Business

Kinesisk konkurs kan starte ny finanskrise – og styret vil statuere et eksempel

Den kinesiske stat bliver nødt til at redde Evergrande, men først vil den statuere et eksempel over for andre selskaber, vurderer chefanalytiker.

Verden over holder økonomer vejret, mens den kinesiske ejendomsudvikler Evergrande vakler på konkursens rand.

Mandag skal selskabet, der skylder cirka 2000 milliarder kroner væk, betale renter på sine lån til en række store banker. Og tirsdag skal cirka en halv milliard kroner i renter for obligationer udbetales.

Det er dog stadig usikkert, om Evergrande kan betale.

Man vil se den samme dynamik som under finanskrisen

Allan von Mehren, chefanalytiker ved Danske Bank

Går selskabet, der er det 122.-største i verden målt på omsætning, nedenom og hjem, kan det ramme hele den globale økonomi.

Alligevel kan der gå noget tid endnu, før den kinesiske stat vil puste en redningsflåde op under Evergrande. Det fortæller Danske Banks chefanalytiker og ekspert i kinesisk økonomi Allan von Mehren til TV 2.

- Regeringen i Kina har en interesse i ikke bare at gå ind og redde systemet med det samme, når der er problemer, siger han.

Konkurs kan starte kinesisk finanskrise

Vælger det kinesiske styre ikke at give en økonomisk håndsrækning til Evergrande, vil det sende chokbølger på tværs af kloden.

Gælden er så stor, at det vil skade hele den kinesiske økonomi, hvis Evergrande lukker og slukker uden at betale den tilbage.

Og samtidig vil op mod 200.000 ansatte i selskabet pludselig miste deres arbejde, mens investorer, boligkøbere og leverandører vil stå tilbage med tomme hænder.

Men går Evergrande ned, er det ikke kun kinesernes problem.

Bliver selskabet ikke reddet, kan det nemlig ifølge Allan von Mehren blive startskuddet til en kinesisk finanskrise, som kan brede sig til resten af verden.

- Man vil se den samme dynamik som under finanskrisen. Først bliver et land eller en virksomhed ramt, men så breder det sig, så dominobrikkerne vælter en efter en, siger han.

Evergrande

  • Det kinesiske selskab Evergrande blev stiftet i 1996 af Hui Ka Yan, der i dag er én af Kinas rigeste mænd.
  • Evergrande red i slutningen af 90'erne og op gennem 00'erne på ryggen af det byggeboom, der opstod, da millionvis af kinesere flyttede ind til byerne.
  • Ifølge egen hjemmeside ejer Evergrande i dag mere end 1300 byggeprojekter i over 280 byer.
  • Selskabet blev børsnoteret i 2009 og er ifølge adskillige medier bygget op omkring en aggressiv vækststrategi for lånte penge.
  • Ud over at være ejendomsudvikler har Evergrande også andele i et elbilfirma, en fodboldklub, et turist- og underholdningsben og flere andre datterselskaber.

Styret vil statuere et eksempel

Alligevel skrev chefredaktøren for den statsstøttede kinesiske avis Global Times i en leder fredag, at Evergrande ikke er ”too big to fail” og derfor ikke skal vide sig for sikre på, at redningskransen kommer.

Og ifølge TV 2s Asien-korrespondent, Christina Boutrup, er der flere, der deler den overbevisning.

- Nu spreder der sig en holdning blandt mange økonomer og eksperter her i Kina om, at det nok ikke kommer til at ske, siger hun.

Hos Danske Bank er Allan von Mehren dog overbevist om, at den kinesiske stat nok skal gribe ind.

Men først har den en klar interesse i at statuere et eksempel over for andre selskaber, som optager høj gæld uden at tage højde for risikoen ved deres investeringer.

- Man vil gerne have disciplin ind i systemet, så folk ikke bliver ved med at stifte al den her gæld, siger chefanalytikeren.

- Det er klart, at de vil skride ind

Der er dog grænser for, hvor længe det kinesiske styre kan sidde med korslagte arme. Og flere analytikere frygter, at indgrebet vil komme for sent til at forhindre det økonomiske korthus i at vælte.

Men hvor et indgreb i eksempelvis USA først skal igennem en langtrukken politisk proces, kan det kinesiske styre skride ind fra den ene dag til den anden.

Og derfor skal indgrebet nok komme i tide, vurderer Allan von Mehren:

- Det er klart, at på et tidspunkt er de nødt til at skride ind, for så begynder det for alvor at ramle.