TV 2 erfarer: Regeringen vil sænke dagpengene for unge nyuddannede

I alt vil udspillets mange punkter øge beskæftigelsen med godt 10.000 personer, anslår regeringen.

Snart kan nyuddannede uden børn blive nødt til at klare sig for mindre, hvis de ikke er i arbejde.

Sidste uge inviterede beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) arbejdsmarkedets parter til trepartsforhandlinger for at komme en akut mangel på arbejdskraft i nogle brancher til livs.

På den baggrund vil regeringen på et pressemøde tirsdag klokken 10 præsentere reformudspillet "Danmark kan mere 1".

Og bliver det udspil til lov, vil det betyde en lavere dagpengesats for unge nyuddannede uden børn. Det erfarer TV 2.

Lige nu kan man som dimittend få 13.815 kroner i dagpenge om måneden, men ifølge TV 2s oplysninger vil regeringen foreslå, at man sænker det beløb til 9.500 kroner.

TV 2 erfarer

Denne artikel bygger på oplysninger fra anonyme kilder, da informationerne kun har været mulige at fremskaffe under betingelse af anonymitet.

Det har TV 2 accepteret, fordi TV 2 finder oplysningerne relevante for offentligheden.

Vil få 10.000 ekstra i beskæftigelse

Udspillet kommer derudover til at indeholde en lang række punkter - heriblandt en ”ny måde at se dagpengesystemet på”.

Det skal blandt andet ske gennem en trappemodel for dagpenge med en forhøjet sats for dem, der lige er blevet ledige, som derefter gradvist nedjusteres.

Derudover vil der med udspillet blive lagt op til en 37 timers aktiveringspligt om ugen for visse grupper i kontanthjælpssystemet.

Samlet set anslår regeringen, at initiativerne vil give godt 10.000 ekstra beskæftigede.

Udspillet skal finansieres gennem overskuddet på statsbudgettet fra den øgede beskæftigelse samt en øget aktiebeskatning. I dag skal man betale 42 procent i skat, hvis man har en gevinst på mere end 56.500 kroner. Det vil regeringen hæve til 45 procent.

Arbejdsgivere foreslog lavere dimittendsats

Allerede inden trepartsforhandlingerne har arbejdsgiverne forslået en lavere dagpengesats for nyuddannede – den såkaldte dimittendsats.

Blandt andet foreslog Dansk Arbejdsgiverforening at sænke dimittendsatsen og give en bonus til virksomheder, der ansætter ledige fra uddannelser med høj dimittendledighed.

Hvad er dimittendsatsen?

Som reglerne er nu, kan man som nyuddannet blive berettiget til en særlig dimittendsats for dagpenge på 13.815 kroner svarende til 71,5 procent af den højeste dagpengesats. Regeringen foreslår, at det beløb sænkes til 9500 kroner.

Er man forsørger, er man berettiget til 15.844 kroner – altså 82 procent af højeste dagpengesats.

Den fulde dagpengesats kan først opnås mindst seks måneder efter endt uddannelse.

Samtidig skal man have fået indberettet løn for tre måneder.

Samme toner lød i slutningen af august fra Dansk Industri, som er medlem af organisationen.

- De skal begynde deres arbejdsliv, og det kan de lige så godt gøre så hurtigt som muligt efter endt uddannelse, sagde direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen til TV 2.

Modsat blev det også foreslået af arbejdsgiverne at få ældre til at blive længere på arbejdsmarkedet ved blandt andet at fordoble efterlønspræmien.

Lyn-analyse

Udspillet er en buket, hvor der både er roser og tidsler for alle i Folketinget.

Eksempelvis har Venstre og flere borgerlige partier før snakket om at skære i dimittendsatsen. Omvendt vil forslaget om at hæve dagpengene i starten formentlig møde stor opbakning fra støttepartierne.

Jeg tror, at der er gode muligheder for at lande en bred aftale. Der er stort fokus på, at der mangler hænder, både i rød og blå blok.

Derfor har begge sider også en interesse i at lande en aftale, som kan sikre mere arbejdskraft.

Fagbevægelsen kom med 110 forslag

Også Fagbevægelsens Hovedorganisation, der repræsenterer arbejdstagerne, kom til trepartsforhandlingerne med en række forslag

Formand Lizette Risgaard havde hele 110 forslag med under armen, der skulle kunne øge arbejdsudbuddet med i alt 46.000 fuldtidspersoner.

Ifølge Lizette Risgaard kredser forslagene om at skabe et mere inkluderende arbejdsmarked – eksempelvis ved at sikre, at alle der ufrivilligt arbejder på deltid i det offentlige, kan få ret til fuldtid.

- Vi skal invitere alle med på arbejdsmarkedet. Dørene skal åbnes til de mange mennesker, som står udenfor arbejdsmarkedet. De kan med fordel opkvalificeres, så de kan bruges, de steder der mangler jobs, sagde hun tirsdag til TV 2.

Regeringens udspil præsenteres i Spejlsalen i Statsministeriet.

Her vil statsminister Mette Frederiksen (S), beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og finansminister Nicolai Wammen (S) deltage.