Tusindvis af danskere i kø til byggepulje – imens skriger branchen på arbejdskraft
Folk troede jo, vi havde regnet forkert, siger administrerende direktør i Dansk Industri om ny dyster analyse af landets arbejdskraft.
Flere tusinde personer sidder tirsdag formiddag i kø til Energistyrelsens bygningspulje, der klokken 10 åbnede for ansøgninger om tilskud til energirenoverende tiltag.
Interessen for statslige støttekroner til at udskifte oliefyr, varmepumper eller vinduer til mere miljøvenlige udgaver er altså stor. Og allerede inden man bliver lukket ind i den digitale kø, varsler Energistyrelsen da også om lang ventetid.
Men selv hvis man slipper igennem og får del i millionerne, tyder noget på, at renoveringsdrømmene skal sættes en smule på pause.
Puljens genåbning falder nemlig sammen med en ny undersøgelse fra Dansk Industri (DI) med dystre konklusioner.
Ifølge undersøgelsen er manglen på arbejdskraft nu så alvorlig, at danske virksomheder i september har manglet 32.000 medarbejdere. Et tal, der er steget fra 18.000 på blot 3 måneder.
Analysen bygger på svar fra 741 danske virksomheder, og medarbejdermanglen kan ifølge DI ses i alle typer af virksomheder og over hele landet. Men udfordringen er størst i bygge- og anlægsbranchen.
Kan ikke servicere hurtigt og effektivt
Det mærker man også hos Øens Murerfirma i København. Her fortæller murermester Jens-Jacob Paludan til TV 2, at branchen står med et akut problem, hvor der mangles "rigtig, rigtig mange hænder".
- Vi plejer at kunne servicere vores kunder hurtigt og effektivt, men det kan vi simpelthen ikke lige nu, siger han.
Jens-Jacob Paludan fortæller, at særligt mangel på lærlinge gør ondt.
Normalt har virksomheden 25. Nu har den 12.
- Det er ikke, fordi vi ikke vil have dem. Det er, fordi vi mangler de unge drenge på erhvervsskolerne med hænderne skruet ordentligt på. Men desværre går langt de fleste på gymnasiet, siger han.
Koster årligt samfundet 32 milliarder kroner
Manglen på medarbejdere skyldes da heller ikke, at virksomhederne ikke gider at ansætte. Der er simpelthen bare ikke nok kvalificerede personer, skriver Dansk Industri i sin analyse.
Administrerende direktør i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen vurderer, at manglen på arbejdskraft koster samfundet 32 milliarder kroner hvert år. Det er den værdi, som virksomhederne og deres medarbejdere i fællesskab kunne have skabt, hvis altså der var nok arbejdskraft.
Direktøren er meget overrasket over analysens resultater. Det var der mange, der var, siger han.
- Folk troede jo, vi havde regnet forkert. Det har vi ikke. Det er en meget, meget voldsom stigning fra 18.000 i juni til 32.0000 nu, siger han til TV 2.
Lars Sandahl Sørensen ser udenlandsk arbejdskraft som en mulig løsning. Han foreslår også at forsøge at få unge tidligere ud på arbejdsmarkedet – eller at få ældre medarbejdere til at blive længere.
Men der er mange faktorer, der skal i spil for at løse de store problemer med manglende arbejdskraft.
- Vi kan hele tiden gøre mere, og det er virksomhederne også selv opmærksomme på. Men alle har en rolle her. Jobcentrene, strukturen i samfundet, uddannelsescentrene og det politiske, siger Lars Sandahl Sørensen.
13 timers spildtid
Tilbage i tilskudskøen til bygningspuljen bliver brugerne fortalt, at de skal være vakse. Når de slipper igennem køen har de nemlig 30 minutter til at logge på ansøgningsportalen, og herefter skal man løbende arbejde aktivt på sin ansøgning. Ved manglende aktivitet i 60 minutter ryger man ud igen.
I april åbnede puljen også for ansøgninger på slaget 10. Her sad knap 40.000 danskere i kø, men fordi systemet ikke kunne håndtere flere end et par hundrede ad gangen, blev det en yderst langsommelig proces.
Kun omkring 8000 danskere nåede igennem, inden puljen var tømt, og det betød op til 13 timers spildtid foran computeren for langt de fleste.
I 2020 var der afsat 245 millioner kroner i Energistyrelsens bygningspulje. Det beløb er steget til 675 millioner kroner i 2021 og skal fordeles over tre runder.
Energistyrelsen oplyser i en pressemeddelelse, at det ikke er til at spå om, hvor lang ventetiden vil være i denne runde.
Men man skal forberede sig på ventetid, opfordrer styrelsen.
Og nogenlunde samme appel lyder fra murermester Jens-Jacob Paludan:
- Vi fortæller folk, at de må have mere tålmodighed, end de plejer at have, siger han.