Business

Biograferne åbner torsdag, men de økonomiske pinsler er ikke overstået

Det er fortsat uvist, hvad biograferne åbner til. Ifølge forsamlingsforbuddet må der nemlig kun samles 25 personer indendørs fra 6. maj.

De danske biografsæder har stået tomme i 137 dage i 2021.

Men på torsdag kan de danske biografer åbne salene for gæster igen, når næste fase af genåbningen finder sted.

De mange måneders nedlukning har dog kostet biograferne dyrt.

I 2020 blev der solgt knap syv millioner biografbilletter. Det er et fald på 45 procent i forhold til 2019, hvor de danske biografgæster købte cirka 12,8 millioner billetter.

Og med tomme pengekasser, udskudte premieredatoer og hård konkurrence fra streamingtjenesterne ser det ud til, at de økonomiske pinsler langtfra er et overstået kapitel for de danske biografer.

- Mørk periode bliver svær at hente

Hos Nordisk Film Biografer, som er landets største biografkæde, tabte de omkring 400 millioner kroner i omsætning i 2020.

Og administrerende direktør Asger Flygare Bech-Thomsen forventer heller ikke, at biografkæden kan komme gennem 2021 uden et økonomisk tab.

- Jo mørkere det er, jo flere billetter sælger vi. Den mørke periode, vi har tabt, bliver svær at hente, siger han til TV 2.

Han trøster sig dog ved, at det ser ud til, at de danske biografgæster ikke længere er så bange for at besøge biografsalene.

Ifølge Asger Flygare Bech-Thomsen var der nemlig 14.000 danskere, som tog i en af Nordisk Films biografer 15. december, dagen inden sidste nedlukning. En væsentlig fremgang i forhold til dagen inden den første nedlukning, som fandt sted 11. marts, hvor der kun var 250 gæster gennem biografkædens 23 biografer.

Trues af streamingtjenesterne

Det er dog ikke kun de manglende gæster, som truer biografernes økonomi. Mange premierefilm er som en konsekvens af de nedlukkede biografer blevet sendt direkte på streamingtjenesternes platforme.

Dermed har streamingtjenesterne brugt coronakrisen på at gøre noget, de egentlig længe har ønsket sig, fortæller medieekspert Keld Reinicke.

Han forventer derfor, at der i fremtiden kommer markante ændringer i, hvilke film der bliver sendt i biograferne, og hvilke der bliver sendt på streamingtjenesterne.

- Man har lukket ånden ud af den her flaske, og det bliver rigtig svært at få den tilbage igen i den gamle stil, siger han til TV 2.

Keld Reinicke forventer, at det især kommer til at være amerikanske film, som ikke længere vil være at finde på biograflærrederne. Det kan ifølge medieeksperten til gengæld skabe et hul i markedet til flere danske film.

Rekordår for danske film

De danske film klarede sig over al forventning i 2020. På trods af coronavirus solgte de danske film 3,5 millioner biografbilletter i løbet af sidste år. Og det er faktisk en stigning i forhold til de forgangne år, hvor det gennemsnitlige biografbilletsalg af danske film har ligget på 3,3 millioner.

Selvom Lars Werge, der er direktør i Danske Biografer, glæder sig over de danske films rekordår, mener han stadig ikke, at streamingtjenesterne kan konkurrere mod den oplevelse, det er at gå i biografen.

- Biograferne har ikke haft mulighed for at svare igen og vise publikum, hvad det er de kan, siger han til TV 2 og tilføjer, at man i de kommende tid vil komme til at se, hvordan biografverdenen også kan spille med musklerne.

Asger Flygare Bech-Thomsen fortæller, at der hos Nordisk Film Biografer på nuværende tidspunkt er blevet solgt omkring 11.000 billletter til åbningsdagene. Et tal, der ifølge den administrerende direktør er forholdsvis højt.

Det er primært danske film, som de danske biografgæster kan glæde sig til at komme ind og se, hvor blandt andet 'Druk', 'Retfærdighedens Ryttere' og 'Lille Sommerfugl' vender tilbage efter den pludselige afbrydelse tilbage i december.

Åbner op til uvished

Men selvom genåbningsplanen siger, at biografentusiasterne må vende tilbage, er det endnu uvist, hvad de danske biografer åbner til på torsdag.

Samme dag som biografernes genåbning hæves det indendørs forsamlingsloft fra 10 personer til 25 personer, men det er langtfra nok til at fylde biografsalene.

Det vil derfor kræve en undtagelse fra reglen, hvis de danske biografer skal gøre sig en forventning om at indhente noget af den tabte omsætning.

Nordisk Film Biografer skriver på sin hjemmeside, at et besøg i en af deres biografer kræver et gyldigt coronapas. Desuden vil de blokere hvert tredje biografsæde, så der er minimum ét ledigt sæde mellem alle selskaber. Samtidig vil de lave en maksimal begrænsning på 500 mennesker per filmvisning.