Business

Sygeplejerskekonflikt har kun tabere – sundhedsvæsenet vil halte i årevis

Sygeplejerskerne må tomhændet vende tilbage til arbejdet, sundhedsvæsenet kan halte efter i årevis, og regeringen har gjort sig upopulær.

Sygeplejerskernes slagsange ser ud til snart at forstumme.

Efter mere end to måneders strejke og flere tusinde udskudte behandlinger, satte regeringen med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i spidsen onsdag aften foden ned og varslede indgreb i konflikten.

Plasteret skulle rives af på et eller andet tidspunkt

Hans Redder, TV 2s politiske redaktør

Og efter møder mellem folketingets partier tegner der sig et flertal for at gøre den overenskomst, Dansk Sygeplejeråds (DSR) medlemmer stemte nej til i foråret, til lov.

Men selvom hverdagen nu ser ud til vende tilbage i sundhedsvæsenet, er der ingen vindere af konflikten.

Til gengæld er der masser af tabere.

Sundhedsvæsenet vil halte i årevis

Danske Regioner og Kommunernes Landsforening ser ud til at lykkes med at få den overenskomst, de stemte for i foråret.

Alligevel står de overfor en enorm opgave med at indhente puklen af udskudte behandlinger.

- Nu vil vi have fuldt fokus på at få indhentet alle de udskudte operationer og undersøgelser så hurtigt som muligt, siger regionernes chefforhandler Anders Kühnau i en pressemeddelelse.

Derfor er omkring 35.500 operationer nu blevet udskudt landet over på grund af strejken. Det oplyser Sundhedsstyrelsen til TV 2.

Særligt hårdt ramt er Region Nordjylland, hvor strejken lammede stort set alle ikke-akutte operationer.

Ingen behandlinger for livstruende sygdomme er blevet udskudt. Det oplyser sundhedsstyrelsen i et notat. Men det understreges samtidig, at patienter, som må vente på at blive behandlet, kan opleve forværring af deres symptomer og sygdomme.

Derudover har strejken ramt blandt andet genoptræning og behandling i kommunerne hårdt.

Derfor findes der ifølge notatet eksempler på patienter, som har været færdigbehandlede og indlagt over en måned, efter de egentlig skulle have været udskrevet fra hospitalet.

Ifølge Sundhedsstyrelsen kan det blandt andet på grund af efterslæbet fra coronakrisen tage op mod to år, før puklen af udskudte operationer er indhentet.

Den beregning er dog relativt usikker. Blandt andet er der ikke taget højde for, at privathospitaler måske kan hjælpe med aflaste det offentlige.

Sygeplejersker kom tomhændet ud af dyr strejke

Sammen med sundhedsvæsenet er en af konfliktens helt store tabere sygeplejerskerne selv.

Efter mere end to måneders strejke ser de nemlig ud til at komme ud af konflikten med præcis det samme resultat, som hvis de aldrig havde nedlagt arbejdet.

Og ifølge formand i Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen er regeringens indgreb "en kold klud i ansigtet".

- Der er jo meget på spil i det her, og regeringen skulle hjælpe os med at finde løsninger på den her konflikt, og det har den ikke gjort, siger hun.

Men ifølge TV 2s erhvervskommentator, Ole Krohn, havde regeringen ikke andet valg end at feje sygeplejerskernes krav af forhandlingsbordet.

- Det havde sendt et signal til andre faggrupper om, at de bare skal stemme nej til overenskomsterne, for så skal de nok få noget mere, når sagen ender på Folketingets bord, siger han

Samtidig har strejken ifølge Ole Krohn givet sygeplejerskerne ”et stort økonomisk rap over nallerne”.

Derfor kan der gå længe, før strejkekassen igen er polstret til en stor konflikt.

- De har holdt det hemmeligt, hvor mange penge de har brugt på strejken. Men det har været en stor millionregning, fortæller kommentatoren.

Regeringen gjorde sig upopulære hos loyale vælgere

Selvom regeringen var nødt til at lade konflikten falde ud til arbejdsgivernes fordel, har det ikke været et rart valg at tage.

Det fortæller TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.

- Det var ikke en svær beslutning, men det er stadig en beslutning, der gør ondt på regeringen. Plasteret skulle rives af på et eller andet tidspunkt, og det var så nu, siger han.

Mens køerne voksede på landets hospitaler, gav både Dansk Sygeplejeråd og arbejdsgiverne flere gange udtryk for, at de ikke selv kunne finde en løsning.

Derfor var der ikke nogen vej udenom et regeringsindgreb. Og ifølge Hans Redder var det i Socialdemokratiets optik aldrig en mulighed at belønne sygeplejerskernes strejke med en højere løn.

Men regeringen gik også til valg på blandt andet at forbedre forholdene for sygeplejerskerne og andre offentligt ansatte.

Derfor har beslutningen gjort regeringen upopulær hos en ellers loyal gruppe vælgere, fortæller Hans Redder:

- Socialdemokraterne har enormt mange vælgere blandt offentligt ansatte. Der vil sidde mange sygeplejersker derude nu og føle, at det er et tillidsbrud, at regeringen ikke giver dem noget som helst.