Business

Danske Banks formand overrasket over direktørs exit

Den nu tidligere direktør er mistænkt i en hollandsk sag om hvidvask i en tidligere stilling.

Efter to år på posten stopper Chris Vogelzang som administrerende direktør i Danske Bank.

Ifølge banken er han udpeget som en af flere mistænkte i forbindelse med de hollandske myndigheders undersøgelse af potentielle overtrædelser af hollandsk lovgivning vedrørende forebyggelse af hvidvask i banken Abn Amro, hvor han var en del af ledelsen fra 2009 til 2017.

Derfor forlader han nu Danmarks største bank.

Danske Banks formand, Karsten Dybvad, siger, at han både forstår og respekterer Chris Vogelzangs beslutning. Han siger også, at det er en beslutning, hollænderen selv har taget.

- Det siger sig selv, at vi er blevet meget overraskede, lyder det fra Karsten Dybvad.

- Men det ændrer sådan set ikke på den strategi, vi har. At vi skal genoprette tilliden til banken.

Vendte hver en sten

Inden ansættelsen af Chris Vogelzang i juni 2019 gjorde banken sig ifølge Karsten Dybvad "utrolig umage, og vi undersøgte tingene meget grundigt. Vi vendte alle sten, vi kunne vende."

Da man havde gjort det, blev det vurderet, at Chris Vogelzang kunne ansættes.

- Vi har først fået rigtig viden, da sagen startede i 2019, efter vi havde ansat ham. I hele forløbet har han været betragtet som et vidne, men da han fik ændret sin status til sigtet i sagen, får det ham til at sige, at det er uforeneligt med at være i Danske Bank, fortæller Karsten Dybvad.

I en udtalelse siger Chris Vogelzang, at hans status som mistænkt ikke er ensbetydende med, at han bliver tiltalt i sagen.

- Men i lyset af den særlige situation Danske Bank befinder sig i, og den intense granskning, som banken er under, særligt når det gælder bekæmpelse af hvidvask som følge af den endnu ikke afsluttede Estland-sag, ønsker jeg ikke, at spekulationer om min person skal stå i vejen for Danske Banks fortsatte udvikling, siger han i udtalelsen.

En ung erstatning

Som afløser for Chris Vogelzang har bestyrelsen i Danske Bank udnævnt bankens tidligere risikochef 44-årige Carsten Egeriis til ny administrerende direktør.

Han har været ansat i Danske Bank siden 2017 og er en del af bankens danske direktion. Han er desuden formand for Finans Danmark.

- Det er selvfølgelig træls, at Danske Bank skal have en ny direktør i løbet af så relativt kort tid, men når jeg kigger på Carsten Egeriis' alder, og hvad han ellers står for, virker det som et rigtig godt valg. Projektet er at få tilliden tilbage, siger Henrik Ørholst, erhvervskommentator på TV 2.