Business

Med ét tweet kan Elon Musk få markedet til at styrtdykke – i dag fylder han 50 år

I tre årtier har Musk været en del af techbranchens elite. Men vejen dertil har ikke været nem for manden, der vil redde mennesket fra undergang.

Han sad i sin Tesla Model S på vej mod lufthavnen.

Gennem den seneste tid havde Elon Musk arbejdet 120 timer om ugen, og hans krop skreg på at få lov til at sove.

Men foran ham ventede endnu en lang dag med møder til langt ud på natten, har mangemilliardæren tidligere fortalt i et stort interview med New York Times.

Når søvnen havde svært ved at indfinde sig, kunne han finde på at tage sovemidlet Ambien – noget, der havde bekymret flere bestyrelsesmedlemmer i Tesla.

For i stedet for at lulle Tesla-direktøren i søvn fik pillerne ham ofte til at gå på Twitter ud på nattens små timer.

Selvom han den formiddag ingen piller havde taget, greb Elon Musk alligevel telefonen bag rattet og skrev 13 ord på sin Twitter-profil:

- Overvejer at tage Tesla af børsen for 420 dollars (pris per aktie, red.). Finansieringen er på plads.

Ordene skulle ikke bare få store konsekvenser for Elon Musk selv. De satte markedet på den anden ende.

Når Elon Musk tweeter, kigger hele verden med

Beslutningen var nemlig ikke vendt med Teslas bestyrelse, og finansieringen var langtfra på plads.

Ikke desto mindre steg Tesla-aktien med syv procent efter en time og 20 minutter. Og da dagen var omme, var stigningen oppe på 11 procent.

Hvem er Elon Musk?

  • Elon Musk er en sydafrikanskfødt canadisk-amerikansk forretningsmand, ingeniør, og opfinder.
  • Er verdens rigeste person med en anslået formue på 190 milliarder dollars ifølge Bloomberg. 
  • Han er mest kendt for at være grundlægger af rumfartsvirksomheden SpaceX og medstifter af af bilproducenten Tesla. 
  • Derudover ejer han også virksomheder, som enten forsker i eller producerer kunstig intelligens, solceller og undergrundstuneller. 
  • Overtog officielt det sociale medie Twitter 28. oktober i år for cirka 331 milliarder kroner.

Den augustdag i 2018 skabte Elon Musk dybe panderynker i hele finansverdenen og bragte sig i de amerikanske børsmyndigheders søgelys for mulig aktiespekulation.

Det var ikke den første gang og skulle heller ikke blive den sidste.

For manden, der i skrivende stund ligger nummer to på listen over verdens rigeste med en formue på 186 milliarder dollars, er kendt for med ét enkelt tweet at kunne påvirke den globale økonomi.

I snart tre årtier har han været en af den amerikanske techbranches mest fremadstormende og ambitiøse iværksættere.

Og selvom han mandag fylder 50 år, er der intet, der tyder på, at han er på vej til at sænke farten.

Men hvordan får én mand så meget magt, at han med 13 ord kan hæve eller sænke værdien af en virksomhed med flere milliarder?

Teknologi blev en flugt

Allerede som barn skilte Elon Musk sig ud, lyder fortællingen fra hans lillesøster Maya Musk.

Jeg blev opdraget af bøger. Bøger, og så mine forældre

Elon Musk

Som skilsmissebarn boede han i store dele af sin barndom i Pretoria i Sydafrika hos sin far, som han senere har kaldt et ”forfærdeligt” menneske.

Faderen var ofte fraværende, og uden nogen til at holde opsyn begyndte Elon Musk at eksperimentere med sprængstoffer og bygge raketter i haven.

Når han ikke legede med krudt, fandt han selskab i bøgerne, og han kunne snildt læse i op til ti timer om dagen.

- Jeg blev opdraget af bøger. Bøger, og så mine forældre, har Elon Musk fortalt til det amerikanske magasin Rolling Stone.

Banket til bevidstløshed

Men det var ikke kun derhjemme, Elon Musk havde det svært. I sin biografi fra 2015 fortæller han, at han som barn blev mobbet så voldsomt, at han engang endte på hospitalet, fordi han var blevet banket til bevidstløshed.

Som en flugt fra den ubarmhjertige virkelighed forsvandt Elon Musk ind i teknologiens verden, og da han var ti år, havde han lært sig selv at programmere. Som 12-årig solgte han sit første hjemmelavede videospil for 500 dollars.

Han havde fundet noget, han var god til, og nu skulle den kontrol, han havde mistet som barn, erobres tilbage.

En visionær iværksætter

I sine unge år gik Elon Musk på forskellige universiteter i Canada og USA, indtil han efter kun to dage på det prestigefulde Stanford University droppede ud for at forfølge sine iværksætterdrømme.

Du er nødt til at lægge 80 til 100 arbejdstimer ind hver uge. Det forbedrer chancen for succes

Elon Musk

Med 28.000 dollars på lommen lånt fra faderen startede Elon Musk og hans bror Kimbal Musk deres første virksomhed Zip2 i 1995.

Virksomheden blev startskuddet til en lang karriere med utallige vellykkede virksomheder.

Den unge iværksætter kom for alvor på folks radar, da han stiftede firmaet X.com, der skulle blive forløberen til PayPal – i dag verdens førende internetbetalingssystem.

Siden har Elon Musk blandt andet startet rumfirmaet SpaceX og involveret sig i elbilproducenten Tesla som bestyrelsesformand og administrerende direktør.

Selskaber, der udover at være succesfulde, har haft det tilfælles, at de har været forudseende og visionære.

