Kommunalvalg

Se kortet: Så lang tid tager det, før du kan bygge i din kommune

I Vallensbæk tager det i gennemsnit fire dage at få behandlet en byggesag. På Samsø er ventetiden 48 gange så lang.

Steen Iversen er bange for, at han ikke kan holde, hvad han har lovet sine kunder.

Som byggeleder og -beregner hos Vig Tømrer- og Snedkerservice er han afhængig af byggetilladelserne fra landets kommuner, men de seneste år er sagsbehandlingstiden steget.

I 2017 tog det i gennemsnit 36 dage, før en byggesag blev behandlet på kommunen. Sidste år var ventetiden steget til 52 dage i landsgennemsnit, men bag det tal ligger der store forskelle.

Nogle steder er den gennemsnitlige sagsbehandlingstid op mod 200 dage, og det går ud over både virksomheder og borgere, mener Steen Iversen:

- Det betyder, at vi ikke kan komme i mål med byggeriet til den tid, jeg har lovet kunderne. Der er sager, der skulle være færdige til jul, men som først bliver klar til påske. Dem, der skulle være færdige til påske, bliver måske først færdige til sommerferien, siger han.

Måneders forsinkelse

Det er ikke helt uvæsentligt, hvor lange sagsbehandlingstiderne er på et byggeprojekt.

Inden man kan gå i gang, skal byggeriet nemlig godkendes af kommunen, der skal sikre, at det blandt andet lever op til kravene i lokalplanen. Det samme gælder, hvis man gerne vil lave en tilbygning eller en større ombygning.

Hvis vi ikke forebygger, så får vi en masse problemer efterfølgende

Borgmester i Vallensbæk, Henrik Rasmussen (Kons.)

Mener kommunen ikke, at ens byggeri lever op til kravene, kan de forbyde en at lave byggeriet – og er man allerede gået i gang, kan man i værste fald blive bedt om at rive det ned igen.

Steen Iversen fra Vig Tømrer- og Snedkerservice mener, at coronapandemien og nedlukningerne, der fulgte med, har øget interessen for at bygge om, bygge nyt og bygge til.

Tal fra Kommunernes Landsforening (KL) viser således, at der i 2020 var cirka 10 procent flere byggesager end i årene inden.

Kortet herunder viser, hvor stor forskel der er på, hvor lange sagsbehandlingstiderne i gennemsnit er rundt om i landet.

Værst står det til på den lille ø Samsø, hvor den gennemsnitlige ventetid i 2020 var 192 dage. Derefter fulgte hovedstadskommunerne Hvidovre (167 dage i gennemsnit), Albertslund (140 dage), København (116 dage), Hørsholm (95 dage) og Frederiksberg (92 dage).

Kommunen som sorteper

I den modsatte ende af listen finder man en anden kommune fra samme område.

Med en gennemsnitlig sagsbehandlingstid på blot fire dage er Vallensbæk landets hurtigste. Forklaringen er dog ikke udelukkende, at der er færre sager, der skal behandles.

Tværtimod peger Vallensbæks borgmester, Henrik Rasmussen fra Det Konservative Folkeparti, på, at man i kommunen aktivt har lagt en plan for at blive hurtigere til at behandle sagerne.

- Vi opdagede, at der var et problem, fordi folk bare begyndte at bygge carporte og lægge glaseret tag på deres hus, når det var på tilbud i byggemarkederne. Det gjorde, at vi havde et stort oprydningsarbejde, fordi man ikke bare får folk til at ændre sit tag bagefter, siger Henrik Rasmussen.

Han fortæller, at løsningen er blevet, at borgerne møder én person, der kan rådgive dem fra start til slut, og som har styr på både sagsbehandlingsdelen og kravene i lokalplanen. Det er med til at sikre, at processen bliver hurtig og med få fejl, fortæller borgmesteren.

Henrik Rasmussen, nogle vil måske mene, at I kunne bruge jeres ressourcer anderledes. Hvad tænker du om det?

- Vores ansatte har faktisk ikke flere borgere per person end tidligere. Problemet er, at hvis vi ikke forebygger, så får vi en masse problemer efterfølgende. Går man ud bagefter og siger til nogen, at de skal lave hele deres projekt om, ender kommunen som sorteper.