Business

Danske virksomheder har et problem – afghanske flygtninge kan være en del af løsningen

Mangel på arbejdskraft kan i sidste ende skade Danmarks konkurrenceevne og få priserne til at stige.

Direktøren for hotelkæden Scandic, Søren Faerber, kalder det den perfekte storm.

Først blev hans hoteller lukket ned som følge af coronakrisen. Så blev virksomheden nødt til at låne penge, fordi der ikke kom nogen gæster. Og nu, hvor krisens økonomiske overvægt skal arbejdes væk, er det ikke til at finde nok medarbejdere.

- Det er helt absurd. Det betyder, at vi siger nej til omsætning, fordi vi ikke har nok rene værelser til gæsterne eller personale til restauranten, siger Søren Faerber til TV 2. Han anslår, at hotelkæden i øjeblikket har op mod 65 ledige stillinger, som man kæmper med at få besat.

Rekordstor mangel

Den frustrerede hoteldirektør er ikke alene.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der i hele servicebranchen er rekordstor mangel på arbejdskraft.

Vi har det sorte bælte i integration

Søren Faerber, direktør Scandic Hotels

Blandt hoteller er det otte ud af ti, der lige nu kæmper med at skaffe nok medarbejdere. For en måned siden var det kun halvt så mange, og inden coronakrisen var det kun omkring hvert tiende hotel, der havde det problem.

Også på mange af landets restauranter giver manglen på medarbejdere udfordringer, viser tallene fra Danmarks Statistik.

Ifølge Brian Mikkelsen, der er direktør for brancheorganisationen Dansk Erhverv, er problemet dog ikke isoleret til nogle enkelte brancher:

- Vi er hver eneste dag i kontakt med virksomheder, der råber og skriger på arbejdskraft. Det er alt lige fra rengøring af hotellerne til teknikere ude hos ingeniørvirksomhederne og grønne virksomheder, hvor man mangler ingeniører, siger Brian Mikkelsen.

Flaskehalse

I den halvårlige statusrapport over dansk økonomi, ’Økonomisk Redegørelse’, som Finansministeriet offentliggjorde mandag, bliver manglen på arbejdskraft nævnt som et potentielt problem.

Selvom beskæftigelsen allerede er rekordhøj, vil den nemlig vokse yderligere, forudser ministeriet i sine beregninger. Det har allerede skabt såkaldte flaskehalse på arbejdsmarkedet, ligesom der ”rapporteres om betydelig mangel på arbejdskraft på tværs af brancherne”, står der i rapporten.

- Den markante stigning i antallet af ledige stillinger samtidig med beskæftigelsesfremgangen og den hurtigt faldende ledighed vidner om, at mange virksomheder søger arbejdskraft på samme tid. Det kan betyde, at der opleves flere forgæves rekrutteringer, fordi konkurrencen om arbejdskraften stiger, skriver ministeriet.

"Fuldstændig oplagt" at matche flygtninge med åbne job

Men måske kan løsningen – eller i hvert fald en del af den - vise sig at komme fra en overraskende kant.

I sidste uge skrev Berlingske således, at 465 evakuerede afghanere var blevet indkvarteret på de to flygtningecentre Center Sandholm og Center Thyregod, og på bagkant af Talibans magtovertagelse i Afghanistan, kan der være udsigt til flere flygtninge.

- Lad os få både mor og far i arbejde. (…) De skal ikke sidde på et asylcenter og stirre ind i væggen på statens regning i to år, lød det i et skriftligt svar fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til avisen.

Vi mangler arbejdskraft, og de kan være med til at fylde noget af hullet ud

Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv, om afghanske flygtninge

Over for TV 2 kalder Kristian Nørgaard, der er politisk chefkonsulent i brancheorganisationen Horesta, det for ”fuldstændig oplagt” at matche afghanske flygtninge med ledige job i hotel- og restaurationsbranchen.

- Det kan være som køkkenmedhjælper, kok, tjener eller rengøringsmedarbejder. Som branche har vi mange med ikke-vestlig baggrund, og folk er gode til at tage imod dem, siger Kristian Nørgaard.

Også Søren Faerber fra Scandic Hotels mener, at afghanske flygtninge kan blive en hjælp på et tidspunkt, hvor arbejdsmarkedet er rekordvarmt.

- Tilbage i 2020 havde vi 116 nationaliteter ansat. Over halvdelen af verdens nationaliteter var repræsenteret i Scandic Danmark. Vi har det sorte bælte i integration, så de er meget velkomne. Vi har både faglært og ufaglært arbejde, og en meget bred skare af medarbejdere. Vores døre er åbne, siger Søren Faerber til TV 2.

I Dansk Erhverv mener man også, at flygtninge kan være en del af svaret på et arbejdsmarked, hvor der er mangel på hænder, hoveder og ansatte.

- Det er ikke bare plug and play, men for manges vedkommende kommer man med en god uddannelse, og man kan sagtens tale engelsk. Så kan man godt tage et job i næsten alle danske virksomheder. Vi mangler arbejdskraft, og de kan være med til at fylde noget af hullet ud, siger Brian Mikkelsen om afghanske flygtninge.

Han understreger dog samtidig, at afghanske flygtninge ikke er hele svaret på den manglende arbejdskraft, mange danske virksomheder oplever i øjeblikket. Dertil er der ganske enkelt for stor mangel på medarbejdere, mener Brian Mikkelsen.

Direktøren kan ikke vente på "reserven"

I sin økonomiske redegørelse vurderer Finansministeriet, at en egentlig overophedning af den danske økonomi ikke er på vej – men risikoen for at det sker, er omvendt steget, viser ministeriets beregninger.

En overophedning er, så at sige, når økonomien kommer til at køre for stærkt.

Det sås blandt andet i tiden op til finanskrisen i 00’erne, og konsekvensen kan være, at virksomheder er nødt til at sige nej til ordrer eller hæve medarbejdernes lønninger til et niveau, hvor det skader Danmarks konkurrenceevnen fordi priserne følger med op.

På nuværende tidspunkt vurderer Finansministeriet dog, at manglen på arbejdskraft er midlertidig, og at flere udenlandske medarbejdere vil afhjælpe noget af problemet, ligesom en ”arbejdskraftreserve” vil blive frigivet, når færre skal testes for corona, fordi de er blevet vaccineret.

Så længe kan Søren Faerber og Scandic Hotels dog ikke vente:

- Det er nu og her, det sker. Vi siger nej til forretning lige nu, og det har vi ikke råd til. Hele industrien har gældsat sig for at klare covid-19. Der er ingen, der ikke har gæld eller udskudt moms eller andet, som skal betales. Så vi skal have hjælp, og vi skal have hjælp nu.