Business

Væksten er den højeste i 27 år - nu lyder der en advarsel til politikerne

Selvom boligmarkedet er begyndt at køle af, går det godt i Danmark. Men politikerne skal passe på, hvis de vil holde krisen fra døren, lyder det.

Danmarks økonomi er en fest lige nu.

En ny prognose fra Danske Bank viser, at vi ser ind i den højeste vækst i 27 år.

Hele fire procent forventer banken, at økonomien vokser med i 2021.

Det er en meget reel begrænsning på økonomien

Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank

Og den prognose kommer på dagen for Folketingets åbning, hvor også politikerne er hovedpersoner i deres egen demokratiske fest.

Men som bekendt er der sjældent fest uden mindst én løftet pegefinger.

For selvom det kan være fristende bare at lade festen løbe løbsk, stiller de gode tider krav om at holde økonomien i fortsat strammere tøjler, mener Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank.

- Der er så meget fart på økonomien lige nu, og hvis det offentlige bruger flere penge, skal der også findes endnu mere arbejdskraft, som ikke rigtigt er der, siger Las Olsen.

Tværtimod mener han, at staten bør stoppe tegnebogen dybere i lommen. Det er der fra regeringens side også er lagt op til med et restriktivt finanslovsforslag.

Desuden påpeger Las Olsen, at der er bred politisk enighed om ikke at overforbruge af den i øjeblikket bugnende statskasse.

Men er det stramme tøjler nok?

- Den nuværende risiko peger på, at staten skal stramme endnu mere op, frem for at den skal bruge flere penge, siger han.

- En meget reel begrænsning

Der er ingen tvivl om, at "vi er kommet ræsende ud af coronakrisen", som Las Olsen siger.

Mens virksomheder og borgere fik hjælpepakker og feriepenge en masse under krisen, er den primære mangelvare i øjeblikket arbejdskraft.

Virksomhederne higer og skriger ganske enkelt efter flere hænder, og ifølge Las Olsen er netop dette med til at begrænse en endnu vildere vækst.

- Det er en meget reel begrænsning på økonomien, og det udgør også en risiko for, at det virkeligt koger over, og at vi får en krise igen, siger Las Olsen.

Alting åbner samtidigt i kølvandet på coronakrisen, siger Las Olsen, og det har fået danskerne til at forbruge mere, rejse mere og spise mere på restaurant.

- Vi bruger mange af de penge, som vi ikke har kunnet bruge under nedlukningen, siger han.

Selvom arbejdsløsheden i øjeblikket er særdeles lav, forventer banken i sin analyse, at beskæftigelsen i løbet af det kommende år vil stige med omtrent 50.000 personer.

Bremsen i opsvinget

Fra Dansk Erhvervs administrerende direktør, Brian Mikkelsen, lyder der ligeledes en klar opfordring til politikerne:

Øg arbejdsudbuddet, eller se væksten gå i stå.

- Det går utroligt godt med dansk økonomi. De fleste danske virksomheder leverer fantastiske resultater, men når man mangler arbejdskraft, kan man ikke producere og udvikle alt det, man gerne vil, siger Brian Mikkelsen.

Og så risikerer vi ifølge ham, at vi allerede befinder os på toppen af et økonomisk opsving, og derefter ser ind i mindre glade økonomiske dage.

Derfor mener den tidligere konservative økonomi- og erhvervsminister, at hvis ikke politikerne formår at øge arbejdsudbuddet, så går det muntre økonomiske opsving i stå.

De ræsende boligpriser slapper af

Man behøver ikke være hverken cheføkonom eller ejendomsmægler for at have lagt mærke til, at boligpriserne under coronakrisen næsten udelukkende er gået opad.

Men de seneste måneder er luften i nogen grad gået af den ballon, slår Danske Bank fast i analysen.

Boligpriserne stiger ikke lige så hurtigt, som de gjorde i marts i år, ligesom boligerne tager en smule længere om at blive solgt. Det bliver særligt kodet sammen med, at økonomien er ved at normalisere sig, fremgår det af analysen.

Alligevel forventer banken, at væksten i boligpriserne i 2021 vil være 11,5 procent - dette vil dog fortrinsvist være drevet af den meget markante stigning i boligpriserne i begyndelsen af 2020.