Business

Elon Musk sælger aktier for 32 milliarder kroner efter omdiskuteret afstemning

Salget sker samtidig med, at demokraterne kæmper for at få indført en milliardærskat, der skal ramme de allerrigeste.

Tesla-stifter Elon Musk har onsdag solgt Tesla-aktier for knap fem milliarder dollars svarende til cirka 32 milliarder kroner.

Det skriver flere medier, heriblandt The Guardian.

Salget følger i kølvandet på et opsigtsvækkende Twitter-opslag, hvor den amerikanske rigmand lørdag aften spurgte sine cirka 63 millioner følgere, om han skulle sælge 10 procent af sine Tesla-aktier.

Afstemningen fik 3,5 millioner følgere til at stemme, og næsten 58 procent stemte ja til et salg.

Musk lovede, at han ville følge resultatet – uanset udfaldet. Et løfte, som det nu ser ud til, at han har tænkt sig at indfri.

Og så alligevel ikke.

Milliardstor skatteregning i vente

Aktiesalget, som er Elon Musks første siden 2016, svarer kun til omkring 3 procent af hans samlede aktier i elbilselskabet.

Der er altså fortsat et stykke op til de lovede 10 procent.

Samtidig viser det sig, at omkring en femtedel af de solgte aktier har været en del af en planlagt handelsplan sat i værk i september – godt to måneder før Twitter-afstemningen. Det skriver The Guardian.

Og noget tyder på, at mangemilliardæren, uanset hvad, ville have været nødt til at sælge ud af sine aktier inden årets udgang.

Årsagen bag er en truende skatteregning på over 15 milliarder dollars – svarende til næsten 100 milliarder kroner – ifølge det amerikanske medie CNBC.

I 2012 modtog Elon Musk over 22 millioner såkaldte aktieoptioner – en ret til at købe eksisterende anparter eller aktier i en virksomhed til en fast kurs – som en del af en kompensationsplan.

Optionerne udløber i august 2022, og hvis Musk ikke udnytter dem, bliver de værdiløse, fortæller investeringsøkonom fra Nordnet Per Hansen til TV 2.

Men før, at Tesla-stifteren kan indløse dem, kræver det, at han betaler indkomstskat af gevinsten. En indkomstskat, der altså ifølge CNBC kan løbe op i 15 milliarder dollars.

Og fordi Elon Musk ifølge ham selv ikke modtager løn eller bonusser fra Tesla, er hans eneste måde, hvorpå han kan betale personlig skat, at sælge ud af sine aktier.

Betaler de allerrigeste nok i skat?

En anden grund til, at Elon Musk har valgt at sælge 3 procent af sine aktier, kan være et nyligt fremsat politisk forslag om at indføre milliardærskat i USA. Det fortæller Per Hansen.

Om verdens rigeste mand betaler skat overhovedet, bør ikke blive afgjort af en Twitter-afstemning

Ron Wyden, demokratisk leder af finansudvalget

Milliardærskatten er tiltænkt personer, som har aktiver for mere end én milliard dollars. En kategori, som Elon Musk i den grad hører under, da han i skrivende stund er verdens rigeste person med en anslået personlig formue på 281 milliarder dollars.

- Hvis man forestiller sig, at demokraterne får held med at indføre milliardærskatten, vil Elon Musk blive ramt af en stor skattebyrde. Den skal han jo finde en måde at betale på, forklarer Per Hansen.

En undersøgelse på mediet ProPublica viste i juni i år, at Musk ikke havde betalt en eneste dollar i indkomstskat i 2018 – og i 2017 betalte han kun 65.000 dollars.

Derfor har Musks kontroversielle Twitter-opslag også sparket nyt liv i debatten om, hvorvidt verdens rigeste betaler nok i skat.

- Om verdens rigeste mand betaler skat overhovedet, bør ikke blive afgjort af en Twitter-afstemning, skrev den demokratiske leder af finansudvalget, Ron Wyden, som står bag skatteforslaget, på Twitter.

Tesla-aktien tog et styrtdyk

Det er langt fra første gang, at Elon Musk gør sig bemærket på Twitter.

Musk er kendt for med ét tweet at kunne få finansverden til at ryste.

Efter Twitter-afstemningen tog Tesla et drastisk dyk på aktiemarkedet. Onsdag steg den igen med 4 procent, men den er stadig ikke nået op på samme niveau.

Tilbage i 2018 lavede Tesla-stifteren også ravage på aktiemarkedet, da han tweetede, at han måske ville tage Tesla af fondsbørsen. Det fik de amerikanske børsmyndigheder til at undersøge Elon Musk for aktiemanipulation.

Selvom han aldrig erkendte sin skyld i sagen, endte det med, at han blev frataget sin formandspost i tre år og blev pålagt en bøde på 20 millioner dollars.