Business

Nationalbanken og PFA i boligopråb: Det er tid til at gribe ind

Topchef i PFA vil indføre beskatning af gevinster på boligsalg for at sætte en stopper for den ulighed, han mener, at boligmarkedet skaber.

Der er så meget fart på boligmarkedet i øjeblikket, at noget må gøres for at tøjle det.

Sådan lyder det både fra Nationalbankdirektør Per Callesen over for mediet Finans og fra topchefen i PFA Allan Polack i et interview med Berlingske.

Udmeldingerne har ikke som sådan noget med hinanden at gøre, udover at de kommer på samme tid og begge handler om et glohedt boligmarked, hvor priserne er skudt i vejret samtidig med, at huse, lejligheder og sommerhuse bliver solgt på rekordtid.

- Vores vurdering er, at situationen er bekymrende, siger nationalbankdirektør Per Callesen til Finans.

- Boligmarkedet er usundt

Sidste år, i starten af coronakrisen, spåede eksperter et fald på boligmarkedet, fordi den danske økonomi så ud til at slå sig på pandemien.

Men godt 14 måneder efter den første nedlukning er det gået stik modsat.

Siden marts 2020 er den gennemsnitlige kvadratmeterpris for huse i hele Danmark steget med 14 procent. I samme periode er lejlighedspriserne vokset med 15,5 procent, mens sommer- og fritidshuse er blevet 24 procent dyrere.

Det viser tal fra Boligsiden, hvor man også kan se, at alle typer boliger bliver solgt i rekordtempo. For Region Hovedstaden er udviklingen i både liggetid og salgspris endnu mere markant.

- Boligmarkedet befinder sig i øjeblikket ikke et godt sted i blandt andet hovedstadsområdet, fordi renten er lav, og vi tillader afdragsfrihed på højt belånte huse. Det er usundt, siger Per Callesen til Finans.

Han opfordrer derfor til politisk indgreb og foreslår konkret at kigge på muligheden for at reducere afdragsfrie lån samt at fjerne rentefradraget på boliglån. Både Nykredit, Danske Bank og Nordea, landets tre største finanskoncerner, advarer dog mod politiske indgreb.

De kan potentielt ramme skævt og forværre problemerne, lyder det fra dem.

Vil indføre beskatning af gevinster på boligsalg

Debatten om det glohede boligmarkedet er ikke ny. Ikke siden tiden op til Finanskrisen i 00’erne er boligpriserne steget så hurtigt, og det fik i marts Finanstilsynet til at advare om, at der var god grund til at holde særligt øje med dele af boligmarkedet.

I et interview med Berlingske kommer Allan Polack, topchefen i Danmarks største kommercielle pensionsselskab, PFA, med en lignende melding. Han mener utvetydigt, at det er nødvendigt at dæmpe boligmarkedet og peger på en beskatning af gevinster fra boligsalg som den mest oplagte model.

Som reglerne er i dag, skal boligejere betale grundskyld og ejendomsværdiskat løbende, mens man skattefrit kan stikke pengene fra et salg i lommen.

Hvad er grundskyld og ejendomsværdiskat?

Grundskylden er en kommunal skat, som skal betales af alle grundejere.

Grundskylden betales til den kommune, som ejendommen ligger i og beregnes som en promillesats af den afgiftspligtige grundværdi.

Kommunerne fastsætter selv grundskyldspromillen, som derfor varierer fra kommune til kommune. Der er dog et krav om, at den skal ligge på mellem 16 og 34 promille.

Ejendomsværdiskat er en beskatning af værdien af ens ejerbolig. Man skal betale skat af den, hvis man selv bor i boligen, men ikke hvis man lejer den ud. 

Man betaler én procent af ens ejendomsværdi i skat om året med mindre, at ejendomsværdien er over 3.040.000 kroner, hvorefter den stiger til tre procent. 

Det er den offentlige ejendomsvurdering, som er afgørende for, hvad man skal betale i ejendomsværdiskat.

Kilde: Realkreditrådet og Boligsiden

I en tid, hvor boligpriserne er skudt i vejret, har det for nogle været en millionforretning at sælge den bolig, de for år tilbage købte for en brøkdel af den pris, de nu kan få for det.

- I et land, hvor vi beskatter alle kapitalgevinster, er det godt nok mærkeligt, at det slet ikke findes. Boliggevinster er jo samfundsskabte – det er ikke noget, du selv har skabt. Og selvom vi har løbende boligskatter, som kan være svære at betale for rigtig mange, så er det ulogisk, at det du selv skaber – for eksempel din lønindkomst – til gengæld bliver beskattet meget højt, siger Allan Polack til Berlingske.

Over for avisen kalder både Det Konservative Folkeparti og Enhedslisten en beskatning af boligsalg for en god idé, mens Venstre og Socialdemokratiet henviser til den eksisterende model.

Der er allerede indgået en politisk aftale om de offentlige vurderinger, der betyder, at boligejere i områder, hvor priserne er steget meget, skal betale mere i ejendomsskat. Aftalen er sat til at træde i kraft i 2024.

Samtidig frygter Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at PFA-bossens forslag potentielt kan gøre udbuddet af boliger til salg mindre – og dermed presse priserne yderligere op.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) siger i en kort skriftlig kommentar til Ritzau, at regeringen ikke er på vej med indgreb.

- Regeringen følger udviklingen, men regeringen har ikke planer om indgreb på boligmarkedet, skriver Simon Kollerup.