Business

Sygeplejersker har strejket i to uger – nu frygter de at blive glemt

15.600 operationer og behandlinger blev udskudt i sidste uge som følge af strejken. Fagforening overvejer at skrue op for strejken.

I snart to uger har omtrent 5000 sygeplejersker på tværs af landet strejket.

Formålet er at tvinge arbejdsgiverne eller politikerne til at give sygeplejerskerne bedre vilkår.

Men fra flere sider bliver der nu sat spørgsmålstegn ved, om strejken overhovedet nytter noget, og om folk egentlig har opdaget, at sygeplejerskerne er gået på barrikaderne.

Berlingskes politiske kommentator Bent Winther har eksempelvis kaldt det for "den 'hemmelige' strejke'.

Også i Facebook-gruppen ”Sygeplejersker er mere værd”, der har spillet en central rolle i den nuværende konflikt, har flere spurgt sig selv og hinanden, om strejken mon er blevet helt glemt.

- Er det bare mig, eller er vores strejke ikke foruroligende fraværende i nyhederne? Hvis den er så uskadelig, at den ikke behøver nævnes, kan den måske fortsætte i det uendelige, står der i et opslag i gruppen.

I et andet er det Bent Winthers analyse af strejken som "hemmelig", der - modvilligt - bliver stemplet som korrekt.

I et debatindlæg i Jyllands-Posten skrev 17 sygeplejersker, at de er bange for at deres strejke ”bliver glemt her midt i en sommer med skøn fodbold og alle på ferie”.

Heller ikke formanden for Dansk Sygeplejeråd (DSR), Grete Christensen, har kunne undslå sig at blive mødt med lignende spørgsmål, fortalte hun tirsdag i en opdatering på Facebook:

- Hvornår begynder det at batte noget?, hører jeg flere af jer spørge, når jeg kommer ud omkring i landet.

Kæmper mod sommer og EM

Tal fra regionerne viser, at cirka 15.600 operationer og behandlinger blev udskudt i sidste uge som følge af strejken.

Sådan har strejken ramt

  • Region Hovedstaden: 5749 ambulante kontakter og kirugiske indgreb udskudt. 
  • Region Sjælland: 639 ambulante kontakter og kirugiske indgreb udskudt.
  • Region Syddanmark: 5684 ambulante kontakter og kirugiske indgreb udskudt.
  • Region Midtjylland: 2357 ambulante kontakter og kirugiske indgreb udskudt.
  • Region Nordjylland: 1207 ambulante kontakter og kirugiske indgreb udskudt

Kilder: Region Hovedstaden, Region Sjælland, Region Syddanmark, Region Midtjylland, Region Nordjylland.

Alligevel kæmper sygeplejerskerne en kamp for at få deres budskaber igennem til befolkningen, mener Laust Høgedahl, der er arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

- Sygeplejerskerne er udfordret af, at de står alene i konflikten. Der er også noget med timingen. Det er snart sommerferie, og Danmark er på vej i kvartfinalen ved EM i fodbold. Der er en masse ting, der tager opmærksomhed væk fra den her konflikt, og det er ikke godt for sygeplejerskerne, siger Laust Høgedahl til TV 2.

Netop opmærksomhed er et vigtigt element i sygeplejerskernes strejke, fordi de som offentligt ansatte ifølge arbejdsmarkedsforskeren er afhængige af befolkningens sympati.

Normalt vil de ansatte presse arbejdsgiveren ved at nedlægge arbejdet, så produktionen går i stå. Men fordi sygehusene fortsat skal køre rundt, så sundhedsvæsenet ikke brænder sammen, og folk mister livet, er der regler om nødberedskab, når sygeplejerskerne strejker.

Det er en anden udfordring for sygeplejerskerne, mener Laust Høgedahl:

- Man vil gerne presse arbejdsgiverne der, hvor det gør ondt. Men det gør det ikke, når der er et nødberedskab.

Vores mulighed er at udtage nogle flere til strejke eller gøre andre ting for at stramme konflikten til

Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd

Flere sygeplejersker kan komme til at strejke

I sin statusopdatering på Facebook slog Grete Christensen tirsdag fast, at strejken har en betydning, som hun ser det.

- Jeg ved godt, at det kan opleves som om, strejken ikke har nogen virkning, og at nogle også gerne vil fremstille det sådan, men det har den. Strejken kan mærkes, skrev formanden for Dansk Sygeplejeråd.

I et interview med TV 2 peger hun på de mere end 15.600 udskudte operationer og behandlinger som bevis på, at strejken har en effekt.

Samtidig siger hun, at de i DSR overveje at stramme strejkeskruen, så der bliver udtaget flere end de 5000 sygeplejersker, det drejer sig om på nuværende tidspunkt.

- Det er en naturlig del af en konflikt. Hvis der ikke kommer nogen henvendelse eller reaktion fra arbejdsgiverne, så tyder det på, at vi er nødt til at opskalere. Det er noget af det, vi har i tankerne i øjeblikket, siger Grete Christensen til TV 2

På nuværende tidspunkt er det 10 procent af de DSR-medlemmer, som er ansat i regionerne eller kommunerne, der er udtaget til strejke. Skal flere sygeplejersker udtages, skal DSR varsle det mindst fire uger i forvejen, og dermed kan strejken komme til at vare hele sommeren.

Grete Christensen ser dog fortsat flere veje ud af konflikten:

- Den kan også slutte, fordi arbejdsgiverne eller regeringen vil mødes med os for at snakke om, hvordan vi får afsluttet konflikten. Der er flere veje. Men vores mulighed er at udtage nogle flere til strejke eller gøre andre ting for at stramme konflikten til.

Ingen drejebog

Hvordan det videre forløb i konflikten bliver, er ifølge Laust Høgedahl svært at spå om.

Enten kan parterne finde hinanden ved forhandlingsbordet, som det skete i 2008, da sygeplejerskernes strejkekasse løb tør for penge efter to måneders strejke.

Ellers kan regeringen og Folketinget lave et lovindgreb, der afslutter konflikten.

- Der er ikke nogen drejebog for, hvornår en regering griber ind i en konflikt. Men hvis konsekvenserne for almindelige borgere bliver for store, vil regeringen typisk gribe ind, eller hvis parterne er for langt fra at blive enige. Så jeg tror, at regeringen følger den her konflikt meget nøje, siger Laust Høgedahl til TV 2.