Business

Danskere må gå til pantebrevslånere for at købe hus på landet

Selvom de dyre pantebrevslån kan være et godt alternativ, når banken siger nej, er manøvren ikke uden risiko, understreger boligadvokat.

Efter store prisstigninger på huse og lejligheder hver eneste måned det seneste år er boligmarkedet lige nu rødglødende. Særligt i de større byer.

Men drømmer man i stedet om et billigt hus på landet, er det for mange stort set umuligt at låne penge til deres nye hjem i banken eller realkreditinstituttet.

Derfor er flere og flere begyndt at låne penge hos pantebrevslånere med en rente i omegnen af 7 procent i stedet for en almindelig rente omkring 1,5 procent.

En af dem er Helle Christiansen. Selvom hun lige nu er studerende, har hun nemlig finansieret et nyt, stort hus uden for Frederikshavn til sig selv og sine børn gennem en pantebrevslåner.

- Jeg havde ikke rigtig andre muligheder. Jeg har været i banken, og jeg har været i andre filialer for at se, om det ville hjælpe at skifte, men fik samme svar alle steder. Det kunne ikke lade sig gøre, fortæller hun til TV 2.

Banken har større sikkerhed i byerne

I en undersøgelse fra Realmæglerne svarer 25 procent af de lokale mæglere, at boligkøberne har fået sværere ved at låne penge til boliger i landdistrikter. 55 procent oplever, at situationen er uændret.

Og selvom blandt andet de skyhøje priser i byerne særligt trækker unge boligkøbere på landet, bliver drømmen om frisk luft og åbne vidder ofte kvalt i banken.

Det fortæller Kasper Poulsen, som er indehaver og ejendomsmægler hos Realmæglerne i Hjørring.

- De går i banken for at se, hvad der er af muligheder, men her presser man dem ofte til at rykke til de større byer i stedet. Her har bankerne nemlig en større sikkerhed i, at boligen holder sin værdi, fortæller han til TV 2.

Derfor oplever Kasper Poulsen også, at flere og flere går til blandt andet pantebrevsselskaber for at finde pengene.

- Det er jo ikke det, der slår bunden ud af budgettet

Hos landets tre største pantebrevsselskaber oplever man da også en imponerende vækst. Det viser en rundringning, som TV 2 har foretaget.

Blandt andet er omsætningen hos Husejernes Kreditlån Pantebrevsselskab steget med en fjerdedel både fra 2018 til 2019 og igen fra 2019 til 2020. Det fortæller administrerende direktør Christina Hagman.

Og selvom renten er markant højere end hos et realkreditinstitut, er prisforskellen på de billige landejendomme ifølge direktøren til at overskue for de fleste.

- I en ejendom som Helles havde hun netto siddet 500 kroner billigere om måneden med et banklån og et realkreditlån. Det er jo ikke det, der slår bunden ud af budgettet, siger hun.

Derfor forventer Christina Hagman også at få langt mere travlt fremover.

Høj rente er huset værd

Spørger man Helle Christiansen selv, synes hun da også, at hun har gjort en god investering.

- Når det er et lånebeløb i den her størrelse, er renten ikke så alarmerende. Men havde det været et hus i byen til to millioner kroner, havde det selvfølgelig været en anden historie, fortæller hun.

For den nette sum af 510.000 kroner har hun nemlig fået et 180 kvadratmeter stort hus på en stor grund i Jerup nord for Frederikshavn.

Og selvom hende bank gerne ville have hjulpet med at finansiere en langt dyrere lejlighed inde i byen kun 10 minutters kørsel væk, synes hun, at huset er den dyre rente værd.

- Jeg er godt klar over, at man er mere låst, fordi det ikke er så let at sælge huset igen, men det er heller ikke tanken. Jeg vil gerne have et trygt og godt sted, hvor børnene kan vokse op, siger hun.

Pantebrevslån kan blive dyrt købt

Men selvom det for nogle kan være et godt alternativ at finansiere sin bolig gennem en pantebrevslåner frem for banker og realkreditinstitutter, er manøvren langtfra uden risiko.

Det fortæller Rasmus Hannibal Edberg Agathon, som er partner og indehaver i Virtus Advokater og blandt andet rådgiver boligkøbere.

- Du får en højere og dyrere ydelse, og dermed er du også mere risikofølsom i den situation, at din indtægt må ændre sig. Det kan for eksempel være, hvis noget ændres i dit arbejdsliv, forklarer han.

Samtidig koster det ifølge Rasmus Hannibal Edberg Agathon som oftest langt mere at indfri pantebrevslån.

Og bliver man nødt til at flytte ud af sit nye hjem før forventet, kan det derfor blive en dyr omgang.

- Kommer man i en ulykkelig livssituation med skilsmisse eller dødsfald, hvor man bliver nødt til at sælge hurtigt, kan det blive et dyrt købt, slutter han.