Coronavirus

Festgigant har tabt en kvart milliard, men nu skruer de op

Mens nattelivets største spiller tror på fremtiden, er udsigterne mere dystre for andre.

I halvandet år har de måttet leve med usikkerheden.

Det eneste, de kunne være sikre på, var, at regningen voksede for hver dag, nattelivet forblev tvangslukket.

Men da august blev til september – 539 dage efter Danmark første gang blev lukket ned på et pressemøde som følge af coronasituationen – fik natklubberne igen lov til at åbne.

For landets største bar- og klubforretning, Rekom Group, der driver næsten 100 steder i hele Danmark, er det en glædens dag.

Virksomheden efter eget udsagn mistet omkring 250 millioner kroner det seneste halvandet år, men alligevel tror kommerciel direktør Lars Mejlgaard på fremtiden.

- Vi holder fast i vores strategi og har fuld fokus på de initiativer, vi har planlagt. Det har været et bump på vejen – og et større et af slagsen – men vi tager den derfra. Vores strategi er uændret, siger Lars Mejlgaard.

- Vi vidste, at vi ville tabe millioner hver måned

I sidste uge annoncerede Rekom Group, at man havde købt afterski-barkæden Zwei Grosse Bier Bar. Dermed blev 11 ølhuse lagt til virksomheden, der allerede inden var landets største i nattelivet.

Opkøbet har været længe undervejs, fortæller Lars Mejlgaard, og parterne diskuterede det allerede, inden coronakrisen satte alting på pause sidste forår.

Vi har ikke været en del af den fest, der har været det seneste halve års tid

Bjarke Reventlow, natklubejer

Den kommercielle direktør peger på en stærk økonomi inden coronakrisen samt en god ejerkreds som årsagen til, at man har kunnet udvide virksomheden, selvom alle medarbejdere har været hjemsendt på lønkompensation i halvandet år.

- Vi vidste, at vi ville tabe millioner hver måned, men vi havde helt styr på det. Det var den rette beslutning at holde folk på lønkompensation, uanset det beløb det har kostet os. Ellers skulle vi til at finde 2500-3000 nye medarbejdere, siger Lars Mejlgaard.

Nattelivets nedlukning

Natklubberne har været lukket siden 11. marts 2020, mens caféer og barer har kunnet holde åbent siden 14. april under skiftende coronarestriktioner.

I august 2020 fik natklubber dog mulighed for at åbne, hvis de blev omdannet til barer for at kunne leve op til samme restriktioner som caféer, barer og restauranter. Noget, de færreste natklubber kunne leve op til på grund af deres begrænsede siddeplads. 

En lukket fest

Mens Rekom Group er i offensiven, er det langtfra alle i nattelivet, der handler på samme måde.

Over for TV 2 anslår Horesta, der er brancheforening for blandt andet natklubber og barer, at branchen som helhed har tabt et sted mellem halvandet og to milliarder kroner, siden nattelivet blev lukket ned i marts 2020.

En af dem, der har set millioner forsvinde, er Bjarke Reventlow, der ejer de tre natklubber Blume, The Jane og The Zoo i København. Han siger, at hans egne steder nok skal komme igennem krisen, selvom han til tider har ligget søvnløs over situationen.

- Der kommer nok til at gå et års tid eller mere, inden vi har indhentet det tabte. Og hvis der ikke kommer folk, er det selvfølgelig et spørgsmål, om vi overhovedet kan indhente de tab, vi har haft, siger han.

Udover at eje de tre natklubber er han også nattelivets repræsentant i det politiske forum for brancheorganisationen Danske Restauranter og Cafeer. Han har derfor set kollegaer, der har måtte forgælde sig med udskudte momsbetalinger og huslejer samt A-skattelån for at klare sig igennem krisen.

- Hvis man skal betale dobbelt husleje det første stykke tid, og man har gæld til det offentlige, som skal betales af, så skal man tjene mere end normalt for at betale sine regninger, siger Bjarke Reventlow.

- Vi har brug for politisk hjælp

For mange virksomheder – både i og uden for nattelivsbranchen – hedder den første skæringsdato 1. november. Her skal momslån betales tilbage, som aftalerne er lige nu. Men fra flere sider forsøger man i øjeblikket at finde en løsning, så den deadline bliver udskudt.

Det samme arbejder de for i Danske Restauranter og Cafeers politiske forum, siger Bjarke Reventlow:

- Vi har brug for noget politisk hjælp. Det virker måske til, at der er gang i restauranterne og butikkerne, og nu er folk tilbage. Men så glemmer man, at en hel branche har været tvangslukket og først får lov til at åbne nu. Vi har ikke været en del af den fest, der har været det seneste halve års tid.