Business

Bagmandspolitiet frafalder sigtelser mod tre Danske Bank-topchefer

Bagmandspolitiet har frafaldet sigtelserne for overtrædelse af hvidvasklovgivningen over for Danske Banks tidligere topchefer.

Statsadvokaten for særlig økonomisk og international kriminalitet (SØIK), også kendt som Bagmandspolitiet, har frafaldet sigtelser for overtrædelse af lovgivning om hvidvask mod tre tidligere topchefer i Danske Bank.

Det har SØIK bekræftet over for TV 2.

Sigtelserne er konkret frafaldet mod Thomas Borgen, Henrik Ramlau-Hansen og Lars Stensgaard Mørch.

- Det er SØIK’s samlede, juridiske vurdering, at der ikke er beviser for, at nogen enkeltpersoner har udvist uagtsomhed i sådan en grad, at den kan karakteriseres som grov, og at de dermed har overtrådt lovgivningen, skriver SØIK's fungerende chef Per Fiig i en mail til TV 2.

Lyn-analyse

Det er ikke nogen overraskelse, at der ikke kan rejses et strafferetligt ansvar, da der er stor forskel på at handle uagtsomt og bevidst at se igennem fingrene med hvidvask. Alligevel har der været spænding om resultatet, fordi sagen har trukket rigtig længe ud. Efter ransagninger, blandt andet på Thomas Borgens bopæl, har man dog ikke fundet nogen beviser på, at der skulle være foregået urent trav. Alle - særligt aktiemarkedet - venter dog fortsat på en eventuel straffesag mod Danske Bank og en sag, der kan ende med en bøde i milliardklassen.

Den beslutning bliver modtaget med tilfredshed fra Thomas Borgens advokat, Peter Schradieck fra advokatfirmaet Plesner.

- Jeg har i dag modtaget besked om, at SØIK har meddelt påtaleopgivelse overfor min klient, Thomas Borgen. Vi er naturligvis meget glade og lettede over, at sagen nu har fundet sin afslutning, og at også SØIK efter mere end 2 års efterforskning, med gennemgang af tusindvis af dokumenter og efter afhøring af et meget stort antal personer, er kommet frem til, at der ikke er og var noget grundlag for en straffesag mod Thomas Borgen, siger han.

SØIK understreger, at Danske Bank fortsat efterforskes for en mulig overtrædelse af hvidvasklovgivningen, men at der ikke længere er yderligere sigtede enkeltpersoner i sagen.

Hvidvask for milliarder

Den historiske sag handler om hvidvask for milliarder i bankens estiske filial.

Sagen har været efterforsket længe af Bagmandspolitiet, og i 2019 blev der rejst sigtelser.

De pågældende personer var sigtet i mere end halvandet år.

I januar oplyste fungerede statsadvokat i SØIK, Per Fiig, at SØIK havde droppet sigtelserne mod seks Danske Bank-chefer.

Borgen, Ramlau-Hansen og Mørch var fortsat sigtede i sagen.

Men sigtelserne mod dem falder altså også nu.

- Vi har hele tiden været af den klare opfattelse, at der intet grundlag var for nogen sag, hverken juridisk eller på baggrund af sagens dokumenter og beviser i øvrigt, og det er glædeligt, at SØIK også er kommet til samme konklusion, lyder det fra Peter Schradieck.

USA har anlagt sag mod Danske Bank og Borgen

Fra 2007 til 2015 flød der cirka 1500 milliarder kroner fra udenlandske kunder gennem den estiske filial i Danske Bank, har en undersøgelse vist.

En stor del af dem blev vurderet værende mistænkelige. Thomas Borgen trak sig siden som øverste direktør, og i 2019 lukkede banken i Estland.

For nylig kom det frem, at den amerikanske stat har anlagt en erstatningssag ved de danske domstole mod Danske Bank og Thomas Borgen.

Kravet lyder på 10 millioner kroner.

Bag søgsmålet står to parter. Den ene er USA, mens den anden er Federal Retirement Thrift Investment Board, der har ansvar for en af de største statslige pensionskasser.

Det er dog ikke kun USA, der har anlagt søgsmål mod banken. Der er ifølge Børsen 340 danske søgsmål med samlede krav på 15,1 milliarder kroner.