Business

Ud af ingenting steg dansk aktie 1300 procent i USA, og ingen ved helt hvorfor

Fredag har uroen ramt aktien i Danmark. Aktieekspert sammenligner udviklingen med GameStop-sagen.

Det lille danske biotekselskab Orphazyme skaber store bølger og overskrifter på aktiemarkedet.

I løbet af få timer torsdag blev det danske selskabs amerikanske aktie 14-doblet i værdi, da prisen på én aktie gik fra 5 til 70 dollars hen over en eftermiddag.

Men lige så pludselig stigningen var, lige så brat var det efterfølgende fald.

Vi formoder, at der er tale om spekulation i aktien

Anders Vadsholt, finansdirektør i Orphazyme

Halvanden time efter at man skulle betale 70 dollars for én Orphazyme-aktie, blev de solgt for omkring 22 dollars stykket.

Fredag ser dramaet ud til at udspille sig på samme måde på børsen i Danmark.

En GameStop-situation

Orphazyme er ikke, hvad man normalt ville kalde en stor virksomhed.

På få år er antallet af medarbejdere i virksomheden ganske vist vokset fra 17 til omkring 120, men hvert år har bundlinjen været mere blodrød end det forrige.

Ifølge Per Hansen, der er investeringsøkonom for aktieplatformen Nordnet, bliver der på en almindelig dag købt og solgt omkring 62.000 Orphazyme-aktier.

Men torsdag var der 7,2 millioner handler med aktien, oplyser investeringsøkonomen i en mail.

Den voldsomme aktivitet og de enorme prisudsving fik flere gange de amerikanske børsmyndigheder til torsdag at suspendere aktien, så man ikke kunne købe eller sælge. Tanken bag at pause handlen er, at alle kan slå koldt vand i blodet og tænke sig om en ekstra gang.

Men de 20 handelspauser til trods kørte kursrutsjebanen videre med fuld fart hver gang.

I en analyse skriver Per Hansen, at de store prisudsving ikke har nogen naturlig eller logisk forklaring, men at man tidligere har set lignende, mere eller mindre uforklarlige prishop i eksempelvis GameStop-aktien.

Også Orphazymes egen finansdirektør, Anders Vadsholt, har svært ved at pege på en årsag:

- Vi er ikke kommet med nogle meddelelser, så vi formoder, at der er tale om spekulation i aktien, udtalte Anders Vadsholt torsdag til mediet Finans.

Et lignende budskab har virksomheden også udsendt i en officiel børsmeddelelse.

Stor prisstigning i Danmark

Det danske biotekselskab er både børsnoteret i USA og Danmark.

Da handlen i USA lukkede i aftes, var aktiekursen cirka fire gange højere, end da dagen begyndte. Ved lukketid lå prisen på omtrent 21,5 dollars per aktie.

I princippet burde kursen i Danmark og USA være forholdsvis ens, hvilket efterlod muligheden for, at den danske udgave af aktien kunne skyde i vejret fredag morgen.

Og det var netop, hvad der skete.

Efter at være lukket torsdag med en pris på 34 kroner per Orphazyme-aktie i Danmark, stod prisen pludselig i 60 kroner for hver aktie, da handlen åbnede klokken 9.

I løbet af det efterfølgende kvarter dykkede den til 46 kroner per aktie, men hen over formiddagen har den stabiliseret sig på omkring 50 kroner.

Hvad den pludselig interesse – eller spekulation – i aktien skyldes, synes ikke afgjort.

På sociale medier som Facebook og Reddit, der tidligere har spillet en hovedrolle i aktiedramaer om GameStop og lignende, findes der grupper, opslag og tråde om Orphazyme. Men det er vanskeligt at pege entydigt på én rygende pistol.

Ifølge mediet MarketWatch var Orphazyme dog den aktie, der med afstand steg mest på børsen i USA torsdag, og det er tidligere set, at store stigninger medfører en selvforstærkende effekt, der presser prisen yderligere op.

Desuden er der en potentiel stor nyhed på vej fra Orphazyme, der kan have haft en betydning. 17. juni ventes de amerikanske myndigheder at tage stilling til lægemidlet arimoclomol fra Orphazyme, der skal bruges til behandlingen af en sjælden stofskiftesygdom.

Ifølge Per Hansen fra Nordnet kan end ikke ”afgørende forskningsdata” de kommende uger dog forklare udviklingen i Orphazyme-aktien. Den vigtige dato har således længe været kendt, og prisen har det seneste år mest bevæget sig nedad.

I det såkaldte pre-market i USA, som er handler, der bliver gennemført, når børserne i USA åbner klokken 15.30 dansk tid, står Orphazyme-aktien til at falde med omkring 50 procent.