Business

Efter uro: Nu er de europæiske aktiemarkeder åbnet i plus

De seneste dage har bekymring om kinesiske Evergrande skabt fald på aktiemarkederne.

Efter et par tumultariske dage på aktiemarkederne ser roen ud til at have lagt sig for en stund over de europæiske aktiemarkeder.

Da det førende danske aktieindeks, C25-indekset, åbnede tirsdag, var det således med en lille stigning på 0,5 procent. Det skal ses i lyset af et fald mandag på knap halvanden procent.

For store europæiske indekser som tyske Dax, engelske FTSE 100 og det franske CAC 40 var nedturene endnu større, men også her er tirsdagen startet med et lille plus.

Nedtur i Japan

I de tidlige morgentimer var der ellers større bekymring at spore på markederne, fordi de asiatiske aktier faldt.

Det japanske aktieindeks, et af de største og vigtigste i verden, røg således ned med omkring to procent, men også på markederne i for eksempel Hongkong var der tab fra morgenstunden.

Årsagen kunne i høj grad spores tilbage til Evergrande – en kinesisk ejendomsudvikler, der er på kanten af en konkurs – vurderede en analytiker i nat dansk tid til nyhedsbureauet AFP:

- Investorer er afskrækkede af den globale børsnedtur som følge af den økonomiske krise i Kinas Evergrande, sagde Yoshihiro Ito fra Okasan Securities.

Frygten for et Lehman-øjeblik

At Evergrande har fået så stor betydning for det globale aktiemarked på kort tid, er kommet bag på de fleste.

I en kommentar om selskabet skriver Per Hansen, der er investeringsøkonom ved Nordnet, at de færreste formentlig havde hørt om det kinesiske selskab for en uge siden. For en måned siden havde han end ikke selv hørt om virksomheden, fortæller han.

Derfor mener han også, at det er lidt tilfældigt, at det netop er blevet dette firma, der nu skaber usikkerhed.

Gennem lang tid, ikke mindst i kølvandet på coronakrisen, har aktiemarkederne været på én lang vækstrejse, og det har fået nogle til at løbe megen risiko, mener investeringsøkonomen.

- Det er naturligt, at investorerne bliver nervøse. Korrektion er noget nyt for de mange. Det er længe siden, den har været her, og den kommer, som altid, uventet og ubelejligt, skriver Per Hansen.

Alligevel forventer han ikke, at Evergrandes potentielle konkurs bliver starten på en større krise. Mange har ellers draget paralleller til Lehman Brothers, hvis konkurs for 13 år siden bliver regnet som starten på finanskrisen.

- Evergrande er i den henseende for lille, og Kina er en helt anden finansiel brik i det globale system, lyder vurderingen fra Per Hansen.