Prisen på el og gas er eksploderet - så meget dyrere er det for danskerne
Mens elprisen er tredoblet det seneste år, er prisen på gas seksdoblet - og det kommer danskerne til at mærke, vurderer privatøkonom.
Godt 1000 kroner mere om måneden.
Det var synet, der mødte 77-årige Gert Louw, da han åbnede sin seneste elregning.
På sin gård på Fyn opvarmer han stuehuset med en stor varmepumpe. Men den har han ikke skruet op for, og derfor undrer den ekstra udgift ham.
- Jeg er jo vant til forholdsvis store regninger. Men det irriterede mig, at der pludselig skal ydes tusind kroner mere, når jeg ikke får mere for pengene, siger Gert Louw til TV 2.
Synderen er prisen på el, der gennem de seneste måneder er eksploderet. Og det kommer hundredtusindvis af danskere til at mærke på pengepungen.
Det viser en beregning, som privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen har lavet.
- Det er ret vildt, for det sker, inden vi for alvor skal i gang med at fyre op. Det er helt sikkert også noget, de danskere, der fyrer med gas, vil kunne mærke, siger hun.
Elprisen er tredoblet på et år…
Gennem det seneste år er elpriserne næsten tredoblet. Mens én kilowatt-time i september sidste år kostede omkring 33 øre, koster den nu knap en krone.
Ifølge Louise Aggerstrøm Hansen er stigningen i Gert Louws elregning dog et godt stykke over gennemsnittet.
Det skyldes sandsynligvis varmepumpen.
Hendes beregning viser nemlig, at en gennemsnitlig husstand lige nu betaler 180 kroner mere om måneden for el end for et år siden. Men her er prisen for elvarme ikke regnet med.
Har man som Gert Louw en stor ejendom med varmepumpe, en elbil, eller glemmer man at slukke lyset, kan ekstraregningen derfor sagtens blive langt højere.
- Der er jo nogle, der har et meget højere elforbrug. Så er det også noget, der kan mærkes væsentligt mere på elregningen, siger privatøkonomen.
Alligevel er elvarme for mange det billigere alternativ.
…men gasprisen er seksdoblet
For de 400.000 danskere, der opvarmer deres hjem med naturgas, er der ikke så meget at rafle om.
Her er prisen nemlig seksdoblet de seneste 12 måneder.
Hvor én kilowatt-time i naturgas kostede knap otte øre for et år siden, koster den nu næsten 50 øre. Opvarmer man sit hus med gas, er den forskel bestemt til at tage og føle på.
Ifølge beregningen løber ekstraudgiften til gasvarme helt op i 800 kroner for en almindelig husstand. Dertil skal lægges den dyrere elregning – altså i alt knap 1000 kroner om måneden.
- Dem, der fyrer med gas, går en hård vinter i møde. Det kommer til at kunne mærkes på pengepungen, hvis ikke det ændrer sig, siger Louise Aggerstrøm Hansen.
Genåbninger og stille vejr gør energi dyrere
Ifølge administrerende direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard, er det ikke så ligetil at forklare, hvorfor energipriserne er skudt i vejret.
- Der er et sammenspil mellem el og gas. Når energipriser stiger, er der meget sjældent kun en enkelt årsag, understreger han overfor TV 2.
Ifølge direktøren er en af årsagerne, at efterspørgslen på energi er skudt i vejret efter de europæiske genåbninger i kølvandet på coronakrisen.
Men samtidig er udbuddet styrtdykket.
Især Nordvesteuropa har nemlig oplevet markant mindre vind i løbet af sommeren. Derfor har blandt andet danske vindmøller leveret langt mindre strøm.
Samtidig har det regnet meget mindre i Norge og Sverige end normalt. Det har tvunget de store, nordiske vandkraftværker ned i omdrejninger.
- De har ikke meget vand i deres vandkraftmagasier, så de kan ikke producere så meget billig vandkraft, som de plejer, fortæller Lars Aagaard.
Derfor har det danske elnet været mere afhængige af dyrere strøm fra kraftværker drevet af fossile brændsler.
Men ifølge Lars Aagaard har genåbninger i eksempelvis Kina og USA betydet, at efterspørgslen på gas er steget markant. Og da gaslagre verden over samtidig er lave, har det drevet gasprisen op.
Samtidig har prisen på at udlede CO2 også noget at skulle have sagt.
For når forbruget af naturgas og andre fossile brændstoffer stiger, følger efterspørgslen efter europæiske CO2-kvoter trop. Det presser elpriserne endnu mere i vejret.
Kold vinter kan holde priserne oppe
Hverken Louise Aggerstrøm Hansen eller Lars Aagaard forventer dog, at de skyhøje priser vil vare ved.
Men bliver det en kold vinter, kan det høje varmeforbrug ifølge privatøkonomen holde priserne oppe noget tid endnu.
- Priserne er jo også normalt højere om vinteren. Så vi skal nok ud på den anden side af vinteren, før det for alvor bliver billigere, siger Louise Aggerstrøm Hansen.
Når direktøren i Dansk Energi ser ud over markedet, når han frem til den samme konklusion.
- Det ser ud som om, at det prisniveau, vi har lige nu, vil fortsætte et par måneder. Men så vil det efter min bedste overbevisning også stoppe, siger Lars Aagaard.
Indtil da må man som dansker enten spare på strømmen eller leve med den ekstra regning.
På Fyn er Gert Louw ikke i tvivl om, hvad valget falder på.
- Det eneste, jeg kan gøre, er at skrue ned for varmen inde i stuen. Og det gør jeg ikke. Jeg vil altså ikke sidde og fryse, siger han.