Business

Udlejere afværger katastrofeår: - Det er imod alle naturlove

I foråret forventede sommerhusudlejerne ikke, at tabet af tyske turister kunne indhentes igen.

Det ville aldrig kunne lade sig gøre at indhente det tabte.

Sådan lød det fra landets sommerhusudlejere i foråret, hvor restriktioner på indrejse holdt tusindvis af tyske turister fra at holde ferie i et dansk sommerhus.

Men i løbet af sommeren har rekordmange booket et feriehus i Danmark, og det får nu udlejningsbureauerne til at juble.

Blandt andet de mange danskere, der har valgt at holde ferie i et dansk sommerhus i år, viser sig alligevel at opveje de manglende udenlandske turister. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Og derfor forventer Ferieudlejernes Brancheforening nu at nå op på 21 millioner overnatninger i år, hvilket slår rekorden fra 2019.

- Vi kunne ikke forestille os, at hullet kunne fyldes. Det er imod alle naturlove, fortæller direktør i Feriehusudlejernes Brancheforening Carlos Villaro Lassen til TV 2.

Danskere kunne ikke fylde tomrummet

Selvom sommerhuse landet over er velbesøgte af danske gæster i skolernes sommerferie, er det udenlandske turister – først og fremmest fra Tyskland – som står for langt størstedelen af overnatningerne.

Særligt i foråret og efteråret er sommerhusudlejerne afhængige af besøgende fra udlandet.

Og på trods af at danskerne fyldte sommerhusene til randen i påsken, fik forårets grænselukninger feriehusudlejerne til at råbe vagt i gevær.

Budskabet var ganske tydeligt:

- Det er millioner af overnatninger, som det her drejer sig om, og milliarder i omsætning, og det ligger vi bare og taber hver dag, sagde Carlos Villaro Lassen i april.

De danske turister kunne nemlig ifølge brancheforeningen ikke udfylde tomrummet efter tyskerne i de måneder, hvor danskerne ikke holder ferie.

Tyskere vendte ikke Danmark ryggen

Men selvom tyskerne først blev lukket ind over de danske grænser 15. juni, ser det altså ud til at lykkes alligevel.

Det fortæller Per Dam, som er administrerende direktør i Sol og Strand og næstformand i Ferieudlejernes Brancheforening.

- Vi manglede de udenlandske feriegæster i april, maj og juni. Men så skal jeg love for, vi har haft rigtig mange danskere i juli og starten af august, siger han.

Samtidig lader de tyske turister, som ikke kunne komme ind over grænsen i foråret, til ikke helt at have vendt Danmark ryggen.

Mange af dem har nemlig booket et sommerhus til efteråret i stedet.

- Det er svært at spå om fremtiden

Ifølge Per Dam har udsigterne til et nyt rekordår for sommerhusudlejerne særligt lært branchen én ting:

- Hvis der er noget coronaen har lært os, så er det, at det er svært at spå om fremtiden, siger han.

Carlos Villaro Lassen understreger dog stadig, at det var på et hængende hår, at de danske grænser blev åbnet for tyskere.

Var restriktionerne blevet opretholdt henover sommeren, havde det nemlig været en katastrofe for udlejningsbranchen, fortæller han:

- Det var nervepirrende, for timeglasset var virkelig ved at løbe ud, siger han.