Business

"Spøgelse" satte aktiemarkedet i stå, men nu slår det igen rekord

Selvom investorer frygtede prisstigninger i foråret, går erhvervslivet nu lysere tider i møde, vurderer chefstrateg.

Selvom foråret mest har budt på regn og grå dage, lysner håbet lige nu i store dele af det danske erhvervsliv.

Og gennem de seneste måneder har forårsfornemmelserne spredt sig til aktiemarkedet.

Det danske C25-indeks, der består af de mest værdifulde virksomheder på den danske børs, slog tirsdag rekord for tredje dag i træk og lukkede med en værdi på 1803, hvilket er det højeste niveau nogensinde.

I kølvandet på vinterens store nedlukning tabte det danske eliteindeks’ himmelflugt ellers højde. Men forårets genåbninger har kastet nyt brændsel på bålet, og siden årsskiftet er C25 steget med 7,5 procent.

Ifølge chefstrateg ved Quintet Henrik Drusebjerg skal forklaringen på aktieprisernes vinterdvale findes i en kortvarig frygt for generelle prisstigninger i samfundet.

- Det spøgelse, som fik aktiemarkederne til at gå i stå, er frygten for inflation. Men nu er den overvejende antagelse, at prisstigningerne kun er midlertidige, siger han.

Frygten for inflation fik markedet til at gå i stå

Da verdens lande lukkede grænserne af frygt for smittespredning, satte det en prop i handlen med en række af de varer, Danmark importerer fra udlandet.

Og samtidig betød nedlukningen, at danskernes forbrug endnu en gang skiftede fra restauranter og rejser til underholdning og byggeprojekter i hjemmet.

Derfor steg priserne på blandt andet byggematerialer, teknologi, metal og olie, og det fik det danske erhvervsliv at føle.

- Så siger virksomhederne ’det går ud over vores indtjening,’ og så hælder de den ekstra udgift over på forbrugerne i form af prisstigninger, fortæller chefstrategen.

Men når priserne generelt stiger, rækker danskernes løn heller ikke så langt. Og varer det ved, bliver de til sidst nødt til at kræve mere i løn, hvilket betyder endnu større udgifter for erhvervslivet.

Derfor sneg frygten for konstant stigende priser sig i starten af 2021 ind under huden på investorerne.

- Til syvende og sidst ville det jo kunne udhule virksomhederne indtjening, og det går ud over aktiernes værdi, fortæller Henrik Drusebjerg.

Sværvægter løfter hele indekset

Men efter både Danmark og vores nærmeste handelspartnere så småt begyndte at lempe restriktionerne, og danskernes forbrugsmønstre er begyndt at blive mere normale, har investorerne slået koldt vand i blodet.

Samtidig har C25-indekset fået en solid saltvandsindsprøjtning fra Danmarks suverænt største selskab. Det fortæller Per Hansen, investeringsstrateg ved Nordnet.

- På det seneste har Novo Nordisk, som har ligget en lille smule i dvale, for alvor genoptaget opturen, og det er ikke mindst derfor, de danske aktier samlet set får et comeback.

Ifølge Per Hansen kan comebacket skyldes selskabets seneste regnskab, der var langt bedre end frygtet, men også at investorerne har fået fornyet tro på Novo Nordisks planer for fremtiden.

Forventer, at det kommer til at fortsætte

Ifølge Henrik Drusebjerg er investorerne lige nu fortrøstningsfulde ved, at virksomhederne går lysere tider i møde.

- Mit bud er, at i og med at vi får vaccinerne rullet ud, og flere lande åbner, begynder vi at bruge vores penge, ligesom vi gjorde før corona.

Samtidig betyder de enorme summer, den danske stat har brugt på at holde hånden under både erhvervslivet og resten af samfundet, at danskernes købekraft igen er intakt.

Derfor spår chefstrategen også en lys fremtid for de danske aktiekurser.

- Så vil vi få en økonomi, som er voldsomt stimuleret. Det vil være positivt for indtjeningen i virksomhederne, og så vil vi også få stigende aktiepriser.