Business

Power vil sætte brugt elektronik på hylderne: - Nogle smider jo fire år gamle tv'er i skraldespanden

Man kan allerede nu sælge sin brugte elektronik i Powers butikker. Men først bør man se sig godt for, anbefaler chefkonsulent.

Snart bliver en af Danmarks største elektronikkæder også en genbrugsbutik.

I sidste uge søsatte Power nemlig bytteservicen Repower, hvor danskerne kan sælge deres brugte telefoner, tv og køleskabe for rabatpoint, som kan bruges til at købe nyt.

De brugte varer bliver repareret og sat til salg i Powers butikker med en reklamationsret på to år.

Power tilbyder ikke mere, end de er forpligtet til

Vagn Jelsøe, chefkonsulent ved Forbrugerrådet Tænk

Ifølge Powers administrerende direktør, Jesper Boysen, er fremstødet kædens første spæde skridt mod at forlænge sine produkters levetid.

- I årevis har vi måtte lægge ører til kritik af den her køb-og-smid-væk-kultur, og det er berettiget. Nogle smider jo fire år gamle tv'er i skraldespanden, og det kan simpelthen ikke være rigtigt, siger han til TV 2.

Prisen kan tjekkes hjemmefra

Repower gik i luften 11. oktober, og man kan allerede nu sælge sin brugte elektronik i alle Powers butikker.

Men inden man slæber sit udtjente køleskab ned i butikken, kan man på Powers hjemmeside beregne den omtrentlige gevinst ved at indlevere varen.

For eksempel bliver gevinsten for en brugt iPhone 8 med 256 gigabyte lagerplads uden skader beregnet til 558 kroner. Men det endelig beløb fastsættes først, når varen vises frem i butikken.

- Når man har afleveret varen, gennemgår vi den. På mobiler og computere bliver alle personlige oplysninger slettet professionelt. Det får man et certifikat på, fortæller Jesper Boysen.

Ifølge direktøren forventer Power at købe cirka 95 procent af den elektronik, danskerne kommer med.

Er varen i så dårlig stand, at den ikke kan repareres, sendes den videre til organisationen Elretur, der varetager en returordning for omkring 900 danske producenter og importører.

Her bliver elektronikken skilt ad, så dele og materialer kan genbruges i nye produkter.

Bygger særlige brugt-afdelinger i butikkerne

Ifølge Jesper Boysen er forventningen, at den brugte elektronik allerede sættes til salg fra 1. december.

Men det er kun første skridt, for indtil videre køber Power kun hårde hvidevarer og elektronik som mobiltelefoner, computere, tv.

- Det kan godt være, at det også bliver hårtørrere, barbermaskiner og kaffemaskiner, men det er ikke vores prioritet lige nu, fortæller Jesper Boysen.

Til næste år forventer Power dog at ansætte cirka syv medarbejdere i hver butik, som skal reparere indleverede produkter på stedet.

Og til foråret begynder elektronikkæden at bygge særskilte brugtafdelinger i udvalgte butikker i Aalborg, Aarhus, Odense og København.

- Men vi skal lige syreteste systemerne, så vi er lidt forsigtige, for det er helt nyt for os det her, siger Jesper Boysen.

Tænk: Se dig før, du sælger til Power

I gennemsnit skiller hver dansker sig årligt af med knap 25 kilo elektronik. Det viser en opgørelse fra 2019, som blandt andre World Economic Forum stod bag.

Ifølge Vagn Jelsøe, der er chefkonsulent ved Forbrugerrådet Tænk, går alt for meget af det til spilde.

- Mere end en tredjedel ender i den helt almindelige forbrænding, hvor det bliver til problemaffald. Det er jo en skam, for det indeholder mange værdifulde metaller, siger han til TV 2.

Derfor har en række virksomheder– blandt andre danske Blue City - allerede skabt sig en forretning på at købe, reparere og sælge brugt elektronik.

Men chefkonsulenten håber, at Powers nye fremstød kan få endnu flere danskere til at give deres brugte elektronik nyt liv.

- Der er ikke noget nyt i det, men indtil nu har det været niche-handel. Så når en af landets helt store elektronikforhandlere også begynder, kan man håbe, at det bliver sat yderligere i system, siger han.

Ifølge Vagn Jelsøe er det dog en god idé at se sig for, før man sælger sin aflagte elektronik til Power.

Der er nemlig ingen garanti for, at Power tilbyder den bedste pris. Og selvom kæden reklamerer med to års reklamationsret, er det et krav, der også gælder alle andre steder.

- Købeloven gælder for alle produkter, både bruget og nye. Så Power tilbyder ikke mere, end de er forpligtiget til, understreger han.

Gør det ikke for pengenes skyld

Allerede inden Repower var det muligt at aflevere nogle få typer brugte produkter hos Power i bytte for rabatpoint.

Men det er først nu, at Power også selv har genanvendt varerne.

Jesper Boysen understreger dog, at det nye koncept ikke er sat i vandet for profittens skyld.

I runde tal forventer Power nemlig kun, at den genbrugte elektronik vil stå for en omsætning i omegnen af 35 millioner kroner om året.

- Det er ikke ret meget. Power er en virksomhed, som omsætter 3,1 milliarder, så det er ikke derfor, vi gør det, siger direktøren.