Business

Julegaverne truet af energikrise i Kina

Kinesiske fabrikker bliver tvunget til at skrue ned for produktionen, fordi landets elnet ikke kan følge med behovet og den grønne omstilling.

Man skal være tidligt ude i år, hvis man vil være sikker på at få købt de julegaver, som familien ønsker sig. Der er i forvejen lang ventetid på alt fra spillekonsoller til sofaer og cykler, fordi der er global mangel på computerchips og containere.

Nu kan leveringstiden for produkter, der er Made in China blive endnu længere og måske også dyrere. Det gælder for eksempel julelys, julekugler, legetøj, barbermaskiner og undertøj.

Der er nemlig udbrudt akut mangel på elektricitet i Kina, og det betyder, at fabrikkerne er tvunget til at skrue ned for produktionen på det værst tænkelige tidspunkt.

Eksportboom

Hovedårsagen er ifølge Ma Jun, som er en af Kinas førende miljøeksperter og leder af ngo’en Institute of Public & Environmental Affairs, at Kinas fabrikker står midt i et eksportboom, som ingen havde regnet med midt i en pandemi.

- Den store efterspørgsel i Europa og USA betyder, at der er mangel på kul i Kina, og derfor er priserne steget. Men kulkraftværkerne har ingen motivation til at øge produktionen, fordi de opererer med et prisloft. Det betyder, at jo mere de producerer, jo flere penge taber de.

Resultatet er, at der ikke bliver produceret elektricitet nok til at holde verdens største produktionsapparat i gang. Derfor er der i flere provinser indført rationering på elektricitet. I den nordligøstlige del af landet har strømafbrydelser også ramt private boligblokke og indkøbscentre.

Verdens største CO2-udleder

Kina er verdens største CO2-udleder og står for 26 procent af verdens samlede udledning. Det skyldes blandt andet, at landet i mere end tre årtier har fungeret som verdens fabrik.

Men der er også en anden forklaring på strømafbrydelserne, som vækker stor glæde hos Ma Jun og andre miljøorganisationer i Kina. Nogle lokalregeringer begrænser nemlig også produktionen på deres kulkraftværker for at spare CO2-udledning.

- Centralregeringen har for nylig strammet grebet om lokalregeringerne og implementerer nu for alvor alle de nye miljøregler og arbejdsregler, som man har vedtaget for flere år siden. De lokale ledere bliver nu målt på deres CO2-reduktion, siger han.

Ambitiøse klimamål

Tidligere blev kinesiske lokalregeringer målt på deres evne til at skabe økonomisk vækst, men Kinas leder, Xi Jinping, har sat et ambitiøst mål om, at Kina skal være CO2-neutral i 2060, og at CO2-udledningen skal toppe i 2030.

Udfordringen er, at Kina stadig får omkring 60 procent af sit energiforbrug fra kul, og der er store strukturelle problemer i landets elnet, som vanskeliggør omlægningen til sol- og vindenergi.

- Der skal ske store forandringer inden for energi og transport. Det er en pinefuld transformation, og den aktuelle mangel på elektricitet er en påmindelse om, at det ikke bliver let, siger Ma Jun.