Beskæftigelsen sætter rekord med 25.000 nye job

Flere økonomer bemærker, at udviklingen er voldsom, og at der skal holdes nøje øje.

For femte måned i træk stiger antallet af beskæftigede på det danske arbejdsmarked.

Antallet steg med 25.000 i juni, og dermed er rekordhøje 2,85 millioner i job. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

- Udviklingen de sidste fem måneder skal ses i sammenhæng med, at betydelige dele af samfundets aktiviteter gradvist blev genoptaget efter de foregående måneders nedlukning, og at et stort antal personer var beskæftiget med test, smitteopsporing og vaccine, skriver Danmarks Statistik.

I begyndelsen af coronaudbruddet i 2020 faldt antallet af beskæftigede med 77.000 personer.

Men det seneste års tid er udviklingen vendt, og status ved udgangen af juni var, at antallet af beskæftigede er 46.000 højere end før corona.

Mangel på ledige hænder

Flere økonomer bemærker, at udviklingen er voldsom.

Hos Sydbank peger cheføkonom Søren Kristensen på, at de seneste fem måneders stigning i grove tal svarer til fremgangen i perioden fra 2015 til 2019.

- På arbejdsmarkedet har man nu har lagt krisen bag sig. Det er en fremragende nyhed, som nok engang understreger krisens meget utraditionelle dynamik.

- Covid-19-krisen har været historisk dyb, men også historisk kort, siger han i en kommentar til tallene.

De seneste måneders store fremgang i beskæftigelsen har betydet, at der fra både virksomheder og erhvervsorganisationer er meldt om mangel på hænder.

Det gælder blandt andet i byggeriet, industrien og servicesektoren, som for eksempel tæller restauranter, barer og hoteller.

Skal overvåges nøje

Fra flere sider er der også bekymring om, at udviklingen kan føre til, at lønninger og priser bliver presset i vejret og i sidste ende fører til en overophedning af økonomien.

Hos Handelsbanken vurderer cheføkonom Jes Asmussen, at Danmark ikke er der endnu.

- Vi håber, at mange af de nuværende problemer vil vise sig af midlertidig karakter, i takt med at den højeste fart efter genåbningen aftager, og der bliver frigivet arbejdskraft fra sundhedsvæsnet.

- Det er dog en udvikling, der er værd at overvåge nøje, siger han i en kommentar.