Verdens største biografkæde var på randen af konkurs, men så gik aktiekursen amok

Onsdag blev der handlet 766 millioner aktier i biografkæden AMC Entertainment. Det gjorde den til den mest handlende aktie på markedet.

Den amerikanske biografkoncern AMC Entertainment var gået ind i de sidste krampetrækninger og var på vej til at kaste håndklædet i ringen og erklære sig for konkurs.

Men så vidt kom det ikke.

For fra at have været nede og skrabe bunden i slutningen af 2020 med en samlet aktieværdi på omkring 367 millioner kroner har AMC Entertainment vendt den nedadgående spiral og har i skrivende stund en markedsværdi på næsten 26 milliarder kroner.

Men hvordan gik verdens største biografkoncern fra at være mast helt op i ringhjørnet til i stedet at stå med den ene arm løftet i vejret?

Jo, det var såmænd bare Reddit-krigerne, der slog til. Igen.

Kampen mod kapitalfondene

Reddit-krigerne er en gruppe af privat- og hobbyinvestorer, som har sat sig for at gå imod kapitalfondene.

Så meget er AMC-aktien steget

  • Prisen på en AMC-aktie nåede sit højeste i onsdags, hvor den blev solgt for lidt over 70 dollars. 
  • For et halvt år siden blev den solgt for to dollars. 
  • Siden begyndelsen af året er koncernens aktier vokset med cirka 2850 procent. 
  • I skrivende stund ejer private investorer mere end 80 procent af virksomhedens aktier. 

Slaget udkæmper de blandt andet fra debatforummet Wall Street Bets, som er en del af hjemmesiden Reddit, der beskriver sig selv som internettets forside.

I skrivende stund er der mere end 10 millioner brugere på Wall Street Bets-forummet, og hvor nogle er der for at hente inspiration til den næste store aktiegevinst, er andre der for at finde ud af, hvilken kapitalfond de skal kaste sig over næste gang.

Og tager man et hurtigt kig nedover siden, er det tydeligt, at AMC Entertainment er det helt store samtaleemne i øjeblikket.

Første gang Chrisoffer Alexander Rimestad, der er privat investor og kok, hørte om AMC-aktien var også på Reddit.

Og for to uger siden valgte han at købe for omkring 15.000 kroner i aktier, da kursen lå på cirka 20 dollars.

Christoffer Alexander Rimestads køb skyldes dog ikke, at han har et horn i siden på de finansielle institutioner.

- Jeg gør det udelukkende med henblik på at få et afkast, siger han til TV 2.

I stedet bruger han Reddit til inspiration, især hvis han vil være en af de første til at hoppe med på den næste store aktietrend.

Den nye GameStop

For at forstå, hvad det er for en udvikling, som AMC-aktien har været igennem, kan man ifølge investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen sammenligne det med GameStop-aktien.

Spilkæden GameStop gik i starten af året fra at være et afdanket fortidslevn til at være det nye sort inden for aktier.

Det skyldtes, at det lykkedes en stor gruppe af private investorer fra primært Reddit at presse kursen på aktien i vejret ved at fremtvinge et såkaldt "short squeeze", der kom til at koste flere store og etablerede spillere fra den finansielle elite mange penge.

En kort aktie og et "Short squeeze"

  • Hvis man shorter en aktie spekulerer man i, at dens kurs vil falde.
  • Kort fortalt låner investorerne aktierne, som de så sælger. De håber på at kunne købe dem tilbage billigere, end de har solgt dem for derved at score en gevinst.
  • Hvis aktiekursen stiger, vil dem, der har shortet aktien, tabe penge.
  • I tilfælde af et ”short squeeze” bliver short-spekulanterne tvunget til at købe aktien dyrere end de har solgt den. Det vil få aktiekursen stige endnu mere.

Det samme som man nu ser ske med AMC Entertainment.

Men hvor GameStop i starten ikke reagerede på den store aktieefterspørgsel, har AMC Entertainment været hurtigere til at få et beredskab op at stå, som kan lukrere på den pludselige interesse.

Og det er klogt, lyder det fra Per Hansen.

- Mens investorerne står klar til at suge de her aktier, står de (AMC Entertainment, red.) ved aktieprinterne og printer nye aktier og får hele tiden flere penge i kassen, fortæller investeringsøkonomen.

- Der venter gevaldige tømmermænd

Det seneste år har været hårdt for AMC Entertainment. På grund af coronakrisen har biografsalene stået tomme. Samtidig stiger konkurrencen fra streamingtjenesterne, som bliver flere og større.

AMC Entertainment har derfor gjort alt, hvad de kan for at undgå et knockout.

Og det er da heller ikke et fåtal af aktier, som de har solgt ud af den seneste måned.

Onsdag blev der for eksempel handlet 766 millioner aktier, og aktien var den mest handlende på markedet.

Hypen kan dog ikke udelukkende tilskrives de aktivistiske internetbrugere.

Ligesom Christoffer Alexander Rimestad er flere, især unge investorer, begyndt at spekulere mere i aktier for at hive større beløb hjem.

Spekulation sammenlignes ofte med gambling, og langt de fleste fagprofessionelle fraråder det, da risikoen for tab er høj.

- Når vi kommer om på den anden side, er der bare gevaldige tømmermænd, og dem hører vi sjældent så meget om. Men vi ved, at de kommer, siger aktiestrateg i Saxo Bank Peter Garnry til TV 2, da han bliver bedt om at forholde sig til Christoffer Alexander Rimestads sats på AMC-aktien.

Hvor længe varer opturen?

TV 2 spurgte i forbindelse med GameStop-dramaet i starten af året investeringsøkonom Per Hansen, om han troede, at internetfænomener og alternative eksperter kunne blive ved med at påvirke aktiemarkedet.

Dengang var svaret ja, og det er det stadig.

Men hvor længe den opadgående kurve fortsætter sin kurs, og om det er nok til at redde AMC Entertainment fra konkurs er svært at spå om, fortæller han.

- Uanset hvordan man vender og drejer det, afspejler prissammensætningen et fatamorgana. Et fatamorgana kan være en forløber for virkeligheden, men i det her tilfælde, er sandsynligheden for, at AMC Entertainment bevarer deres værdi, lille, vurderer han.

Christoffer Alexander Rimestad beholder dog sine aktier lidt endnu.

- Jeg tror ikke, at det er helt slut endnu, men jeg holder øje hver dag, afslutter han.