Business

Så meget kan man tjene som influencer

Flere virksomheder er blevet kritiseret for at aflønne influencere i produkter frem for penge.

5000, 10.000 eller 20.000 kroner.

Så mange penge kan 30-årige Sanne Bisp Agersnap tjene, når hun laver en kampagne på Instagram.

Hun er en af de mange influencere, der har valgt at dele ud af sit hverdagsliv til tusindvis af følgere på sidelinjen.

Det startede med en blog, siden gik hun over på Instagram, og i dag kigger mere end 22.000 danskere med, når hun lægger posts op om livet som mor til tre børn eller reklamerer for udendørsmøbler fra Bilka.

Sanne Bisp Agersnap er dog langtfra den største influencer. Hun har med vilje valgt at gøre livet som influencer til en sidebeskæftigelse ved siden af jobbet som e-commerce manager i modebranchen.

- Det er fedt at kunne tjene penge på noget, jeg nyder at gøre. Men hvis det ikke var fedt, ville jeg bare lade være, siger hun til TV 2.

Mens flere vælger at gøre som Sanne Bisp Agersnap og forsøder deres tilværelse gennem daglige Instagramopslag, har andre taget skridtet fuldt ud og kan på grund af det i dag kalde sig for millionærer.

Dem fra skolen, der gik i det fede tøj

For der er store summer på spil, når man scroller gennem sit Instagramfeed.

Der er masser af mennesker, der lever af det på en normal månedsløn

Henrik Akselbo, direktør og medstifter i Represented by Bloggers Delight,

Ifølge Henrik Akselbo, der er direktør og medstifter i Represented by Bloggers Delight, Danmarks største blognetværk, kan de største influencere i Danmark tjene op mod 100.000 kroner for et enkelt opslag.

- Men der er også en masse mennesker, der lever af det på en normal månedsløn, siger han til TV 2.

Han fortæller, at lønnen til dels afhænger af antallet af følgere, men at kendisfaktoren også godt kan spille ind.

I Danmark er det for eksempel ikke unormalt, at tidligere realitystjerner går over og bliver influencere, når tv-karrieren er ovre. Af eksempler kan nævnes Mascha Vang, Irina Olsen – også kendt som Irina The Diva – og Jackie Navarro.

Men det er ikke alle, der nødvendigvis kan blive influencere. Det mener Camilla Stemann, der er direktør i Camilla Stemann & Co., som underviser i sociale medier.

Hun fortæller, at det er godt, hvis man har et budskab eller nicheområde ligesom Sanne Bisp Agersnap, der har kastet sig over forældreskabet på det sociale medie.

- Og så vil der selvfølgelig være nogle mennesker, som bare er naturlige influencere. Det er dem fra skolen, som altid gik i det fede tøj, og som er gode til at spotte nye trends, siger hun til TV 2.

Influencermarketing er i vækst

Som ordet antyder, er en influencer en person, der kan påvirke andre til at handle. Via sociale medier som Instagram, Youtube og TikTok har de daglig kontakt med flere tusinde følgere, og det har åbnet virksomhedernes øjne for, at der kan være mange penge at tjene ved at bruge dem som reklamesøjler.

Og i takt med at antallet af influencere stiger, dukker flere bureauer op, som beskæftiger sig med såkaldt influencermarketing.

Hos Tell Agency har man på nuværende tidspunkt 17 influencere tilknyttet, fortæller direktør Isa Tell.

Og afhængigt af hvor store de er, tjener de mellem 30.000 til 150.000 kroner om måneden.

Men det er ikke hvem som helst, som kan blive tilknyttet bureauet.

- I min virksomhed kræver det, at man har 30.000 følgere på Instagram og 20.000 subscribers (abonnenter, red.) på Youtube, fortæller direktøren.

Hos bureauet Represented by Bloggers Delight er de lidt mere beskedne. Her bliver man som instagrammer kommercielt interessant, hvis man har over 10.000 følgere, fortæller Henrik Akselbo.

Et tal, der for de fleste bureauer og virksomheder fungerer som en minimumsgrænse, da det giver mulighed for at linke videre til virksomheder fra ens Instagramprofil.

Produkter kan være "nice to have", det er ikke "need to have". Det er løn derimod

Camilla Stemann, direktør i Camilla Stemann & Co.

Bliver betalt med produkter

Men at være influencer er ikke ensbetydende med, at man svømmer i penge.

En af de helt store udfordringer i branchen er ifølge Camilla Stemann, at der er mange virksomheder, som ikke vil betale penge for arbejdet, men i stedet aflønner i form af produkter.

- Tit er produktet nødvendigt for overhovedet at lave jobbet. Og selvom produkter kan være "nice to have", er det ikke "need to have". Det er løn derimod, siger hun og tilføjer, at det især er mindre influencere – også kaldet microinfluencere – der bliver ramt af problemet.

Der findes forskellige typer influencere:

  • Microinfluencere har mellem 10.000 og 100.000 følgere. 
  • Makroinfluencere har mellem 100.000 og 500.000 følgere.
  • Megainfluencere har mellem 500.000 og 1,5 millioner følgere. 
  • Celebrities har mere end 1,5 millioner følgere. 

Kilde: Retail Institute Scandinavia 

Sanne Bips Agersnap er ud fra antallet af hendes følgere en microinfluencer, og hun oplever også, at flere virksomheder prøver at tilbyde hende produkter i stedet for kontanter.

- Jeg laver ikke kampagner for produkter, det får jeg løn for. Jeg siger kun ja til et produkt, hvis jeg synes, det er fedt, og jeg kan bruge produktet til at skabe indhold på min profil, siger hun

Samtidig understreger Sanne Bips Agersnap, at hun også skal betale skat af produktet.

Mødes stadig af fordomme

På trods af opblomstringen af influencerbureauer og en stigende professionalisering, kæmper branchen fortsat med at blive taget seriøs.

- Det er et job, som der bliver set skævt til. Men om det er på grund af jantelov, eller fordi folk bare ikke har forstået, hvad jobbet helt præcist indebærer, er ikke til at sige, siger Camilla Stemann.

Der har tidligere været eksempler på, at influencere er blevet meldt af Forbrugerombudsmanden for skjult reklame, kan det ikke være en del af forklaringen?

- Der er altid brodne kar i en branche og nogle, som ikke sætter sig ordentligt ind i reglerne. De dårlige eksempler vil altid overskygge dem, der gør det godt. Men når man sammenligner med andre brancher, hvor der også er reklamer til stede, er influencere generelt gode til at markere, når der er tale om reklameindhold.

Sanne Bips Agersnap har ikke oplevet fordomme fra hendes omgangskreds. Til gengæld er hun meget opmærksom på, hvad hun skriver, da det mindste fejlskridt kan medføre negative reaktioner fra følgerne.

Af den grund har hun heller ikke lyst til at leve af den branche, hun selv mener kan være "giftig". I stedet fortsætter hun som deltidsinfluencer og får, hvad der svarer til en deltidsløn.

På den måde er der stadig plads til at være mor og e-commerce manager ved siden af.