Business

Pandora vil fremover kun sælge diamanter lavet i laboratorier

Det kan tage under én måned at fremstille en diamant i et laboratorie, mens det tager naturlige diamanter op til tre milliarder år at blive dannet.

Den danske smykkevirksomhed Pandora vil ikke længere bruge naturlige diamanter hentet fra miner i sine smykker.

I stedet vil virksomheden, som kan bryste sig af at være verdens største smykkefremstiller, fremover kun bruge diamanter, der er fremstillet i et laboratorium.

Tirsdag meddelte smykkegiganten, at de lancerer deres første kollektion med laboratoriefremstillede diamanter - en historie, som har vakt opsigt i flere udenlandske medier.

- Diamanter er ikke kun for evigt, men for alle, udtaler Pandoras koncernchef Alexander Lacik i en pressemeddelelse.

Johan Melchior, der er pressechef i Pandora, fortæller til TV 2, at beslutningen er truffet på baggrund af et ønske om at være billigere og ikke mindst mere bæredygtige.

Dermed bliver Pandora en af de første globale smykkevirksomheder, som skifter fuldstændig over til kemisk fremstillede diamanter i kampen for at gøre smykkebranchen mere klimavenlig.

- Den ene er stadig en kopi af den anden

Forskellen på naturlige og laboratoriefremstillede diamanter er, at førstnævnte er udvundet af jordens indre og har været undervejs i op til tre milliarder år, mens sidstnævnte typisk kan laves på under én måned i et laboratorium.

Men holder du en naturlig diamant og en diamant fremstillet i et laboratorie op ved siden af hinanden, vil du ikke kunne se forskel, fortæller Johan Melchior.

Sådan fremstilles diamanter i et laboratorie

  • Laboratoriefremstillede diamanter kan laves ud fra to forskellige metoder.
  • Første metode kaldes for High-Pressure, High-Temperature (HPHT), hvor man efterligner det høje pres og de høje temperaturer, som naturlige diamanter bliver fremstillet under, og påfører det til et såkaldt 'diamantfrø', så krystaller kan vokse frem. 
  • Anden metode kaldes for Chemical Vapor Deposition (CVD), hvor et 'diamantfrø' placeres i et vakuumkammer og udsættes for høje temperaturer (omkring 800 grader). Dernæst tilføres en kulstofholdig gas, som bryder molekylerne ned, og dermed gør det muligt for kulstoffen at vedhæfte sig på frøet og vokse sig større. 

Kilde: GIA (Gemological Institute of America)

Selvom det nu bliver muligt at købe diamanter til en tredjedel af markedsprisen for naturlige diamanter, kan de to former for diamanter ikke sammenlignes, mener gemmolog og diamantforhandler Sidsel Dalby Glerup.

Ifølge hende forsvinder det mystiske og historiske, som kendetegner diamanter, når man begynder at masseproducere dem på laboratorier.

- Det er jo lidt af et kompromis, for den ene er jo stadig en kopi af den anden, siger hun til TV 2.

Det er en mulighed for at tilbyde vores kunder diamanter, men til en pris, hvor alle kan være med

Johan Melchior, pressechef Pandora

Hun tilføjer dog, at hun godt kan forstå, at Pandora vælger at satse på laboratoriediamanter. Ifølge hende befinder virksomhedens primære kundegruppe sig ikke i det, hun kalder premium-segmentet, som normalt køber diamanter.

Naturlige diamanter er stadig mere værd

Laboratoriefremstillede diamanter blev opfundet tilbage i 1950’erne, men det var først for omkring seks år siden, at de kemisk fremstillede diamanter blev en del af smykkemarkedet.

I løbet af de seneste år er der sket store fremskridt med laboratoriefremstillingen, og priserne er faldet, fortæller Johan Melchior og forklarer, at det derfor først har givet mening for Pandora at gå ind på markedet nu.

Samtidig med laboratoriediamanternes fremgang er andelen af naturlige diamanter blevet færre.

Argyle-minen i Australien, som frembringer 90 procent af verdens pink diamanter, måtte for eksempel lukke i november 2020, efter dens reserver var udtømt.

Det har fået prisen på de eftertragtede pink diamanter til at stige voldsomt, fortæller Sidsel Dalby Glerup og understreger, at det netop er i værdien, at naturlige diamanter adskiller sig fra kemisk fremstillede diamanter.

- Naturlige diamanter mister ikke deres værdi. Mange vælger at investere i dem i stedet for at have deres penge stående på en bankkonto, fordi de kun blive mere værd over tid, siger hun.

Tanken er dog ikke, at Pandoras diamanter skal være investeringsobjekter, men noget alle har mulighed for at erhverve sig, forklarer Johan Melchior.

- Det er en mulighed for at tilbyde vores kunder diamanter, men til en pris, hvor alle kan være med, siger han til TV 2.

Et mere klimavenligt alternativ

Ifølge pressechef Johan Melchior har Pandora en ambition om at være CO2-netruale i 2025, og de forventer, at skiftet fra naturlige diamanter til laboratoriediamanter skal være et skridt på vejen mod det mål.

De laboratoriefremstillede diamanter er tidligere blevet udråbt til at være mere klimavenlige. Men det har ikke stået klart, hvor meget mindre CO2 denne fremstillingsform udleder.

Diamond Foundry, som er USA's største producent af laboratoriediamanter, benytter sig eksempelvis af klimakompensation for at kunne kalde sig for CO2-neutrale.

Johan Melchior fortæller dog, at klimapåvirkningen ved laboratoriediamanter er væsentlig mindre end ved diamanter, som er udvundet fra miner.

Han tilføjer, at den største CO2-udleder under laboratoriefremstillingen lige nu er elektriciteten, men at her anvendes vedvarende energi.

På nuværende tidspunkt er Pandoras diamanter produceret med 60 procent grøn energi, men den danske virksomhed regner med at nå 100 procent næste år.

Pandora har planer om at lancere deres første laboratoriefremstillet diamantkollektion i Storbritannien under navnet Pandora Brilliance.

Diamantsmykkerne starter ifølge Johan Melchior på en pris fra 250 pund, hvilket svarer til omkring 2200 danske kroner.