Business

Dansk vaccine virker i første forsøg på mennesker – og den virker godt

Blandt testpersonerne målte forskere antistofniveauer, som var op til 12 gange højere end dem, der er målt i tidligere covid-19 patienter.

En coronavaccine udviklet af danske forskere har taget det første store skridt mod at blive godkendt til brug.

Mandag har den danske medicinalvirksomhed Bavarian Nordic nemlig offentliggjort de første resultater fra menneskeforsøg med selskabets vaccine ABNCoV2.

Og indtil videre ser det lovende ud. Det siger administrerende direktør for Bavarian Nordic, Paul Chaplin, i en pressemeddelelse:

- Dataene er meget opmuntrende for vores planlagte fase 2-forsøg senere på måneden, hvilke er designet til at evaluere vaccinens potentiale som en universel booster-vaccine, siger han.

Flere antistoffer end ved godkendte vacciner

Vaccinen, der er udviklet sammen med forskere fra Københavns Universitet, er blevet testet på Radhoud University Medical Centre i Holland.

Her har 45 hollandske frivillige, som aldrig har været smittet med coronavirus, fået to stik med forskellige mængder ABNCoV2 – enten med eller uden de hjælpestoffer, som blandt andet sørger for, at vaccinen kan holde sig under opbevaring.

Blandt de frivillige målte forskere antistofniveauer, som var op til 12 gange højere end dem, der er målt i tidligere covid-19 patienter.

Faktisk var mængden af neutraliserende antistoffer ”markant” højere end dem, der er rapporteret for de allerede godkendte coronavacciner, oplyser Bavarian Nordic.

Det betyder ifølge selskabet selv, at vaccinen ser ud til at virke mod Delta-varianten. Og bivirkningerne ved to stik med den danske vaccine var i forsøget de samme som ved andre coronavacciner.

Skal testes i Tyskland i august

Efter planen skal vaccinen senere i august testes i et fase 2-forsøg på endnu flere frivillige.

Denne gang skal det dog foregå på to centre i Tyskland, hvor op til 210 mennesker skal stikkes med vaccinen.

Her er målet både at bekræfte resultatet fra de hollandske forsøg og samtidig undersøge, hvor godt ABNCoV2 virker som en boostervaccine for folk, der allerede er smittede eller vaccinerede.

Herefter skal vaccinen igennem et sidste og langt mere omfattende fase 3-forsøg, der normalt involverer mellem 20.000 og 50.000 mennesker.

Den slags studier er dog dyre, og Bavarian Nordic er derfor stadig ved at finde investorer, der kan betale for forsøget.

Bavarian-aktie er blandt de mest handlede

Efter offentliggørelsen af resultaterne er Bavarian-aktien mandag formiddag blevet sendt til vejrs.

Ved åbningen af den danske børs er prisen på aktien steget med knap 6 procent, og den er blandt de mest handlede.

Studierne med - og udviklingen af - vaccinen fra Bavarian Nordic sker under en gruppe firmaer og universiteter, der er gået sammen i konsortiet PREVENT-nCoV.

Konsortiet er økonomisk støttet af EU's Horizon 2020 - EU's forskningsfond, der har kastet penge i hurtig udvikling af blandt andet vacciner mod covid-19.