Tidligere dansk minister vil handle med Afghanistan, selvom der vil gå penge til Taliban

Christian Friis Bach håber, at Taliban vil skride ind over for korruption og bruge indtægterne på blandt andet skoler og lægeklinikker.

Køb nødder fra Afghanistan og hjælp civile under Talibans styre.

Sådan lyder det fra tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach, som gennem sin virksomhed Warfair importerer varer fra konfliktzoner og sælger dem videre til europæiske butikker.

Fra Afghanistan importerer Warfair blandt andet safran, nødder og tørrede frugter.

Og på trods af at Taliban søndag endegyldigt tog magten i Afghanistan, håber Christian Friis Bach, at han kan blive ved med at handle med de afghanske landmænd.

- Måske bliver der en anden påklædning til kvinder, og måske må de ikke sidde på kontorer. Men vurderingen er, at de får lov til at fortsætte arbejdet, og så vil vi ikke svigte dem, siger han til TV 2.

Men selvom målet er at hjælpe og støtte civile afghanere, vil handlen også gavne Taliban.

Hvis det er Taliban, der kører tingene, vil der også gå penge til Taliban

David Vestenskov, chefkonsulent ved Forsvarsakademiet

Taliban: - Fortsæt handlen

Ideen bag Warfair er at bidrage til fremgang og fred gennem handel.

Derfor sørger virksomheden for at undersøge, om deres producenter overholder en række etiske retningslinjer – blandt andet rettigheder for kvinder og minoriteter.

Selvom landet nu er kontrolleret af en militant islamisk bevægelse, forventer Christian Friis Bach, at han fortsat kan købe varer fra de afghanske landmænd med god smag i munden.

- Taliban siger til dem: ’Business as usual, fortsæt med at producere, fortsæt med at eksportere.’ Det har Taliban brug for, og det har landmændene brug for, siger han.

Men der er forbehold.

For nyligt har Taliban blandt andet lovet, at kvinder under et nyt islamistisk styre fortsat vil kunne studere og forlade hjemmet alene, hvis de dækker deres ansigter til.

Men får kvinderne, der udgør cirka halvdelen af de ansatte hos Warfairs afghanske leverandører, ikke lov til at arbejde, trækker Christian Friis Bach stikket.

- Går Taliban ind og overtager virksomhederne, sender kvinderne hjem, tager hele overskuddet og stopper med at betale landmændene ordentligt, stopper vi med at handle med dem, understreger han.

Taliban vil tjene penge på handlen

Der er langt fra nogen garanti for, at de afghanske landmænd kan blive ved med at følge Warfairs etiske kodeks.

Det forklarer David Vestenskov, der er chefkonsulent ved Forsvarsakademiet med særligt fokus på Afghanistan og de omkringliggende lande.

- Det er jo en autoritær samfundsmodel med regler, som dikteres oppefra. Så man skal ikke sætte næsen op efter, at man eksempelvis kan blande sig i, om kvinder kan være ansat, siger han til TV 2.

Samtidig er det ifølge David Vestenskov vigtigt at holde sig for øje, at enhver import fra Afghanistan vil sende penge i lommen på Taliban.

Lykkes bevægelsen med at stabilisere sit greb om Afghanistan, vil et af dens første problemer være finansieringen af et statsbudget, der indtil nu har været helt afhængigt af støtte fra vesten.

Og de penge vil blandt andet komme fra skat og told på handlen.

- Hvis det er Taliban, der kører tingene, vil der også gå penge til Taliban. Ellers er det ikke interessant for regimet, fortæller David Vestenskov.

Håber, at pengene bruges på skoler og hospitaler

Udsigten til at bidrage økonomisk til Talibans islamiske stat tager dog ikke modet fra Christian Friis Bach.

Han understreger, at Warfair fokuserer på at støtte den afghanske befolkning gennem handel. Og han håber på, at Taliban vil bruge indtægterne på at gøre livet bedre i det krigshærgede land.

- Regeringen opkrævede skat, og Taliban kommer til at opkræve skat. Vi håber, at Taliban vil sætte hårdt ind over for korruption, så pengene vil gå til de skoler og lægeklinikker, der er brug for i Afghanistan, siger Christian Friis Bach.

Tirsdag mødes bådes Warfairs bestyrelse og etiske komité dog for at diskutere samarbejdet med de afghanske landmænd.

Men Christian Friis Bach håber, at virksomheden kan fortsætte handlen.

- De har brug for at få en indkomst til deres familier, og der kan de virksomheder, vi samarbejder med, hjælpe. Det har vi fokus på, siger han.