Coronavirus

HK er imod Mærsks vaccinekrav: - Det er meget udansk

Mærsk-kravet er langt over grænsen, mener formand HK, som i stedet opfordrer til testkrav.

Fagforeningen HK støtter ikke, at arbejdsgivere kræver, at ansatte skal være coronavaccineret for at kunne møde på arbejde.

- Det er meget udansk at gribe til det allermest voldsomme værktøj i kassen i en situation, hvor vi må mane til besindighed, og hvor vi i Danmark har en høj vaccineprocent, siger Anja C. Jensen, formand for HK, til TV 2.

Udmeldingen kommer, efter at Mærsk ifølge Berlingske fremover vil kræve, at deres ansatte er vaccinerede mod coronavirus, hvis de ønsker at møde fysisk op på hovedkontoret i København.

Invasivt og voldsomt krav

Mærsk er den første større virksomhed i Danmark, der stiller vaccinekrav til deres ansatte.

Anja C. Jensen kalder vaccinekravet for ”invasivt for den enkelte medarbejder” og ”rigtig voldsomt”. Og derfor opfordrer hun hverken Mærsk eller andre danske virksomheder til at indføre det.

- Jeg kan forstå, at man gør det ude i den store verden, hvor man har store problemer med covid-19 i øjeblikket. Men at man stiller et krav om vaccine og ønsker at påføre sine medarbejdere det i en situation, hvor vi ikke synes, at det er nødvendigt, er vi meget imod.

I stedet opfordrer HK til, at virksomhederne kan indføre testkrav.

Ingeniører bakker ikke op

Hos Ingeniørforeningen IDA støtter man heller ikke op om vaccinekrav for medarbejdere.

Det fortæller Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen IDA, til Ritzau.

- Det er ikke rimeligt at kræve, at man er vaccineret for at komme på arbejde. Det er rimeligt at kræve, at man er rask, siger han.

IDA anbefaler, at man skal blive hjemme og lade sig teste, hvis man har symptomer på coronavirus.

Krav for de næste tre måneder

Mærsks vaccinekrav kommer til at gælde for ansatte på kontorer i Danmark og en række andre lande, men ikke for ansatte på havne og i de lagerbygninger, der håndterer containerfragten.

Kravet kommer til at blive gennemført i overensstemmelse med lokal lovgivning og inden for de overenskomster, som medarbejderne arbejder under, oplyser Mærsk til Berlingske.

Mærsk har over 80.000 ansatte i 130 forskellige lande.