Business

Bidens klimamål drysser milliardbeløb over Vestas og Ørsted

Aktierne i Vestas og Ørsted er steget 23 og 26 milliarder kroner efter annoncering af USA's nye klimamål.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, har torsdag præsenteret et mål om at halvere USA's udledning af klimagasser frem mod 2030.

Meldingen har sendt aktierne i vejret hos de danske selskaber Vestas og Ørsted, der begge kan få gavn af et øget politisk fokus på grøn energi.

Vestas-aktien stiger 9,5 procent til 1319 kroner, mens Ørsted stiger 6,7 procent til 981,40 kroner.

I kroner og øre er værdien af Ørsted steget med 26 milliarder kroner til 412,5 milliarder kroner. Vestas' værdi er steget 23 milliarder kroner til 266 milliarder kroner.

Vestas producerer og opstiller vindmøller, mens Ørsted står for at udvikle og eje vindmølleparker.

Analytiker: Guld værd for Vestas

Hos Sydbank påpeger aktieanalysechef Jacob Pedersen, der følger vindmøllebranchen tæt, at meldingen fra Joe Biden kan blive mange penge værd.

Han peger på, at meldingen kommer i forlængelse af, EU-Parlamentet onsdag blev enig om at skære CO2-udledningen med 55 procent frem mod 2030.

- De to ambitiøse politiske mål udgør ekstremt vigtige signaler i den miljødagsorden, der i øjeblikket vinder frem rundt om i verden.

- Der er lang vej til at indfri de ambitiøse mål, og ikke alle målsætningerne er godkendt endnu, men retningen er klar.

- Retningen er guld værd for Vestas. Selskabet står i en misundelsesværdig position som verdens største vindmølleproducent.

- Vestas er dermed leverandør af løsninger, der er centrale for at fremme bæredygtighedsdagsordenen og indfri politikernes ambitiøse målsætninger, siger Jacob Pedersen i en skriftlig kommentar.

Målsætningen fra Biden er et ikke-forpligtende løfte. USA's tidligere mål i Parisaftalen har været en nedskæring på mellem 26 og 28 procent inden 2025 sammenholdt med udslipsniveauet i 2005.