173 ekstra sygeplejersker vil strejke – nu rammes psykiatrien

Ifølge formanden for DSR har det ikke været en nem beslutning at gå efter psykiatrien.

For sjette gang har Dansk Sygeplejeråd (DSR) skruet op for den strejke, der har været i gang siden midten af juni.

Mandag er der blevet udtaget yderligere 173 sygeplejersker til strejke, oplyser DSR i en pressemeddelelse. Dermed er det samlede antal sygeplejersker, der er udtaget til strejke, oppe på cirka 7200.

Mandagens udvidelse vil træde i kraft 21. september og vil først og fremmest gå ud over psykiatrien.

Jeg håber meget, at vi undgår at nå derhen

Grete Christensen, formand for DSR

Ifølge DSR vil det gå ud over borgere, der venter på udredning, behandling og forebyggelse. Ingen indlagte i psykiatrien vil dog blive ramt.

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det ikke har været nogen nem beslutning at udtage psykiatrien, men vi gør det for at lægge maksimalt pres på arbejdsgivere og politikere, siger formand for DSR Grete Christensen.

Operationer og fertilitetsbehandlinger aflyses

Fra konfliktens start var knap 5000 sygeplejersker udtaget.

Siden da er strejken ad flere omgange blevet udvidet med knap 1750 personer. Mange er dog blevet undtaget fra rent faktisk at strejke for at indgå i sundhedssystemets nødberedskab.

Samtidig betyder spillereglerne på arbejdsmarkedet, at en optrapning skal varsles med mindst fire uger. Og derfor er det kun knap 5300, der reelt strejker i øjeblikket.

Det har dog allerede lukket for næsten al planlagt kirurgi i Region Nordjylland. Og når næste udvidelse træder i kraft onsdag, vil ingen nye fertilitetsforløb kunne startes i Region Sjælland og Nordjylland.

Ifølge Grete Christensen håber hun dog, at konflikten løses, inden den seneste udvidelse træder i kraft.

- Det giver gener og utryghed for patienter og borgere. Her har vi så en gruppe af borgere, som er særligt sårbare, og derfor håber jeg også meget, at vi undgår at nå derhen, siger hun.

Strejker for højere løn

Det er især utilfredshed med lønnen, der har udløst sygeplejerskernes strejke.

Konflikten begyndte i foråret, da medlemmerne af DSR stemte nej til den overenskomst, som deres egen forening ellers havde anbefalet dem at sige ja til.

Siden blev forhandlingerne mellem arbejdsgiverne, i form af kommunerne og regionerne, og DSR sendt forbi Forligsinstitutionen. Her nåede parterne til enighed om en ny overenskomst, der blev sendt til afstemning blandt sygeplejerskerne.

Igen anbefalede ledelsen i DSR, at medlemmerne stemte ja, men igen valgte et flertal af medlemmerne at sige nej.

Det udløste 19. juni en strejke blandt cirka 5000 sygeplejersker på tværs af hele landet.