Manglen på hænder i virksomheder sætter rekord

Trods mangel på arbejdskraft og materialer har virksomhederne ikke set mere positivt på tilværelsen i årevis.

Der er i øjeblikket rekordhøj mangel på arbejdskraft hos danske virksomheder, og i nogle brancher meldes der desuden mangel på materialer.

Det viser konjunkturbarometre fra Danmarks Statistik, der bygger på svar fra virksomheder.

I byggebranchen er det omkring hver anden virksomhed, der mangler ansatte.

For serviceindustrien - der tæller restauranter, hoteller og rengøring - er det hver tredje. I industrien er det 38 procent.

I industrien melder hver anden virksomhed desuden om mangel på materialer. Det gælder især i maskinindustrien.

Hæmmer økonomien

Hos Sydbank påpeger cheføkonom Søren Kristensen, at manglen på arbejdskraft hæmmer dansk økonomi.

- Aldrig tidligere har vi set så omfattende og udbredt mangel på arbejdskraft i dansk økonomi.

- Det er ærgerligt, og det er er et reelt problem for en betydelig del af virksomhederne, som i øjeblikket taber omsætning som en konsekvens af mangel på arbejdskraft.

- Det koster også på den økonomiske vækst for hele Danmark. Selv om vi på den ene side kan glæde os over, at det går godt i dansk økonomi, så kan vi ærgre os over, at det kunne være gået endnu bedre, siger han i en kommentar.

Damp under kedlerne

Selv om der er udbredt mangel på arbejdskraft, har virksomhederne i dansk erhvervsliv ikke været mere positive i årevis.

Danmarks Statistik får en lang række svar fra virksomheder om alt fra omsætning, ordrebeholdning og forventninger til fremtiden.

Det bliver kogt ned til et samlet tal, som hedder erhvervstillid. I oktober er det på 118,7, hvilket er det højeste siden 2010. Der er dog forskel fra branche til branche.

- Det understreger, at der er damp under kedlerne i dansk økonomi.

- Samtidig viser tallene også, at genopretningen og genåbningen mærkes i alle brancher. Det illustrerer, at situationen i dansk økonomi er ved at normalisere sig, siger Søren Kristensen.