Business

Rekordmange er i job – men corona har vredet arbejdsmarkedet ud af facon

Mens nogle brancher hungrer efter flere hænder, er det umuligt at finde arbejde i andre.

Aldrig før har så mange danskere været i arbejde.

Fredag viser dugfriske tal fra Danmarks Statistik, at beskæftigelsen i juni nåede op på rekordhøje 2.847.000 lønmodtagere.

Alligevel er arbejdsmarkedet ikke lykkedes med at rette sig ud, efter coronakrisen i halvandet år har vredet det ud af facon.

Jeg er en middelmådig tømrer, men en rigtig god pilot

Jacob Ryfos, ufaglært tømrer og tidligere pilot

Mens nogle brancher oplever en rekordstor mangel på arbejdskraft, er andre nemlig kun så småt begyndt at ansætte igen. Det fortæller Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank.

- Coronakrisen har jo skævvredet arbejdsmarkedet. På den ene side af gaden går det fantastisk, og på den anden er der stadig store problemer, siger han til TV 2.

Rejser, turisme og kultur halter efter

Derfor er blandt andre pilot Jacob Ryfos blevet nødt til at skifte internationale flyrejser ud med en byggeplads. Men det er ikke med hans gode vilje.

- Jeg vil jo gerne lave det, jeg er uddannet til. Og det er at flyve, siger han.

Jacob Ryfos har gennem de seneste 20 år arbejdet som pilot. Men i marts sidste år fløj han sin hidtil sidste tur for det norske flyselskab Norwegian.

Da coronavirussen kvalte den globale flytrafik, gik blandt andre Norwegians tre bemandingsselskaber i København konkurs. Og sammen med 613 andre danske ansatte mistede piloten sit job.

- Det var lidt forventeligt. På den sidste flyvning til Bangkok havde jeg kun 11 mennesker med, og så kunne man godt lægge to og to sammen, fortæller Jacob Ryfos.

I Tårnby Kommune, hvor Københavns Lufthavn ligger, steg arbejdsløsheden gennem coronakrisen med over 70 procent.

Og selvom beskæftigelsen nu slår rekorder, halter de brancher, som er afhængige af rejse, turisme, kultur og fritidsaktiviteter, bagefter. Det fortæller Las Olsen.

- For folk i de brancher, der fortsat er coronaramte, er det stadig svært a finde arbejde. Derfor ser vi også, at mange af dem søger over i andre jobs, siger cheføkonomen til TV 2.

Og det er præcis, hvad Jacob Ryfos har gjort.

Byggeboom skaber flaskehals

Da danskerne hverken kunne flyve på ferie i udlandet, tage på restaurant eller gå på museum, blev mange af de overskydende sparepenge i stedet brugt på at sætte hjemmet i stand.

Det har skabt helt ekstraordinær travlhed i bygge- og anlægsbranchen. Og modsat flybranchen kan mange virksomheder i byggeriet ikke finde hænder nok til at følge med.

Så her har Jacob Ryfos fundet arbejde som ufaglært tømrer.

- Det er et kæmpe skift. Normalt sidder jeg jo lidt mere behageligt indenfor, og nu arbejder jeg med mine hænder udenfor i al slags vejr, siger han.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik betyder manglen på arbejdskraft, at 40 procent af danske bygge- og anlægsvirksomheder har måttet begrænse produktionen i juli.

Og hos danske industrivirksomheder kæmper man med den samme flaskehals.

Selvom der allerede inden coronakrisen var mangel på hænder i flere dele af erhvervslivet, har pandemien ifølge Las Olsen nemlig kun gjort problemet større.

- Det hænger sammen med, at rigtig mange skal ud og ansætte samtidig. Og der er mange af dem, der kunne finde på at tage de jobs, som i stedet er ansat i midlertidige job indenfor coronaindsatsen, siger han.

Arbejdsløse hjælpes ind i trængende brancher

Og Jacob Ryfos er ikke den eneste, der har måtte tilpasse sig det skæve arbejdsmarked.

På trods af at beskæftigelsen er begyndt at stige i Tårnby, forventer borgmester i kommunen Allan Andersen først at nå op på samme niveau som inden corona i slutningen af 2023.

Derfor har kommunen søsat en særlig indsats for at at hjælpe sine arbejdsløse ind i de brancher, hvor manglen på hænder er størst.

- Vi kan se, at virksomhederne efterspørger arbejdskraft. Så nu er det vores pligt at matche det, der bliver efterspurgt, fortæller Allan Andersen.

- Jeg er jo en middelmådig tømrer

Selvom Jacob Ryfos er glad for sit job som ufaglært tømrer, håber han snart at kunne sætte sig til rette i et cockpit igen.

Derfor er han allerede begyndt at se sig om efter et job i udlandet.

- Jeg vil sige, at jeg er en middelmådig tømrer, men en rigtig god pilot. Det er det, jeg har finpudset de seneste 20 år, så det vil jeg gerne tilbage til, fortæller han.

Jacob Ryfos er ikke i tvivl om, at luftfarten igen får luft under vingerne.

Men indtil der igen er arbejde at få, har han tænkt sig at blive i sit job som tømrer.

- Jeg er lidt mere frygtsom, når vinteren kommer. For det var koldt sidste år, og det bliver det jo nok også i år, siger han.