Business

Verdens 122.-største virksomhed er på kanten af konkurs – og det kan blive en katastrofe

Nogle sammenligner Evergrande med den amerikanske finansgigant Lehman Brothers, der i 2008 gik konkurs og skød finanskrisen i gang.

Et gammelt ordsprog siger, at hvis du skylder banken to millioner, er det dit problem, men hvis du skylder banken 200 millioner, er det deres problem.

Den kinesiske ejendomsudvikler Evergrande skylder 2000 milliarder kroner, og det kan snart blive hele verdens problem.

Virksomheden, den 122.-største i verden målt på omsætning, er nemlig på randen af konkurs. Frygten er, at det kan ramme hele den globale økonomi.

Eksperter taler om et firma, der er ”for stort til at gå ned”, men også om risikoen for et krak, der kan sætte sig i verdensøkonomien.

- Problemet med Evergrande er, at hvis det går konkurs, kan det få nogle følgevirkninger i hele boligmarkedet i Kina, og det kan potentielt skabe en virkelig stor krise. Det er noget, man skal holde øje med, siger Danske Banks chefanalytiker og ekspert i kinesisk økonomi, Allan von Mehren, til TV 2.

Korthuset og økonomien

Uroen om Evergrande er ikke ny, men stormen har taget til de seneste uger og dage.

Evergrande

  • Det kinesiske selskab Evergrande blev stiftet i 1996 af Hui Ka Yan, der i dag er én af Kinas rigeste mænd.
  • Evergrande red i slutningen af 90'erne og op gennem 00'erne på ryggen af det byggeboom, der opstod, da millionvis af kinesere flyttede ind til byerne.
  • Ifølge egen hjemmeside ejer Evergrande i dag mere end 1300 byggeprojekter i over 280 byer.
  • Selskabet blev børsnoteret i 2009 og er ifølge adskillige medier bygget op omkring en aggressiv vækststrategi for lånte penge.
  • Ud over at være ejendomsudvikler har Evergrande også andele i et elbilfirma, en fodboldklub, et turist- og underholdningsben og flere andre datterselskaber.

Sidst i august advarede milliardærinvestoren George Soros i en klumme hos Financial Times om, at Evergrande kunne få hele det økonomiske korthus i Kina til at vælte.

Samtidig har kreditvurderingsbureauer som Moody’s og Fitch nedjusteret deres tiltro til selskabet.

Og torsdag blev al handel med virksomhedens obligationer – små lån, man yder til virksomheden mod at få renter – indstillet, fordi der var så stor usikkerhed om Evergrandes evne til at betale tilbage.

Inden da var værdien af de samme obligationer styrtdykket, ligesom aktiekursen har fået skåret omkring 80 procent af det seneste år.

Imens er der udbrudt større og mindre demonstrationer eller protester i Kina over Evergrande, fordi underleverandører mangler at få betaling for deres arbejde, bekymrede aktionærer gruer for en konkurs, og kunder frygter, at virksomheden aldrig bygger den bolig, de allerede har betalt for.

Risikoen for at det hele ramler

Ifølge Nordeas cheføkonom Andreas Østerheden er Evergrandes pengeproblemer – likviditet, som det kaldes – så store, at selskabet sandsynligvis går konkurs, hvis ikke den kinesiske stat griber ind.

Omvendt forventer han dog, at vurderingen i Beijing vil være, at Evergrande er ”for stor til at gå fallit”.

Negative historier i medierne har sænket mulige køberes tillid

Evergrande i en børsmeddelelse

Dels er der op mod 200.000 medarbejdere ansat i selskabet, og dels er gælden så stor, at det vil skade hele den kinesiske økonomi, hvis Evergrande bare ruller om på maven og erklærer sig konkurs.

- En konkurs vil ikke kun vil skade investorerne og långiverne, men også boligkøbere og flere leverandører, hvilket vil få uhensigtsmæssige konsekvenser for mange mennesker. En form for redningspakke kommer sandsynligvis snart fra den kinesiske regering, skriver Andreas Østerheden i en kommentar.

