Business

Hypet aktie i frit fald

Det store kursfald kommer efter en uge med store prisstigninger, der skyldes spekulation i aktien.

Højt at flyve. Afgrundsdybt at falde.

Fredag morgen er den danske aktie Orphazyme faldet med cirka 75 procent efter en uge, hvor den lille virksomhed har trukket store overskrifter.

På otte dage er kursen blevet tredoblet, uden at nogen nyheder eller udviklinger tilsyneladende kunne forklare prishoppet.

Undervejs har der været endnu større udsving, og en dag blev kursen mere end tidoblet, inden den faldt igen.

Orphazymes ledelse har selv kaldt det spekulation, ligesom investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet har sammenlignet situationen med såkaldte "meme-aktier" som GameStop og AMC.

Investorerne har investeret ind i et komplet urealistisk scenarie

Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet

For investorerne har 17. juni stået som en afgørende dato, for her ville de amerikanske myndigheder enten vende tomlen op eller ned til lægemidlet arimoclomol, der er Orphazymes eneste produkt.

Myndighedernes afvisning lader sig næsten afsløre i aktiekursen:

Nedslående

Med et fald på 75 procent er adskillige millioner blevet skåret af Orphazymes værdi.

Allerede i sidste uge, da aktien begyndte at stige uden nogen god forklaring, advarede Orphazyme om, at man som investor kunne tabe penge. Alligevel er bestyrelsens næstformand langt fra begejstret for nyheden fra USA:

- Som repræsentant for Orphazymes aktionærer, og som aktionær selv, er jeg ekstremt skuffet, udtaler næstformand Bo Jesper Hansen i den børsmeddelelse, hvor Orphazyme oplyser, at de amerikanske myndigheder har afvist lægemidlet arimoclomol, fordi der var behov for yderligere data.

I samme meddelelse lyder det også fra Orphazymes administrerende direktør, Christophe Bourdon, at man er "nedslået" efter afgørelsen i USA, der står til at koste virksomheden store summer.

Orphazyme forventes således nu et driftstab for året i omegnen af 670-700 millioner kroner. Tidligere lød estimatet på 100-150 millioner kroner i driftstab i 2021.

Heftige tømmermænd

I en skriftlig kommentar til aktien skriver Per Hansen fra Nordnet, at det er "game over" for spekulationen for nuværende:

- Orphazyme har ingen penge og ingen dokumenterbare projekter. Investorerne har investeret ind i et komplet urealistisk scenarie drevet af "meme-tendenser". Nu kommer regningen efter den meget, meget våde fest med heftige tømmermænd.

Han har tidligere argumenteret for, at selv hvis Orphazyme fik sin godkendelse i USA, ville aktiekursen have været unaturligt høj, fordi arimoclomol er Orphazymes eneste lægemiddel, og det kan bruges til behandling af en forholdsvis sjælden sygdom.

Samtidig har Orphazyme-aktien været nedadgående gennem en længere periode.