Business

Flere sætter prisen ned for at få boligen solgt

Særligt for ejerlejligheder er der sket en stigning i, hvor mange sælgere der sætter udbudsprisen ned.

I et forsøg på at få lejligheden solgt vælger næsten hver tredje sælger at sætte prisen ned.

Det er tæt på samme niveau som før coronakrisen, viser tal fra Boligsiden, som er ejet af og indsamler data fra størstedelen af ejendomsmæglerne.

Hussælgerne (har, red.) ikke samme incitament for at sætte prisen ned

Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos Boligsiden

Ved udgangen af september var det 30 procent af lejlighederne til salg, som var sat ned i pris. I februar, hvor andelen var på sit laveste, var det kun 16 procent af lejlighederne til salg, der tidligere havde været udbudt til en højere pris.

Priserne flader ud

Ifølge Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden, er niveauet på 30 procent nogenlunde sammenligneligt med 2018 og 2019.

Baggrunden for, at flere sælgere sænker udbudsprisen, er, at efterspørgslen på ejerlejligheder er faldet. Det har kunnet ses på salget, der de seneste måneder har ligget på niveau med tiden før corona.

- Derfor har flere sælgere også indset, at de ikke længere kan få solgt lejligheden til de ekstra høje udbudspriser, og flere vælger at justere prisen i forsøget på at få solgt lejligheden, siger Birgit Daetz.

Kigger man på, hvordan kvadratmeterpriserne har udviklet sig de seneste måneder, er der således også tale om en stagnering efter godt et år med store stigninger hver måned.

Samtidig har færre betalt overpris – mere end hvad boligen er udbudt til – de seneste måneder. I februar var det eksempelvis næsten hver femte ejerlejlighed, der blev solgt dyrere, end hvad den egentlig var blevet sat til salg for.

I august var det færre end hver tiende boligkøber, der betalte mere end udbudsprisen.

Ikke samme incitament

Tendensen med, at boliger bliver sat ned i pris, ses tydeligst for ejerlejligheder. For villaer og rækkehuse har der således ikke været den store udvikling i, hvor mange sælgere der sætter udbudsprisen ned.

Konkret var 30 procent af husene til salg ved udgangen af september sat ned i pris. Den andel skal ses i forhold til de 26 procent ved udgangen af marts, som var det laveste niveau for husene siden 2012.

Ifølge Birgit Daetz fra Boligsiden er det udtryk for, at markedet for huse og ejerlejligheder har udviklet sig forskelligt det seneste halve år:

- Der bliver fortsat solgt rigtig mange huse, og derfor har hussælgerne heller ikke det samme incitament for at sætte prisen ned som lejlighedssælgerne, siger Birgit Daetz.

Hun spår dog, at faldet i hussalgets udbudspriser bare er lidt forsinket, og at der inden længe vil ske en tilsvarende stigning i andelen af hussælgere, der sætter udbudsprisen ned.

Mod forventningerne

Boligmarkedet har længe været én af de store økonomiske diskussioner som følge af coronakrisen.

Oprindeligt spåede de fleste eksperter at boligpriserne ville falde, men det stik modsatte er sket, og undervejs har der været så meget gang i handlerne, at flere har anbefalet et indgreb for at tage noget af farten ud af det brandvarme marked.

Indtil videre har de økonomiske vismænd – der som økonomiske vagthunde skal holde øje med den danske økonomi – afvist indgreb, og tidligere på ugen lød det fra overvismand Carl-Johan Dalgaard, at der var flere faktorer bag, at udviklingen var gået anderledes, end eksperterne havde spået.

Her pegede han blandt andet på, at alverdens økonomier er blevet hjulpet af hjælpepakker, men også at nedlukningerne har haft betydning for vores måde at bo og indrette os på.

Andre har peget på de meget lave renter, der har været tidligere på året, som en del af forklaringen på de stærkt stigende boligpriser.

De seneste måneder er renteniveauet dog begyndt at gå op, og hvor man tidligere kunne låne til eksempelvis en halv procent i rente, er det dominerende realkreditlån i dag på halvanden procent.