Nordea advarer mod myter på aktiemarkedet

Aktionærdirektør advarer mod at stole for meget på gode råd. "Sikre gevinster findes ikke", lyder det.

Simon Kristiansen er ikke i tvivl om, at rådene er givet i den bedste mening.

Men som seniorstrateg i Nordens største bank, Nordea, bliver han alligevel nødt til at gå i rette med dem.

Det, der kan lyde som snusfornuftige huskeregler til aktiemarkedet, kan nemlig ende med at blive en dyr fornøjelse, mener Simon Kristiansen.

Hvis du først tror, det er sort/hvidt, bliver det farligt at investere

Mikael Bak, direktør i Dansk Aktionærforening

Han har undersøgt tre af de myter, han oftest møder fra private investorer, der giver sig i kast med aktiemarkedet, og han har nedslående nyt:

To af dem passer ganske enkelt ikke.

Gamle myter på nye medier

Myterne, som Simon Kristiansen og Nordea har undersøgt, er disse:

  1. Tiden arbejder til din fordel på aktiemarkedet.
  2. Du bør aldrig investere det hele på én gang.
  3. Du bør vente på en nedgang, inden du investerer.

Alle tre ting kan lyde som god aktielatin. For et par af myterne vil man endda kunne finde udtalelser fra eksempelvis superinvestoren Warren Buffett, der tilsyneladende bakker idéerne op.

Men baseret på aktiedata for de seneste fem årtier, er Simon Kristiansen nødt til at sætte et stort, rødt kryds hen over de to nederste myter.

De har simpelthen ikke hold i virkeligheden, mener han, og opfordrer derfor nye investorer til at se sig for, når de begiver sig ud på aktiemarkedet.

- Jeg tror, at myterne altid har eksisteret. Men der er nok større mulighed for at blive påvirket af andre, end der var for år tilbage. Det er dejligt, at det er blevet nemmere at investere, men det gør nok også, at det er lidt mere uklart om den viden, der er derude, er rigtig eller forkert, siger Simon Kristiansen.

En investors bedste ven

Han har tidligere advaret investorer mod mere eller mindre blindt at følge råd fra aktieinfluencere på sociale medier.

Men på ét punkt mener han, at myterne, der også er udbredt i grupper på sociale medier, rammer sømmet helt rent: Tiden er en investors bedste ven. Hvis bare man er tålmodig nok, vil man som oftest komme ud af aktiemarkedet med et plus på bankbogen.

- Lige meget hvor uheldig du har været de sidste 50 år… Om så du investerede hele din opsparing, lige inden finanskrisen ramte, så er du efter 12 år stadig i plus, siger Simon Kristiansen og afviser af den grund, at man skal forsøge at "time markedet" ved at vente på en nedgang.

Mens man venter, risikerer man nemlig, at markedet stiger mere i værdi end det efterfølgende falder.

Warren Buffett og den sunde skepsis

En væsentlig detalje i Simon Kristiansens anbefaling er dog, at det kun gælder på et mere overordnet plan. Går et firma, som man har aktier i, konkurs, vil man miste al sin værdi, og enkeltaktier kan sagtens falde i værdi over både kortere og længere tid.

Prisen på en Danske Bank-aktie er eksempelvis lavere i dag, end den var for ti år siden, selvom værdien af det danske eliteindeks for aktier, C25, aldrig har været højere.

Med det in mente støtter Mikael Bak, der er administrerende direktør i Dansk Aktionærforening, op om tidsrådet.

Han kalder det "et godt husråd", at tiden arbejder til aktionærernes fordel, men advarer samtidig mod, at man alt for blindt stoler på andres råd – uanset om det er i form af myter på sociale medier eller det modsatte fra banker som Nordea.

- Jeg tænker, at det er vanskeligt at stille det helt så firkantet og sort/hvidt op, som om de her myter er sande eller falske. Der findes mange velmenende rådgivere og kloge folk, men gode råd, der gælder for alle altid, får man sjældent, siger Mikael Bak.

Han mener derfor, at det er en god idé at lære rådene at kende. Men lige så vigtigt er det, at man kun bruger dem som inspiration, som man forholder sig kritisk til:

- Uanset om du er Warren Buffett eller nybegynder, så skal du altid have en sund skepsis over for dem, du får dine råd og vejledning fra. Uanset om det er din bank, eksperter eller på sociale medier. Hvis du først tror, det er sort/hvidt, bliver det farligt at investere.

De sikre gevinster

I stedet anbefaler Mikael Bak, at man lægger sig fast på nogle principper for, hvordan man vil investere og gør sig nogle overvejelser.

Hvis man vil være meget aktiv som investor, kan det eksempelvis godt betale sig at holde ekstra øje med, om markedet eller udvalgte aktier går op eller ned.

- Nogle investorer har en liste over aktier, de holder øje med, men som de måske synes er for dyre lige nu. Men hvis prisen på dem så falder, bliver det måske pludselig interessant, siger Mikael Bak.

Han peger samtidig på, at der ofte vil være et psykologisk aspekt i det for mange nye investorer, der måske ikke har lyst til at smide hele opsparingen afsted i én omgang, men som finder det mere trygt at "dyppe tåen" og kun investere for en mindre del af de penge, der er til rådighed.

- Og så er det det måske allervigtigste råd: Hvis du hører om noget, hvor du virkeligt kan tjene penge, så skal du være opmærksom. For enten er pengene nok tjent, eller også er der en anden hage. Der er risici ved det hele, og sikre gevinster findes ikke, siger Mikael Bak.