Danskernes rejselyst er vendt tilbage, og billetterne er rekordbillige

Pakkerejser til Sydeuropas sol og varme til under 2000 kroner i sommerferien er "helt uhørt", mener Travelmarkets direktør.

Nogle peger pĂĄ vaccinerne. For andre handler det om de lettede restriktioner, eller mĂĄske er det bare et opsparet behov.

Uanset årsagen nærmer danskernes rejselyst sig niveauet inden coronakrisen.

Det viser tal fra rejseportalen Momondo, der løbende holder øje med antallet af flysøgninger på deres hjemmeside og sammenligner interessen med samme tidspunkt i 2019.

På grafen kan man se, at der stadig bliver søgt mindre på flyrejser end før coronakrisen. Men søndag var søgeinteressen kun 12 procent lavere, end den var på samme tidspunkt for to år siden.

Det er første gang i næsten halvandet år, at danskernes rejselyst er så tæt på normalen. Samtidig banker skolernes sommerferie på døren, og flere steder er der fortsat rekordbillige rejser at købe.

- På nogle destinationer er vi faktisk allerede over det niveau, vi så før corona. Så det er en hurtig udvikling, der viser, at danskerne er klar til at tage på ferie, fortæller marketingdirektør hos Momondo Per Christiansen.

Priserne er "helt uhørte"

Selvom den danske sommer allerede har slĂĄet varmerekorder, har danskerne tilsyneladende mod pĂĄ endnu mere sol.

Ifølge Per Christiansen er rejser til Mallorca og Malaga nemlig særligt eftertragtede lige nu. Og efter rejserestriktionerne senest blev lempet, er interessen for ferier i Grækenland og Italien også skudt i vejret.

- De lange ruter er ikke kommet tilbage endnu, så i øjeblikket ser vi primært søgninger inden for Europa. Og når vi om kort tid får coronapas i Europa, giver det mulighed for at rejse endnu mere frit, siger han.

Og spørger man Ole Stouby, der er administrerende direktør hos rejsesøgemaskinen Travelmarket, skyldes det først og fremmest prisen.

Rejser til Grækenland og Spanien er nemlig lige nu helt ekstraordinært billige, fortæller han. Eksempelvis kan man 30. juni komme otte dage til Gran Canaria inklusiv hotel for 1395 kroner.

- Der er flere pakkerejser under 2000 kroner. Det er faktisk helt vildt. Jeg har ikke tidligere set noget lignende i skolernes sommerferie, og det er helt uhørt her op til den absolutte højsæson.

Herunder kan du se, hvor meget priserne på flybilletter er faldet siden 2019 ifølge Travelmarkets tal:

Rejseaktivitet kan komme højere op end før corona

Faktisk kan danskernes samlede rejseaktivitet ifølge Per Christiansen ende med at komme endnu højere op, end før coronavirus første gang satte en prop i feriebranchen.

Det kræver dog, at det europæiske coronapas rent faktisk bliver indført efter planen, understreger han:

- Det er svært at spå om. Men hvis det fortsætter som nu, når vi over niveauet fra før corona.

Hos flyselskabet SAS, der har været hårdt ramt af nedlukningerne, forventer man dog ikke at nå et normalt niveau før næste år. Det fortæller pressechef Alexandra Lindgren.

Men bare inden for den seneste mĂĄned er antallet af bookinger hos SAS fordoblet. Og derfor begynder flyselskabet at skimte lys i horisonten.

- Vi har lang vej tilbage, men vi ser en kraftig forøgelse nu. Som vi alle ved, findes der et stort opsparet behov for at rejse, så når et land åbner, kommer der også bookninger til det land, siger Alexandra Lindgren.

Rejsevaner ændres efter corona

Alligevel forventer SAS ikke at kunne vende tilbage til en helt normal hverdag lige foreløbig.

Mens flere flyselskaber er gĂĄet konkurs eller har skĂĄret gevaldigt ned pĂĄ deres afgange fra Danmark, er danskerne ogsĂĄ mere forsigtige, nĂĄr de bestiller.

- Vi ser helt klart et nyt marked og en ny konkurrencesituation efter pandemien. Rejsemønstre ændres, og vi ser, at folk booker meget tættere på afgangen, fortæller pressechefen.

Samtidig har flere eksperter spået, at blandt andet flybranchens enorme underskud i kølvandet på coronakrisen vil få billetpriserne til at skyde i vejret.

Men ifølge Ole Stouby fra Travelmarket kommer det ikke til at ske lige foreløbigt.

- Der står 3500 fly klar på jorden til at flyve, og derfor vil priserne fortsat være under pres.