Knudepunkter i verdenshandlen blokeret igen: - Det kommer til at ramme julen

Lukkede kinesiske havne og en stigende efterspørgsel på varer har igen vippet skibstrafikken ud af balance.

Verden over ligger hundredvis af propfyldte containerskibe helt stille.

Selvom de står for langt størstedelen af den globale varetransport, må de kaste anker i store klynger foran nogle af verdens største havne, før de kan aflevere deres last.

Bare ved den vigtige amerikanske industrihavn i Los Angeles kan man på satellitbilleder fra Marinetraffic se flere end 40 fragtskibe ligge i venteposition tirsdag eftermiddag.

Når vi ser lys for enden af tunnelen, er det bare et modkørende tog

Anders Oldenborg Kristensen, direktør DSV’s søfartsprodukt i Danmark

Og her er det ikke unormalt, at de bliver liggende i ugevis.

Det fortæller Anders Oldenborg Kristensen, som er direktør for den danske transport- og logistikkoncern DSV’s søfartsprodukt i Danmark.

- Der skal ikke herske nogen tvivl om, at julen bliver ramt. Udfordringen er, at vi har problemer med køer ved havnene. Det er ikke kun i USA, men også europæiske havne, fortæller han til TV 2.

Hvert tiende containerskib ligger stille

Det er langt fra første gang, at den globale skibsfart går i hårdknude.

Også i foråret måtte skibe verden over ligge flere uger i kø, og ligesom nu skal forklaringen findes i coronakrisen

Mens særligt asiatiske havne lukkede ned på grund af virussen, skruede hjemsendte amerikanere og europæere forbruget i vejret. Og derfor blev de havne, som stadig var åbne, tvunget i knæ.

- Det stilnede en smule af, så hen over sommeren lå der tættere på 10 skibe i kø i Los Angeles modsat de 30, der lå i starten af året, fortæller Anders Oldenborg Kristensen.

Men nu ligger skibene endnu en gang for anker i ugevis.

På grund af nye smitteudbrud er flere vigtige kinesiske havne nemlig lukket ned igen i løbet af sommeren. Og samtidig er virksomheder verden over begyndt at købe varer til julen og Black Friday.

Og ifølge Lars Mikael Jensen, som er global netværkschef hos Mærsk, har det endnu en gang vippet skibstrafikken ud af balance.

- Mange af vores kunder begyndte allerede at afskibe juleprodukter i juni. Og når man har en forsyningskæde, som er helt strakt ud, skal der kun meget små ting til, før det bliver et problem, siger han.

Derfor ligger helt op imod 10 procent af verdens containerskibe ifølge Anders Oldenborg Kristensen stille, mens de venter på at komme i havn.

Julen og black friday vil blive ramt

Det er dog langt fra kun i verdens industrihavne, at de ventende skibe skaber problemer.

Den hektiske handel overbelaster nemlig flere af verdens største havne. Og i nogle tilfælde står containere stille på kajen i op til fem uger, før de sendes videre med tog eller lastbil.

Konsekvensen er blevet en akut global mangel på tomme containere.

Og sammen med en verdensomspændende mangel på råmaterialer kommer det til at lægge en dæmper på årets største forbrugsfester, forudser Anders Oldenborg Kristensen:

- Nu nærmer vi os black friday og julen, hvor der vil mangle nogle varer på hylderne. Det er næsten uundgåeligt, at man også kommer til at mærke det i Danmark.

Hos Mærsk mener Lars Mikael Jensen dog ikke, at der er grund til panik.

Selvom de ofte er forsinkede, sejler der nemlig fortsat omkring 25 fyldte containerskibe fra Asien til Europa om ugen.

- Vi kommer ikke til at stå med helt tomme hylder, men jeg skal ikke afvise, at vi kommer til at mangle nogle ting, siger han.

Skibe kan ligge i kø til 2023

På trods af trafikpropper og containermangel er man hos både DSV og Mærsk fortrøstningsfulde.

Både Lars Mikael Jensen og Anders Oldenborgs klare forventning er nemlig, at skibstransporten på sigt vil vende tilbage til normalen.

- Men der er ting, der skal falde på plads. Ser vi stadig lokale lockdowns rundt omkring, og køber vi stadig flere forbrugsvarer, så går der længere tid, fortæller Mærsk-chefen.

Mens Lars Mikael Jensen ikke vil spå om, hvor længe der kan gå, frygter Anders Oldenborg, at køerne af skibe kan blive ved med at spøge helt til 2023.

Men ifølge DSV-direktøren er det svært at garantere noget.

- Når vi ser lys for enden af tunnelen, er det bare et modkørende tog, der kommer lige imod os. For vi bliver hele tiden ramt af nye problemer, siger han.