Business

Dansk økonomi i superform – stærkeste vækst i 15 år

Forbrugerne har rekordhøj opsparing, og det giver selvtillid til at bruge penge, siger TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn.

Danskerne kan vente sig en kanonvækst i år på 3,8 procent. Det er den største vækst siden 2006 – lige før finanskrisen.

Dermed er Danmark i fuld fart på vej ud af coronakrisen, og til næste år ventes en pæn vækst på 2,8 procent.

Det viser regeringens nye økonomiske redegørelse, som TV 2 BUISNESS er i besiddelse af.

Danskerne har hungret efter at komme ud og bruge penge igen

Ole Krohn, TV 2s erhvervskommentator

"Selvtillid til at bruge penge"

Og de gode tider lover også positive toner for arbejdsmarkedet. Regeringen regner med, at vi næste år passerer mere end tre millioner mennesker i arbejde.

Samtidig kommer der overskud på de offentlige finanser, fortæller TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn.

- Der er tale om en ganske voldsom vækst fra et lavt udgangspunkt. Coronakrisen gnavede et stort hul i samfundsøkonomien. Men med genåbningen af samfundet og en stærk vækst i det private forbrug - især i eksporten - går dansk økonomi nu mærkbart frem, siger han.

- Eksporten har klaret udfordringerne med forsyningskæderne i den internationale handel rigtig fint. Og de danske virksomheder tjener gode penge i de her år.

Forbrugerne har samtidig en rekordhøj opsparing, og det giver selvtillid til at gå ud at bruge penge, tilføjer Ole Krohn.

- Danskerne har hungret efter at komme ud og bruge penge igen. Heldigvis ser vi at oplevelsesøkonomien er i et pænt comeback, siger han.

Nationalbanken vil fortsat være kritiske

Ole Krohn, TV 2s erhvervskommentator

Færre offentligt ansatte

Regeringens nye økonomiske redegørelse viser også, at antallet af offentligt ansatte vil falde med 3.000 til næste år.

- Faldet skyldes formentlig, at coronaindsatsen, når det gælder tests, langsomt skrues ned. Dermed er der brug for færre hænder på vaccinationscentrene, efterhånden som vi nærmer os fuld vaccination herhjemme, vurderer Ole Krohn.

Når det gælder boligpriserne, har regeringen været under hårdt pres fra Nationalbanken for at gribe ind, fordi priserne stiger voldsomt i år.

Regeringen regner da også med et hop på hele 13,1 procent på enfamiliehuse i sin redegørelse.

Til gengæld venter regeringen, at stigningen vil flade ud, så priserne kun stiger 3,8 procent næste år i takt med, at samfundet normaliseres efter coronakrisen.

- Regeringen vil bruge disse tal til at afvise indgreb på boligmarkedet. Men Nationalbanken vil fortsat være kritiske. Den fortsatte stigning på boligmarkedet i 2022 er til den høje side, siger Ole Krohn.

Danmark er det mindst forgældede land i Europa

Ole Krohn, TV 2s erhvervskommentator

Samlet set er det en meget stærk økonomisk redegørelse. Det giver medvind til regeringen, men efterlader den også med et problem:

- Finansminister Nicolai Wammen har tilkendegivet, at der skal trædes på bremsen. Men det bliver alt andet lige sværere, når Danmark er det mindst forgældede land i Europa, og de offentlige finanser allerede udviser et lille overskud til næste år, siger Ole Krohn.