Dommer afviser dansk milliardkrav i udbyttesagen – Shahs advokatregning kan ende hos danskerne
Skattestyrelsen vil forsøge at anke afgørelsen og erklærer sig i en pressemeddelelse "meget overrasket over dommen".
Skattestyrelsens storstilede og milliarddyre retsopgør i udbyttesagen kan være slut, allerede inden det er kommet rigtigt i gang.
High Court i London har tirsdag formiddag afvist et stort søgsmål mod den britiske finansmand Sanjay Shah og en lang række andre, som Skattestyrelsen rejste i 2018.
Dommeren Andrew Baker har afvist den danske sag med henvisning til, at den falder under den såkaldte revenue rule, som er en flere hundrede år gammel lov. Ifølge loven må britiske domstole ikke bruges til at føre andre landes skattesager, og det mener dommeren altså er tilfældet her.
Skattestyrelsen har på den anden side forgæves argumenteret for, at den gamle revenue rule-regel ikke var relevant i sagen, da der ifølge dem er tale om en sag om bedrageri.
Kort fortalt handler udbyttesagen om 12,7 milliarder kroner, der forsvandt ud af den danske statskasse i perioden 2012-2015. De danske myndigheder mener, at pengene er forsvundet gennem et omfattende svindelsystem, mens den hovedmistænkte, britiske Sanjay Shah, har udtalt, at det danske skattevæsen lod en ”ladeport stå åben”
I en pressemeddelelse, der er kommet ud umiddelbart efter afgørelsen tirsdag er blevet offentliggjort, oplyser Skattestyrelsen, at de ønsker at anke dommen fra London.
- Skattestyrelsen er meget overrasket over dommen og er grundlæggende uenig i dommens præmisser, skriver styrelsen blandt andet.
På forhånd er det blevet spået, at den britiske afgørelse kan få vidtrækkende konsekvenser for det stort anlagte civile retsopgør, der løber parallelt med straffesagen, som Bagmandspolitiet efterforsker i samarbejde med Tyskland, England, Belgien og USA.
Hvis afvisningen af sagen bliver endelig, skal Skattestyrelsen dække advokatregningen for de sagsøgte i London, heriblandt Sanjay Shah, som Bagmandspolitiet i januar i år tiltalte for groft bedrageri.
- Det er et forholdsvist stort nederlag for de danske skattemyndigheder. Skat har allerede appelleret afgørelsen, men i første omgang er det et stort nederlag, siger Søren Friis Hansen, der er juraprofessor ved CBS Law, til TV 2.
Hundredvis af sager
Sagen kom frem i august 2015, hvor det daværende Skat meldte formodet svindel med udbytteskat for milliarder til Bagmandspolitiet.
På et ukendt tidspunkt besluttede Skat imidlertid selv at rejse civile sager for at få pengene tilbage og gav opgaven til Kammeradvokaten, der er et af landets største advokatfirma og har været statens faste advokat siden 1930’erne.
Kammeradvokaten allierede sig med en række firmaer rundt omkring i verden, og de har siden stævnet over 500 personer og virksomheder i lande som England, USA, Dubai, Malaysia, Canada og Danmark.
Prisen for også at gå efter pengene civilt og ikke kun strafferetligt er enorm. Allerede i marts i år rundede udgifterne til advokater en milliard kroner, og forventningen er, at der vil blive brugt op mod 650 millioner alene i år.
Koster milliarder
Det er til trods for, at der foreløbig kun er lavet forberedende arbejde. De egentlige retssager er planlagt til at gå i gang i New York og London i 2022 og forløbe et helt år. Men nu ser det ud til, at sagen i London muligvis slet ikke bliver til noget.
I USA, hvor der er anlagt over 200 retssager, skal dommeren også tage stilling til det samme spørgsmål, der i dag har fået dommeren i London til at afvise sagen.
Det samlede skøn for advokatudgifter til de civile sager er 2,4 milliarder kroner frem mod 2027, men det er ifølge Skatteministeriet behæftet med “væsentlig usikkerhed”. Som TV 2 kunne fortælle i oktober sidste år, var en reserve til uforudsete udgifter på knap en milliard kroner frem mod 2027 allerede brugt.
En britisk ekspert vurderer da også, at regningen kan blive meget større, ikke mindst hvis Skattestyrelsen taber sagerne og skal dække modparternes omkostninger.
Skattestyrelsen har indgået en række forlig i udbyttesagen, hvor de indtil videre har fået lige knap en milliard kroner hjem til statskassen og lovning på yderligere 550 millioner kroner.
- Taberen betaler regningen
Ifølge den britiske advokat Jim Diamond, der har speciale i sagsomkostninger, betyder afgørelsen fra High Court i London at advokatregningerne for de personer, Skattestyrelsen har sagsøgt, formentligt ender hos de danske skatteydere.
- I England er det sådan, at taberen betaler regningen, og i dette scenarie bliver beløbet enormt, siger Jim Diamond til TV 2.
Han har tidligere anslået, at de samlede advokatudgifter kan løbe op i et tocifret milliardbeløb. Allerede inden for de kommende måneder, kan de danske myndigheder blive tvunget til at betale de sagsøgtes advokatregninger.
- Derfor kan I risikere at skulle udskrive checks på op mod en halv milliard danske kroner over de kommende to-tre måneder, siger Jim Diamond.
Som følge af sagen har de sagsøgte fået indefrosset en række midler, men med dagens afgørelse ophører den indefrysning. Det siger Søren Friis Hansen, der er juraprofessor ved CBS Law, til TV 2.
Han mener samtidig, at Skattestyrelsen kan få svært ved overbevise en appeldomstol om, at dommer Andrew Baker fra High Court tager fejl:
- Der er selvfølgelig mulighed for, at der kan ændres ved en appeldomstol, men min umiddelbare vurdering er, at det er en forholdsvis velbegrundet afgørelse.
Da Skattestyrelsen forsøger at få dommen i England anket, har skatteminister Morten Bødskov (S) ingen kommentar til afgørelsen.