mere end markedet havde regnet med for få uger siden. Østrig lukker ned, og der kommer flere restriktioner i Tyskland.

Mandag begyndte en nedlukning i Østrig, der har givet tomme gader. Blandt andet skal barer og restauranter holde lukket.

I Tyskland har sundhedsminister, Jens Spahn, tirsdag opfordret til, at flere offentlige steder begrænses til personer, der er vaccineret, eller tidligere har været smittet med covid-19.

- Det er alt sammen noget, der gør investorerne nervøse omkring genopretning, som, alle forventede, var på sporet på grund af vaccinerne, fortæller Jacob Pedersen.

Fald over hele linjen

Samtlige 25 aktier i C25-indeket er sluttet i rødt tirsdag. Værst gik det ud over transport- og logistikvirksomheden DSV, der er faldet 5,7 procent.

Tirsdagens fald kommer efter mere end en uge, der har været hård ved det danske aktiemarked.

Fredag 12. november var C25-indekset således oppe i rekordterritorium, men sidste uge såvel som mandag bød næsten udelukkende på mindre fald.

Også i september havde eliteaktierne et par hårde dage, der kulminerede med et fald på 2,5 procent 28. september.

Det kom i efter en periode med god stemning, men hvor blandt andet en truende konkurs for ejendomsgiganten Evergrande i Kina var med til at trykke stemningen.

Langt fra en-dags-rekorden

Selv om tirsdagen har budt på et stort fald for aktiemarkedet, er det ikke tæt på at være det største på en dag for C25, der blev skabt i 2016.

Det største fald på en dag var 12. marts 2020, hvor indekset dykkede otte procent. Det var på niveau med det, der blev set under finanskrisen.

Faldet kom, dagen efter at statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede store dele af Danmark ned for at bremse coronasmitten.