Samme vurdering lyder fra Danske Banks chefanalytiker Allan von Mehren, der dog samtidig påpeger, at en redningspakke placerer det kinesiske styre i lidt af et dilemma.

- De (styret, red.) har også en interesse i at presse de her virksomheder. Det skal ikke kunne betale sig at stifte ublu gæld og bare køre derudad. Så det er en balance for myndighederne, der vil presse virksomhederne, men uden at det kommer så langt, at det hele ramler, siger von Mehren til TV 2.

Et Lehman-øjeblik

Mens de danske bankfolk ikke frygter en fuldstændig Evergrande-konkurs, er der andre, der mener, at verden står over for et kinesisk ”Lehman-øjeblik”.

Lehman Brothers var finansgiganten, der 15. september 2008 gik konkurs i det, der af mange bliver regnet som startskuddet til den finanskrise, der også gav alvorlige ar på den danske økonomi.

Kort fortalt er frygten, at en Evergrande-konkurs vil skabe så meget uro og så mange rystelser i hele finansmarkedet, at det kan få uoverskuelige konsekvenser.

For det første ville aktionærer og långivere blive tvunget til at sælge andre aktiver – for eksempel aktier i andre virksomheder – for at dække sine tab. Det vil få de globale aktiepriser til at falde, hvilket kan starte en større nedtur.

Derudover vil det formentlig få betydning for boligpriserne i Kina, da Evergrande er landets næststørste ejendomsudvikler.

Samtidig er en stor del af kinesernes formue bundet op i mursten, hvilket kan få folk til at holde ekstra på pengene, fordi de er usikre på værdien af deres bolig.

Ydermere er der op mod 200.000 medarbejdere ansat i Evergrande, som potentielt kan miste deres job fra den ene dag til den anden. Og for underleverandører vil det betyde regninger, der ikke bliver betalt, og byggeprojekter, der stopper på halvvejen.

De samlede konsekvenser satte Kinas nationalbank ord på allerede i 2018, da den konkluderede, at Evergrandes gældsbjerg udgjorde en risiko mod hele det finansielle system i Kina.

I sidste ende kunne miseren ende med protester og social uro, lød advarslen.

Under pres

I skrivende stund er der ingen, der ved, hvad Evergrandes gældsbjerg rammer, hvis eller når det vælter. Men over det næste år skal virksomheden ifølge Bloomberg betale et tocifret milliardbeløb tilbage til sine långivere.

I et forsøg på at lukke hullet i kassen har selskabet forsøgt at frasælge dele af sin forretning, men situationen har fået nogle potentielle købere til at vente på et ”brandudsalg”, skriver New York Times.

Tirsdag udsendte Evergrande en børsmeddelelse, hvor de forholdt sig til situationen og uroen omkring dem. I meddelelsen oplyste firmaet blandt andet, at man har forsøgt at sælge den del af forretningen, der udvikler elbiler, men at det for nuværende var uden succes.

I meddelelsen kunne man også læse, at september typisk byder på rekordmange ejendomshandler i Kina, men at ”negative historier i medierne har sænket mulige køberes tillid”:

- Selskabet forventer en fortsat og signifikant nedgang i antallet af kontrakthandler i september, hvilket medfører fortsat forringelse af firmaets pengeindsamling, hvilket kan sætte virksomhedens pengestrømme og likviditet under enormt pres.

Endeligt oplyser Evergrande i brevet til fondsbørsen, at man har kontaktet to finansielle rådgivere, der skal hjælpe med at bedømme virksomhedens situation og "undersøge farbare løsninger for at lette det nuværende likviditetssproblem".

Af brevet kan man se, at den ene af de to rådgivere er firmaet Houlihan Lokey, der ifølge Bloomberg er blandt verdens førende eksperter i såkaldt rekonstruktion, der er skridtet inden en konkurs.

Bloomberg skriver videre, at Houlihan Lokeys største sag nogensinde var… Lehman Brothers i 2008.