Virkelighedens Iron Man

Da Robert Downey Jr., der spiller Iron Man i Marvels superheltefilm, skulle forberede sig til rollen, gik han til Elon Musk for at søge inspiration.

Elon Musk er af mange blevet kaldt for "virkelighedens Iron Man", og han medvirkede endda kort i 'Iron Man 2', hvilket kan ses i klippet herunder.

Men ligesom Tony Stark, Iron Mans alterego, ofte bliver skildret som en egenrådig chef, er Elon Musk gennem årene blevet portrætteret som en kompromisløs alfahan af sine medarbejdere.

I 2018 udtalte 35 medarbejdere sig til det amerikanske medie CNBC, og her tegnede der sig et billede af en chef, som er ambitiøs og inspirerende, men som også besidder et stort temperament og kan finde på et fyre en medarbejder på stedet.

- Arbejd som en sindssyg. Jeg mener, du er bare nødt til at lægge 80 til 100 arbejdstimer ind hver uge. Det forbedrer chancen for succes, lyder et af Elon Musks famøse citater.

Han har tydeligvis høje forventninger til sig selv og sine medarbejdere, men samtidig er hans ambitioner drevet af en dybtliggende frygt for jordens fremtid, som afspejler sig i mange af de projekter, han kaster sig over.

Frygter jordens undergang

I 2015 startede Elon Musk virksomheden OpenAI, der forsker i kunstig intelligens.

Før eller siden må vi ekspandere menneskelivet uden for denne grønne og blå kugle, hvis vi ikke vil blive udryddet

Elon Musk

Det kan virke paradoksalt, da han ad flere omgange har sagt, at han mener, kunstig intelligens er ”den største trussel, vi som civilisation står over for”.

Men her synes Elon Musk at arbejde efter mantraet ”if you can’t beat them, join them”.

Hans rumeventyr med Space X, der i 2020 sendte to astronauter ud i rummet for første gang i ni år i en amerikansk bygget raket, skal på sigt også være vejen frem mod at kolonisere planeten Mars.

En prototype af en raket fra rumfartsselskabet SpaceX eksploderede i februar 2021 under landing efter en ellers succesfuld prøveaffyring.

Og hvorfor?

Så menneskeheden har et sted at tage hen, hvis jorden går under.

- Før eller siden må vi ekspandere menneskelivet uden for denne grønne og blå kugle, hvis vi ikke vil blive udryddet, lyder hans dystopiske fremtidsforudsigelse i hans biografi fra 2015.

Musk har blandt andet underskrevet en aftale om at give størstedelen af sin formue til filantropiske formål, og han har sagt, at han vil vil sikre generationernes fremtid og gøre verden til et grønnere sted. Og det er hans visioner og produkter, der skal lede vejen dertil.

Hvad end det er at kolonisere Mars eller gøre grønne elbiler til det nye sort.

- Tesla kan bygge 100 gigafabrikker, så det, der virkelig kommer til at gøre en forskel, er, om firmaer meget større end Tesla kan gøre det samme, lød det fra Elon Musk i dokumentarfilmen 'Before The Flood' lavet af blandt andet skuespiller og filmproducer Leonardo DiCaprio.

Hans eventyr starter ofte på Twitter, for Elon Musk lader sig tilsyneladende ikke styre af traditionelle institutioner – uanset om det drejer sig om hans måde at udvikle produkter eller kommunikere på.

Manipulerer han markedet?

Da coronavirussen gjorde sit indtog i starten af 2020 og medførte et hav af restriktioner, passede det derfor heller ikke manden, som normalt er den, der træffer beslutningerne.

- Coronapanikken er dum, tweetede han 6. marts sidste år.

For at vise sin trodsighed sendte han kort tid efter sine ansatte tilbage på arbejde på sin Tesla-fabrik i Californien. Og myndighederne greb aldrig ind.

Pandemien har dog også givet Elon Musk tid til at kaste sig over sit næste eventyr: kryptovalutaen bitcoin, som ifølge ham ”har en lovende fremtid”.

I starten af 2021 investerede Tesla milliarder i valutaen og fik prisen til at skyde i vejret.

Men bare et par månederne senere vendte han på en tallerken.

Nu vil Tesla lige pludselig ikke godtage bitcoin som betaling af hensyn til miljøet, skrev han i et tweet. Også selvom det længe havde været velkendt, at udvindingen af bitcoin, der foregår ved hjælp af store strømdrevne dataanlæg, belaster klimaet.

Den beslutning fik endnu en gang markedet til at rette ind, og bitcoinværdien blev sendt ned med 17 procent.

Og på de sociale medier og blandt flere personer med forstand på aktiemarkedet, spekuleres der igen i, om Elon Musk bevidst manipulerer markedet.

Ingen skal stå i vejen for Elon Musk

Efter han i 2018 tweetede, at han måske ville tage Tesla af fondsbørsen, blev Elon Musk undersøgt af de amerikanske børsmyndigheder for aktiemanipulation.

Selvom han aldrig anerkendte sin skyld i sagen, endte det alligevel med, at han blev frataget sin formandspost i tre år og blev pålagt en bøde på 20 millioner dollars. Det samme gjorde selskabet Tesla.

Da Elon Musk et år senere igen lavede ballade på Twitter, blev det mødt med et krav om, at visse emner skal forhåndsgodkendes af en advokat, før han må skrive om dem på platformen.

Men igen ser reglerne ud til at prelle af på verdens næstrigeste mand.

For der er ingen, der skal stå i vejen for Elon Musk og hans ambitioner.

Om Twitter-skandalen fra 2018, som endte med at koste ham og Tesla-selskabet millioner, havde han kun én ting at sige:

- Det var det værd!