Business

Regeringen åbner for statsgaranteret lån

Regeringen forventer at åbne for de statsgaranterede lån i anden halvdel af 2022.

For otte måneder siden satte Martin Christiansen sit hus på Lolland til salg.

Cirka ti dage senere meldte en interesseret køber sig, og så troede Martin Christiansen, at lykken var gjort.

Men sådan gik det ikke.

Ifølge Martin Christiansen fik køberen nej af sin bank til at købe huset på grund af beliggenheden i Holeby. Og det forstår han ikke.

- Det er et dejligt hus, og det er lige til at flytte ind i. Bare fordi det er ude på landet, burde man kunne bo her alligevel, uden at skulle have et nej fra banken, siger han til TV 2.

Ifølge Erhvervsministeriet findes der ingen tal for, hvor mange danskere der får afslag i banken på grund af deres postnummer.

Det har været et tiltrængt værktøj. Det er også et af de største værktøjer, man kan bruge

Simon Kollerup (S), erhvervsminister

Men ifølge erhvervsminister Simon Kollerup er det noget, han hører fra ”rigtig mange danskere”, at de oplever.

Derfor vil regeringen stille en statsgaranti ved boliglån for boligkøbere, der har økonomien i orden, men som har svært ved at få et lån.

Det fortæller erhvervsministeren (S) til TV 2.

- Det har været et tiltrængt værktøj. Det er også et af de største værktøjer, man kan bruge. Men vi tror på, det kan være med til at vende en negativ udvikling til at blive positiv igen, siger Simon Kollerup.

Vil stille garanti

Regeringen forventer at åbne for de statsgaranterede lån i anden halvdel af 2022, og ordningen skal i første omgang gælde i tre år.

Konkret vil staten stille garanti for en del af lånet, der svarer til 30 procent af boligens værdi. Men der er en række krav:

  • Boligen skal enten have en kvadratmeterpris under 8000 kroner
  • Eller have en kvadratmeterpris under 10.000 kroner og ligge i et postnummer med en gennemsnitlig kvadratmeterpris under 8000 kroner.

Lånene vil typisk skulle ydes af penge- eller realkreditinstitutter, og det vil stadig være op til dem at vurdere, om de vil låne pengene ud.

Forhåbentlig bliver den her statsgaranti overflødig om et par år

Simon Kollerup (S), erhvervsminister

Men fordi staten påtager sig en del af risikoen, er håbet, at det bliver lettere at få et boliglån i landdistrikterne.

Kan boligkøberen ikke betale sit lån tilbage, dækker den offentlige virksomhed Finansiel Stabilitet nemlig 90 procent af institutternes tab.

Tabene har regeringen ifølge Erhvervsministeren afsat 12 millioner kroner om året til at dække.

Men det er ikke helt gratis for boligkøberne.

De skal nemlig betale cirka én procent af det statsgaranterede beløb for garantien.

Bliver "forhåbentlig" overflødig

Ligesom erhvervsministeriet ikke ved, hvor mange danskere der har problemer med at få lån, ved ministeriet heller ikke, hvor mange der vil gøre brug af de statsgaranterede lån.

Simon Kollerup tror ikke, at ”nogen kan sætte tal på det”.

Men han håber, at ordningen indenfor få år kan kickstarte boligmarkedet udenfor de større byer, så det også bliver lettere at få et lån.

- Forhåbentlig bliver den her statsgaranti overflødig om et par år, fordi vi har fået vendt en negativ spiral til en positiv udvikling, siger han

Penge- og realkreditinstitutternes interesseorganisation Finans Danmark tager godt imod forslaget fra regeringen.

- Man skal bare være klar over, at der vil altså stadigvæk blive givet nogle afslag. Fordi i langt de fleste tilfælde får familierne de lån, de gerne vil have. Det er undtagelsen, at der bliver givet afslag, siger viceadministrerende direktør Ane Arnth Jensen

Frygter stavnsbånd

På Lolland tror Martin Christiansen stadig på, at han nok skal få solgt sit hus. Men han havde da gerne set, at det gik lidt stærkere.

- Så havde man måske været videre med sin egen drøm, siger han.

Derfor mener han også, der er brug for, at staten går ind og hjælper, når bankerne ikke vil.

Ellers kan han godt frygte, at folk som ham bliver stavnsbundet.

- Det er sådan set midt på Lolland, hvor alle kan komme til og fra, og så siger banken nej på grund af beliggenheden. Så vil næsten alle hernede på Lolland-Falster bliver stavnsbundet, kan man sige.