Business

Priserne på dansk mink er eksploderet i Kina: - Er det rigtigt, at de har slået alle mink ihjel?

TV2 har besøgt Haining i Kina, hvor de sidste danske minkpelse er ved at blive syet om til luksus-kåber til rige kinesere.

Hvor er du fra? Fra Danmark? Er det rigtigt, at de har slået alle mink ihjel? Hvornår kommer produktionen i gang igen?

Allerede på togstationen i Haining bliver jeg antastet af en flok taxichauffører, som tilsyneladende kender til historien om aflivningen af danske mink i efteråret 2020. Det tegner godt for mit projekt om at finde ud af, hvor de sidste danske mink er havnet.

Haining ligger i Zhejiang-provinsen syd for Shanghai og har i mange år været centrum for verdens tekstilproduktion med pels og læder. Tidligere blev eksklusive pelskåber håndlavet i Danmark af buntmagere, men i dag foregår det i Kina. Nogle af produkterne bliver eksporteret, men langt det meste bliver solgt til den hurtigt voksende gruppe nyrige kinesere.

Prisen er fordoblet

Jeg går igennem en hel gade med små butikker, der sælger sytråd og en hel gade med speciale i pelskraver, inden jeg finder de første minkhandlere. Som ventet vil de rigtig gerne tale med mig, da de hører, at jeg er fra Danmark.

Sun Tao har været i industrien i godt 20 år, og han plejer at rejse til Danmark tre-fire gange om året for at deltage i pelsauktioner hos Kopenhagen Fur. Han blev både chokeret og ked af det, da han hørte om aflivningen af danske mink.

- Jeg føler ikke, at farmerne kan overleve sådan her. Vores industri står overfor en lukning, fordi vi ikke kan få fat i råvarer. Det er svært at acceptere, at vi har mistet vores forretning, siger han.

Indtil videre er konsekvensen, at priserne på dansk mink er fordoblede i Kina. Det skyldes frygten for, at der snart vil udbryde mangel på dansk mink.

Verdens bedste kvalitet

Hvad er det, der er så særligt ved dansk mink? Danmark har i mange år været verdens største producent af minkpels og er samtidig kendt for den bedste kvalitet.

- Mink fra andre lande kommer slet ikke i nærheden af den danske kvalitet, siger Sun Tao, mens han stryger et stykke dansk minkskind mod hårene for at demonstrere tætheden.

Det er som bekendt stadig usikkert, om der nogensinde kommer gang i de danske minkfarme igen. Stærke stemmer mener, at tiden er løbet fra pelsdyrsproduktion, og at Danmark skal følge eksemplet i lande som Storbritannien, Østrig og Holland, hvor man har bandlyst minkproduktion.

Men i Haining er der ikke meget forståelse for, hvorfor man afskaffer en milliardindustri og en global førerposition.

- Mink fra Danmark er verdens bedste, så mange fabrikker er afhængige af dansk mink, især den hvide, sølvfarvede og kaffefarvede, siger Qiu Zu cheng, som arbejder for en af de største pelsopkøbere i Kina.

En af hans kunder er Tang Jin Ru, som ejer en pelsfabrik, der producerer eksklusive pelskåber for kinesiske og udenlandske brands. Han tjekker selv hvert eneste minkskind, inden han smider det i bagagerummet på sin Mercedes og kører det hen til sin fabrik.

Han køber næsten udelukkende dansk mink, og han er bekymret over, hvor vidt han i fremtiden er nødt til at gå på kompromis med kvaliteten.

Stigende efterspørgsel i Kina

Han er nemlig ikke i tvivl om, at efterspørgslen i Kina vil blive ved med at stige, selvom der også blandt især unge kinesere bliver taget afstand fra ægte pels. Flere luksusbrands er ligesom Gucci og Michael Kors gået over til imiteret pels.

- Kina er et stort marked med 1,4 milliarder mennesker. Selvom økonomien ikke har været så god på det sidste, så er kinesernes købekraft der stadig. Og minkpels er stadig accepteret blandt masser af unge og ældre mennesker.

Kina ventes i år overtaget positionen som verdens største producent af mink, men kvaliteten er langt ringere end den danske. Derfor er det bedste bud ifølge Tang Jin Ru, at Finland kommer til at erstatte Danmark som verdensmester i minkproduktion.

Finland har også sit eget auktionshus Saga Furs, som kan blive en erstatning for Kopenhagen Fur, der er ejet af de danske minkavlere og verdens største på sit felt. Saga Furs er delvist ejet af de finske minkfarmere og delvist børsnoteret.