Business

Dansk økonomi stormer frem - men det bliver dyrere for dig

En global mangel på råstoffer vil ramme både virksomheder og forbrugere på pengepungen, vurderer kommentator.

Dansk erhvervsliv har for alvor lappet det hul, som coronakrisen skabte i økonomien i foråret.

Nye foreløbige tal fra Danmarks Statistik viser, at bruttonationalproduktet (BNP) i andet kvartal af 2021 voksede med 2,2 procent.

Du kommer til at betale mere for en del varer

Frank Hvid Petersen, økonomisk kommentator

Det betyder, at Danmarks økonomi nu er større, end inden pandemien ramte landet. Og ifølge finansminister Nicolai Wammen (S) er det ”et enestående comeback”.

- Jeg er en meget glad finansminister i dag. Da coronaen ramte for halvandet år siden, var der ikke nogen af os, der turde håbe på, at vi ville stå med så gode tal i dag, siger han til TV 2

Men træerne vokser ikke ind i himlen.

Særligt to flaskehalse lægger nemlig en dæmper på festen, og det kommer alle danskere til at kunne mærke, lyder advarslen fra flere eksperter.

Danskere vil opleve stigende priser

Selvom mange af landets virksomheder er kommet godt ud af krisen, bremser en global mangel på råvarer opsvinget. Det forklarer Las Olsen, der er cheføkonom ved Danske Bank.

På grund af coronakrisens nedlukninger og transportproblemer samt en stærkt stigende efterspørgsel er priserne på alt fra metaller til tømmer og fødevarer skudt i vejret.

- Jeg tror helt klart, at det har været en begrænsning på væksten i andet kvartal. Virksomheder har svært ved at skaffe de råvarer, de skal bruge. Havde vi ikke haft den mangel, tror jeg, vi havde haft endnu større vækst, siger han.

Men det er ikke kun erhvervslivet, der må have flere penge op af lommen.

Når priserne på råmaterialer stiger, bliver mange virksomheder nemlig nødt til at indhente tabet hos deres kunder.

Ifølge Frank Hvid Petersen, som er økonomisk kommentator og stifter af Earlybird Research & Education, kommer alle danskere derfor til at opleve stigende priser i efteråret.

- Vi hører fra de store fødevareproducenter og mange andre producenter rundt om i verden, at der kommer prisstigninger. Så du kommer til at betale mere for en del varer, fortæller han.

Dobbelt så mange jobs er ledige

Til gengæld er der godt nyt for dem, der leder efter arbejde.

Ifølge Beskæftigelsesministeriets seneste tal var der 8. august knap 30.000 ledige stillinger slået op. Det er næsten dobbelt så mange som gennemsnittet i årene op til coronakrisen.

Men for danske virksomheder er det en klods om benet, at det er svært at finde folk med de rigtige evner.

Derfor oplever store dele af erhvervslivet lige nu, at de bliver begrænset af manglen på arbejdskraft.

- I industrien har det faktisk aldrig været så stort et problem, som det er lige nu. Jeg tror ikke, at virksomhederne skal regne med, at det bliver lettere at finde medarbejdere, fortæller cheføkonomen.

Minister vil løfte foden fra speederen

På trods af manglen på arbejdskraft og råmaterialer forventer både Danske Banks cheføkonom og finansministeren, at opsvinget kommer til at fortsætte.

Derfor varsler Nicolai Wammen også, at regeringen i sit finanslovsudspil senere på måneden vil løfte foden fra den økonomiske speeder.

- Nu skal vi tilbage til mere normale tider. Derfor bliver det også en strammere finanslov, vi kommer til at lægge op til i år end den, vi lavede sidste år, fortæller han.

Blandt andet peger ministeren på, at coronakrisens ekstra høje fradrag på håndværker- og serviceydelser nu kan rulles tilbage.

Men samtidig lægger han også op til, at der skal skaffes flere hænder til de danske arbejdspladser.

- Vi har 50.000 unge mennesker i dag, som hverken er i arbejde eller uddannelse. Der har vi en kæmpe mulighed for at få dem ud på arbejdsmarkedet. Hvis ikke nu, hvornår så?, siger han.