Hvidvask Danske Bank

Hvidvask af milliarder i Danske Bank fører til fængsling

47-årig litauisk kvinde, der har boet i Danmark i godt 20 år, sigtes for hvidvask af 30 milliarder kroner sammen med to andre.

I en sag om hvidvask af 30 milliarder kroner gennem Danske Banks filial i Estland har Bagmandspolitiet torsdag krævet varetægtsfængsling af en 47-årige litauisk kvinde.

Hun sigtes for at have kanaliseret de mange penge fra 43 selskaber hjemmehørende i Danmark.

Efter mere end tre timer blev ønsket efterkommet af dommeren. Kvinden blev fængsles 27 dage.

Nægter sig skyldig

Kvinden nægter sig skyldig, oplyste hendes forsvarer, advokat Ulrik Sjölin.

Den påståede hvidvask skal være sket igennem en årrække. Fra december 2008 og frem til marts 2016 strømmede pengene ind og ud af konti i den nu lukkede filial, hedder det i sigtelsen mod kvinden

Kvinden blev for 13 dage siden i Østre Landsret dømt i en anden sag om hvidvask. Her var beløbet 140 millioner kroner.

Hun er ifølge dommen udvist af Danmark, og hun stod foran at blive udsendt til hjemlandet, da betjente fra Bagmandspolitiet onsdag eftermiddag tog ud til Vestre Fængsel for at anholde hende.

- Det er for at sikre hendes tilstedeværelse under sagen, sagde senioranklageren om baggrunden for kravet om varetægtsfængsling i den aktuelle sag.

I sagen om de 30 milliarder kroner er også to andre personer sigtet. Det er en litauisk mand, der i et retsmøde har fortalt, at han har været stråmand i godt 200 selskaber, samt en dansk gift kvinde med russisk baggrund.

Sidstnævnte, der tidligere har boet i Danmark og været virksomhedsrådgiver, er på dansk foranledning varetægtsfængslet i sit hjem i England og kræves udleveret. Derimod er den sigtede mand på fri fod.

Sag opdaget i 2019

Sagen blev opdaget af Bagmandspolitiet i 2019 i forbindelse med undersøgelsen af hvidvask i Danske Banks filial. Her studsede efterforskerne over 52 danske kommanditselskaber, som var kunder i den estiske filial.

"Alle disse kunder er fundet mistænkelige", hedder det i den rapport fra advokatfirmaet Bruun & Hjejle, som Danske Bank selv bestilte.

Sigtelsen om de 30 milliarder kroner blev rejst i oktober 2019. Forsvareren har for nylig bedt Retten på Frederiksberg om at skride ind overfor Bagmandspolitiet, så der fastsættes en frist for afgørelse af, om der skal rejses tiltale eller ej.